22. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Diváci prvej televíznej debaty kandidátov pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku označili za najpresvedčivejšieho diskutéra centristu Emmanuela Macrona. Vyplýva to z prieskumu sociologického inštitútu Elabe, o ktorom informovala televízia BFMTV.
Macrona za najpresvedčivejšieho označilo 29 percent opýtaných. Na druhom mieste skončil s 20 percentami krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon. Vystúpenia a reakcie kandidátky krajnej pravice Marine Le Penovej a konzervatívca Francoisa Fillona ocenilo zhodne po 19 percent voličov. Socialista Benoit Hamon presvedčil 11 percent opýtaných.
Z prieskumu ďalej vyplýva, že 30 percent respondentov sa domnieva, že Macronov volebný program je pre Francúzsko najlepší. Na druhej priečke za ním nasleduje Fillon (20%), Marine Le Penová (19%), Jean-Luc Mélenchon (16%) a Benoit Hamon (14%).
Na otázku, ktorý z kandidátov má najviac kvalít potrebných na zastávanie úradu hlavy štátu, 31 percent opýtaných uviedlo Macrona. Na druhom mieste skončil Fillon (24%), nasledovali Le Penová (17%), Mélenchon (15%) a Hamon (11%).
Na otázku, ktorý spomedzi kandidátov v nich vyvoláva pocit, že im najlepšie rozumie, uviedlo 26 percent Mélenchona. Na druhom mieste skončila Le Penová (24%) a na treťom Macron (23%) nasledovaný Fillonom (14%) a Hamonom (13%).
Do prieskumu inštitútu Elabe, ktorý sa uskutočnil na objednávku BFMTV, sa zapojilo 1100 ľudí.
Do prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutoční 23. apríla, zostáva niečo vyše mesiaca. Prieskumy už dlhší čas naznačujú, že do druhého kola by spomedzi 11 oficiálne zaregistrovaných kandidátov mala postúpiť dvojica Le Penová - Macron. Rozhodujúci súboj v druhom kole 7. mája by podľa prieskumov mal vyhrať Macron.


Skupina ruských spravodajcov tvrdí, že odhalila detaily o zložitom systéme, prostredníctvom ktorého bolo z krajiny údajne ilegálnym spôsobom odliatych 21 miliárd dolárov.
      Na predmetnom prevode sa mala podieľať sieť bánk, uviedla táto protikorupčná skupina, ktorá v roku prvý raz informovala o takzvanom Laundromate - kriminálnej finančnej schéme na transfer obrovských súm.
      Spravodajcovia však teraz prichádzajú s tvrdením, že vedia, kto dostal tieto peniaze a ako banky údajne odmietli proti tomuto procesu zakročiť.
Protikorupční investigatívci dnes zároveň uviedli, že sa im podarilo získať bankové záznamy, ktoré dokazujú, že inkriminované prostriedky boli presúvané po celom svete cez 112 bankových účtov vo východnej Európe.

      Reportéri tiež oznámili, že príslušné vyšetrovacie orgány v Británii, Lotyšsku, Moldavsku a Rusku sa týmto systémom zaoberali, úsilie však bolo čiastočne zmarené neochotou Moskvy ohľadom ďalšej spolupráce.





Sajjid Džamál Mubáriz, rapper pochádzajúci zo severoafganskej provincie Balch, získal včera večer titul Afganská hviezda.
      Spevácka talentová súťaž Afganská hviezda je podobná programu American Idol, koná sa už 12 rokov a vysiela ju televízia Tolo TV.
      "Som veľmi šťastný, že som získal tento titul," vyhlásil Džamál - kaderník, ktorý musel zatvoriť svoj salón a požičať si peniaze od priateľov, aby mohol prísť súťažiť.
      Mubáriz súťažil vo finále s jednou konkurentkou, Zulálou Hášimíovou z nepokojnej a konzervatívnej východnej provincie Kúnar.
      "Teraz sa tvoria dejiny, keďže prvýkrát sa dostali do finále rapper a dievča," povedal deň pred finále šéf televízie Tolo TV Masúd Sandžár.
      Na talentovej súťaži sa zúčastnilo vyše 10.000 nádejných spevákov z celého Afganistanu. "Mali sme na pódiu malý Afganistan," dodal Sandžár.
      Televízie Tolo TV a Tolo News, ktoré patria spoločnosti Moby Group, sa stali terčmi útoku náboženských konzervatívcov, ako aj Talibanu.
      Pri samovražednom útoku Talibanu na Tolo TV vlani v januári zomrelo sedem zamestnancov televízie. "Ale nebezpečenstvo túto šou nezastaví," vyhlásil Sandžár.

