16. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Danny Fenster: US journalist freed from Myanmar jail - BBC News 

Americký novinár Danny Fenster, ktorý bol pred pár dňami odsúdený na 11 rokov nútených prác v Mjanmarsku, bol prepustený z väzenia a je na ceste domov. Uviedol to v pondelok bývalý veľvyslanec USA pri Organizácii Spojených národov Bill Richardson. Správu priniesla agentúra AP.
"Môžeme potvrdiť, že (Fenster) bol prepustený a bude deportovaný. Podrobnosti budú zverejnené neskôr," uviedol hovorca mjanmarskej vládnucej vojenskej junty.
Oficiálny zdroj z letiska Nay Pyi Taw agentúre AFP potvrdil, že Fenster už odletel. Cieľovú destináciu však neprezradil.
"Sme vďační, že Danny sa konečne bude môcť znovu stretnúť so svojimi blízkymi, ktorí ho celý ten čas obhajovali, a to napriek obrovským prekážkam," povedal Richardson, ktorý rokoval o jeho prepustení počas nedávnej návštevy v Mjanmarsku.
Fenster, ktorý strávil 176 dní vo väzbe, bol minulý týždeň odsúdený na 11 rokov väzenia za nezákonné združovanie, poburovanie proti armáde a porušenie vízových pravidiel. Polícia ho zatkla v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať.
V Mjanmarsku prebehol 1. februára vojenský prevrat. Moc k krajine prevzala armáda, ktorá zosadila a zadržala predstaviteľov civilnej vlády. Mjanmarské bezpečnostné zložky podľa OSN usmrtili už vyše 1000 civilistov, ktorí protestovali proti prevratu, a ďalšie tisíce ľudí zadržali.
V krajine bol vyhlásený výnimočný stav, ktorý má potrvať jeden rok. Po jeho skončení by sa mali v súlade s prísľubmi vládnucej vojenskej junty uskutočniť nové voľby.


Vietnam jails Facebook user for 7 years for anti-state posts | Arab News  

Na sedem rokov väzenia odsúdil v pondelok vietnamský súd 42-ročného muža po tom, čo ho uznal za vinného zo šírenia "protištátnej propagandy" na sociálnej sieti Facebook, uviedli miestne médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.
Akvakultúrny farmár Nguyen Tri Gioan bol odsúdený za "tvorenie, prechovávanie a šírenie informácií, materiálov, položiek s cieľom odporovať štátu". Proces v centrálnej vietnamskej provincii Khanh Hoa trval jeden deň, spresnila oficiálna tlačová agentúra VNA.
Napriek rozsiahlej ekonomickej reforme a čoraz väčšej otvorenosti spoločenskej zmene si vietnamskí komunisti udržiavajú prísnu cenzúru médií a neveľmi tolerujú kritiku, pripomína Reuters.
Muža obvinili, že na svoj účet na Facebooku pridával básne a obrázky, ktorými "prekrúcal, ohováral a očierňoval vedenie (vietnamskej komunistickej) strany, štát a vodcu Ho Či Mina", uvádza sa v obžalobe.
Agentúre Reuters sa nepodarilo získať stanovisko obhajcu odsúdeného a k prípadu sa bezprostredne nevyjadrila ani sociálna sieť Facebook.
Vietnamské médiá uviedli, že muž počas procesu priznal vinu. Po tom, čo mu uplynie doba väzenského trestu, bude v domácom väzení ešte nasledujúce tri roky, píše Reuters.


