15. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Španielsko | buyflags.eu 

Španielske ministerstvo zahraničných vecí si v nedeľu predvolalo najvyššieho postaveného kubánskeho diplomata v Madride a žiadalo od neho, aby vysvetlil postup kubánskych úradov, ktoré odobrali akreditácie piatim novinárom pracujúcim na Kube pre španielsku štátnu tlačovú agentúru EFE. Informovala o tom agentúra AP.
K odobratiu akreditácií španielskym novinárom došlo v sobotu neskoro večer - dva dni pred protestným pochodom naplánovaným kubánskou opozíciou na pondelok.
Kubánska vláda túto demonštráciu zakázala, ale organizátori vyzvali ľudí, aby napriek tomu vyšli do ulíc.
Agentúra AP spresnila, že španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares si v nedeľu v Madride predvolal kubánskeho chargé d'affaires. Kuba totiž momentálne nemá v Madride veľvyslanca.
Okrem toho španielske veľvyslanectvo v Havane spolupracuje s kubánskymi úradmi v snahe zabezpečiť vrátenie akreditácií tímu agentúry EFE.
Agentúra EFE spresnila, že kubánski predstavitelia neposkytli žiadne vysvetlenie, prečo či dokedy odňali akreditácie trom jej reportérom, fotografovi a kameramanovi.
O vysvetlenie požiadala Kubu aj Európska únia.


International Press Institute (IPI) - IFEX

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) a Európska únia vyzvali v nedeľu kubánske úrady, aby vrátili akreditácie všetkým novinárom španielskej tlačovej agentúry EFE. Novinárom dokumenty odobrali ešte v sobotu, dva dni pred plánovanou opozičnou demonštráciou v Havane.
IPI rozhodnutie kubánskych úradov odsúdil a vládu kubánskeho prezidenta Miguela Díaza-Canela požiadal, aby toto rozhodnutie urýchlene zmenila.
Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell postup kubánskych úradov označil za "krok s cieľom zabrzdiť šírenie otvorených a pravdivých správ z Kuby". EÚ takisto žiada vrátenie príslušných akreditácií a dokumentov.
Kubánsky úrad, ktorý riadi činnosť zahraničných médií v krajine (Centro de Prensa Internacional – CPI) ešte v sobotu odobral akreditáciu všetkým zamestnancom EFE na Kube: trom redaktorom, jednému fotografovi a jednému kameramanovi, ako i ďalšiemu fotografovi, ktorý s EFE spolupracuje, napísala na svojej webovej stránke španielska stanica RTVE.
Dvom z týchto novinárov úrad v nedeľu dokumenty vrátil. Agentúra EFE to označila za "nedostatočné" a žiada vrátenie akreditácie všetkým svojim novinárom.
"Agentúra EFE je objektívne a zodpovedné médium, ktoré tento ostrov spravodajsky pokrýva už viac ako 40 rokov," napísala na Twitteri šéfka EFE Gabriela Caňasová. Dodala, že agentúra pre opatrenia kubánskych úradov "nemá pochopenie".
Kubánska opozícia plánuje v pondelok 15. novembra v hlavnom meste Havana napriek zákazu zorganizovať demonštráciu, na ktorej bude požadovať reformy.
Počas protivládnych protestoch 11. júla prišla o život jedna osoba, desiatky utrpeli zranenia a úrady zadržali 1270 osôb, pripomína RTVE. Z nich 658 ľudí je stále vo väzbe.


ISIS claims killing of Afghan journalist in Kabul bomb attack | Al Arabiya  Englishň

Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za bombový útok na mikrobus v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zahynul afganský novinár a štyria ďalší ľudia utrpeli zranenia. Informovala o tom agentúra AFP.
K výbuchu došlo v sobotu v Kábule, keď sa vozidlo nachádzalo neďaleko kontrolného stanovišťa hnutia Taliban vo štvrti Dašte Barčí, kde žije prevažne šiitská komunita Hazárov. Komunita je už roky terčom násilia zo strany Islamského štátu.
K útoku sa v nedeľu prihlásila miestna odnož IS známa ako Islamský štát – Chorásán (IS-K) vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.
O život prišiel známy afganský novinár Hamíd Sejghaní, ktorý pracoval pre spravodajskú televíznu sieť Ariana News. IS-K vo vyhlásení uviedol, že umiestnením výbušnín do autobusov zabil a zranil "20 šiitských odpadlíkov" vrátane novinára.
Agentúra AFP uviedla, že od návratu Talibanu k moci v polovici augusta boli v provincii Nangarhár na východe Afganistanu, ktorá je ohniskom aktivít IS, odpálené desiatky bômb. Hlavné mesto Kábul bolo takéhoto rozsahu násilností do značnej miery ušetrené.
Bojovníci IS však 2. novembra vtrhli do národnej vojenskej nemocnice v afganskej metropole, pričom zabili najmenej 19 a zranili viac než 50 ľudí, pripomína AFP.

Copyright © TASR 2021