Copyright © TASR 2017

Írsky herec Colin Farrell sa predstaví v seriáli o politickej afére známej ako Irangate z 80. rokov minulého storočia. Štyridsaťročný rodák z Dublinu stvárni bývalého dôstojníka Olivera Northa, ktorý stál v centre škandálu týkajúceho sa predaja zbraní do Iránu spojeného s prepustením amerických vojenských zajatcov. Na scenári zatiaľ nepomenovaného projektu spoločnosti Amazon pracujú Enzo Mileti a Scott Wilson. Réžiu má na starosti Yorgos Lanthimos a výkonnými producentmi sú Ben Stiller a Nicky Weinstock.
Colin Farrell začínal s herectvom v 90. rokoch minulého storočia. Zlom v jeho kariére prišiel so snímkou Tábor tigrov (2000), v ktorej dostal hlavnú úlohu a ocenili ho bostonskí i londýnski filmoví kritici. Následne si zahral vo filmoch ako Telefónna búdka (2002), Minority Report (2002), Hartova vojna (2002), Daredevil (2003), Alexander Veľký (2004), Nový svet (2005), Miami Vice (2006), Spýtaj sa prachu (2006), Česť a sláva (2008), Ondine (2009), Útek zo Sibíri (2010), Šéfovia na zabitie (2011), Total Recall (2012), Sedem psychopatov (2012), Zachráňte pána Banksa (2013), Zimný príbeh (2014) či Fantastické zvery a ich výskyt (2016). Za výkon v snímke V Brugách (2008) dostal Zlatý glóbus, na ktorý ho nominovali aj vďaka filmu Homár (2015). Účinkoval tiež v druhej sezóne seriálu Temný prípad (2014).

Televízia BBC America si objednala americkú verziu britskej motoristickej relácie Top Gear. Novinka s názvom Top Gear America na začiatok ponúkne osem hodinových epizód a vysielať by ju mali začať už koncom tohto roka. Diváci a diváčky budú mať možnosť vidieť nielen novinky zo sveta motoristiky, ale tiež automobily, ktoré sa stali súčasťou americkej histórie. Jazdiť na nich budú naprieč diaľnicami či historickými cestami západnej časti USA. Úloh moderátorov sa zhostia americký herec William Fichtner, dragsterový pretekár Antron Brown a motoristický novinár Tom "Wookie" Ford. V novinke nebude chýbať ani populárny The Stig či každý týždeň nový hosť.
Obľúbená relácia Top Gear divákom a diváčkam pravidelne prináša zábavné reportáže zo sveta motoristiky. Programom momentálne sprevádzajú americký herec Matt LeBlanc a motoristickí novinári Chris Harris a Rory Reid, pričom v relácii účinkujú tiež nemecká pretekárka Sabine Schmitz a bývalý majiteľ jedného z tímov F1 Eddie Jordan. Hlavným moderátorom bol do minulého leta Chris Evans, ktorý však od projektu odstúpil. Dôvodom mala byť klesajúca sledovanosť a negatívne ohlasy verejnosti, ktoré prišli po tom, ako sa menovaná pätica stala novým moderátorským tímom relácie.
Zoskupenie totiž nahradilo obľúbenú moderátorskú trojicu Jeremyho Clarksona, Richarda Hammonda a Jamesa Maya. Clarkson a Hammond boli moderátormi Top Gearu od roku 2002, May sa k nim pridal o rok neskôr. Spoluprácu s projektom ukončili predvlani po tom, ako Clarkson v marci napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona. Trojica následne podpísala zmluvu so spoločnosťou Amazon na tri sezóny novej motoristickej relácie The Grand Tour, ktorá mala premiéru vlani 18. novembra na streamovacej službe Amazon Prime.