Spotify Technology S.A. to Announce Financial Results for Third Quarter  2021 | Business Wire

Spoločnosť Spotify Technology S.A. (NYSE: SPOT) (ďalej len „spoločnosť“) dnes oznámila, že uzavrela konečnú dohodu o akvizícii spoločnosti Findaway, svetového lídra v oblasti distribúcie audiokníh. Podmienky transakcie neboli zverejnené.
Spoločnosti Spotify a Findaway spoločne urýchlia vstup Spotify na rýchlo rastúci trh s audioknihami, umožnia rýchlejšie inovácie a priblížia audioknihy stovkám miliónov existujúcich poslucháčov Spotify. Technologická infraštruktúra spoločnosti Findaway umožní službe Spotify rýchlo rozšíriť katalóg audiokníh a vylepšiť zážitok spotrebiteľov. Zároveň poskytne vydavateľom, autorom aj nezávislým tvorcom nové možnosti, ako osloviť nové publikum po celom svete. Akvizícia umožní službe Spotify premeniť túto oblasť rovnako revolučným spôsobom ako v prípade hudby a podcastov, pretože bude mať na svojej globálnej platforme možnosť osloviť široké publikum.
„Ambícia Spotify je stať sa miestom pre akékoľvek audio nahrávky. Akvizícia spoločnosti Findaway pomôže službe Spotify rýchlejšie si získať miesto v oblasti audiokníh. Budeme tak môcť naše ambície v tomto smere naplniť za kratší čas,“ hovorí Gustav Söderström, riaditeľ výskumu a vývoja v spoločnosti Spotify. „Máme veľkú radosť, že môžeme spojiť tím spoločnosti Findaway, najlepšej technologickej platformy vo svojej kategórii s rozsiahlym katalógom audiokníh, s odbornými znalosťami spoločnosti Spotify a zásadne tým premeniť trh s audioknihami, ako sa nám to podarilo s hudbou a podcastmi.“
„Spoločne so spoločnosťou Spotify máme príležitosť inovovať a demokratizovať ekosystém audiokníh,“ hovorí zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Findaway Mitch Kroll. „Spoločnosť Findaway sme založili, pretože sme rozpoznali silu hovoreného slova prostredníctvom audiokníh a jedinečnú príležitosť dať väčší priestor tým, ktorí rozprávajú príbehy a prepojiť ich s poslucháčmi. Tešíme sa na spojenie našich špičkových technologických nástrojov a prvotriedneho tímu s dosahom platformy Spotify, aby sme tvorcom, vydavateľom a poslucháčom po celom svete poskytli lepší zážitok z počúvania.“
Spoločnosť bude naďalej sídliť v Solone v štáte Ohio a na jej čele bude aj naďalej stáť zakladateľ a generálny riaditeľ Mitch Kroll, ktorého nadriadeným bude Nir Zicherman, vedúci oddelenia audiokníh v spoločnosti Spotify.
Očakáva sa, že transakcia bude uzavretá vo štvrtom štvrťroku 2021. Podlieha kontrole a schváleniu regulačných orgánov.

Ochrana novinárov a právny štát boli tiež témou rokovaní ministra Korčoka s podpredsedníčkou  EK Jourovou - Slovensko Aktuálne
Právny štát a ochrana novinárov boli témou stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka s podpredsedníčkou Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí (MZV).
EK plánuje v roku 2022 vydať tzv. zákon o nezávislosti médií (Media Freedom Act), ktorého cieľom bude zabezpečiť nezávislosť médií a poskytnúť vyššiu úroveň ochrany novinárov. „Treba si otvorene priznať, že vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je mementom pre nás všetkých. Som presvedčený o tom, že Slovensko má dnes povinnosť otvorene hovoriť o tejto téme na európskej úrovni,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Korčok potvrdil podporu plánom EK zvýšiť ochranu novinárov a nezávislosť médií v členských štátoch Európskej únie.
Partneri diskutovali aj o Odporúčaniach EKna zabezpečenie ochrany, bezpečnosti a posilnenia postavenia novinárov a médií v EÚ, ktoré EK vydala v septembri tohto roka. Minister Korčok v diskusii s podpredsedníčkou Jourovou zdôraznil, že úloha médií sa vo svetle aktuálnych dezinformačných kampaní bude zvyšovať. „Potrebujeme dostať kvalitnú žurnalistiku bližšie k ľudom. Toto dosiahneme len ak budú mať médiá priestor tvoriť a novinári sa nebudú obávať o svoje zdravie a život,“ konštatoval Korčok.

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.