Americký sitkom Teória veľkého tresku (2007) bude pokračovať jedenástou a dvanástou sezónou. Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, televízia CBS a spoločnosť Warner Bros. Television obnovili projekt do dvoch nasledovných vysielacích sezón. Nie je však známe, či spomínaná dvanásta séria bude pre obľúbený projekt aj posledná. 
Podľa viacerých nemenovaných zdrojov spomínaného magazínu piati pôvodní herci Jim Parsons (Sheldon), Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard) a Kunal Nayyar (Raj) podpísali nové zmluvy a budú za každú epizódu zarábať 900-tisíc dolárov (v prepočte približne 837-tisíc eur). Pätica bude zarábať menej ako za posledné tri roky, pretože sa dohodla na dobrovoľnom znížení platu v prospech kolegýň Mayim Bialik (Amy) a Melissy Rauch (Bernadette), ktoré zarábajú len 175-tisíc dolárov (162-tisíc eur) za jednu časť. Prví traja menovaní pritom inkasovali za epizódu milión dolárov (930-tisíc eur) a dostávali tiež podiely zo zisku. Podľa jedného zo spomínaných zdrojov Bialik ani Rauch ešte nepodpísali nové zmluvy, ale do projektu sa pravdepodobne vrátia. Údajne by na základe novej dohody mohli zarábať až 400-tisíc dolárov za epizódu (372-tisíc eur). 
Sitkom Teória veľkého tresku sa zameriava na vedcov, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena. Za jeho vznikom stoja Chuck Lorre, Steve Molaro a Bill Prady. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari spomínaný Jim Parsons, ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Projekt sa dočká aj vlastného spinoffu s názvom Young Sheldon, ktorý by sa mal dostať na televízne obrazovky vo vysielacej sezóne 2017/2018. 



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Medzi Ruskom a Ukrajinou opäť vzplanuli vášne, tentoraz okolo ruskej invalidný speváčky Julie Samojlovovej a jej piesne o horiacom plameni Flame is burning, s ktorou má vystúpiť v máji v Kyjeve na ostro sledovanej piesňovej súťaži Eurovízia. Problém je v tom, že Samojlovová predtým zaspievala aj na anektovaný Kryme, a tak sa ju ukrajinské úrady chystajú zakázať vstup do krajiny. Rusi podľa miestnych médií hrozí pomstou, diváci sú v napätí a v očakávaní medzinárodnej hanby - a do toho sa ponúkol britský spevák Robbie Williams, že by v tomto prípade Rusko reprezentoval ako záskok.
"V tejto chvíli sa o zákaze vstupu (Samojlovovej) ešte nerozhodlo, ale odhalím tajomstvo - príslušný dokument je už hotový," vyhlásil šéf tajnej služby SBU Vasyl Hrycak pred novinármi. "Zákon musí platiť pre všetkých. Nielenže (speváčka) navštívila Krym, ale zanechala o tom stopy aj na sociálnych sieťach, kde sa vyjadrovala o Ukrajine a jej vláde a politickej orientácii na euroatlantickú integráciu. Môj názor je jasný: nemala by na Ukrajinu pricestovať, "dodal.
Sami organizátori súťaže podľa agentúry Intefax-Ukrajina uviedli, že o účasti ruskej interpretky by mali rozhodnúť ukrajinské úrady. Tie sa však obávajú, že Rusi schválne vybrali svoju zástupkyňu tak, aby Kyjev zdiskreditovali. Samojlovová je navyše od detstva zdravotne postihnutá, spieva z invalidného vozíka a účasť v súťaži považuje za "splnený sen".
Ukrajina aj po ruskej anexii považuje rovnako ako veľká väčšina zvyšku sveta Krym za svoje územie a návštevu polostrova bez ukrajinského súhlasu pokladá za porušenie zákona.
Ak Kyjev zakáže ruskej speváčke účasť v súťaži, Moskva podľa hovorcu Kremľa nevyberie iného interpreta.
"Nechceli by sme, aby k tomu došlo, je to príliš absurdné. Ale či k tomu skutočne dôjde, Rusko bude súťaž bojkotovať. Nezostane nám iné riešenie, jednoducho nás zaháňajú do kúta," povedal agentúre RIA Novosti senátor Oleg Morozov. Za optimálny scenár považuje bojkot kyjevskej súťaže aj poslanec Jozif Kobzon, pôvodnou profesiou spevák vlasteneckých piesní. Rusko sa podľa neho "nemá ostouzet a neísť s natiahnutou rukou k americkým loutkám".
Medzitým jeden z najúspešnejších svetových popových interpretov Robbie Williams v relácii ruskej televízie poznamenal, že by sa sám chopil reprezentácie Ruska v súťaži, ktorú ruskí diváci podľa moderátora sledujú asi ako olympijské hry.
"Eurovíziu zbožňujem. Je tam všetko tak krásne, je to veľkolepá šou. Chcel by som Rusko reprezentovať na Eurovízii. Proste to teraz hovorím a môj manažér sa už chytá za hlavu. Ale chcel by som. Rusko, poď do toho - a môžeme vyhrať," povedal spevák.
V Rusku i na Ukrajine je európska piesňová súťaž veľmi populárne a od minuloročnej aféry okolo ukrajinskej interpretky Džamal, ktorá vyhrala s piesňou 1944 o deportáciách Tatárov z Krymu za vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina, ostro sledovaná aj na najvyšších miestach.
Súťaž usporiada Kyjev v polovici mája.

Copyright © ČTK 2017