4. 4. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS



 


Ruská tlačová agentúra Sputnik v piatok oznámila, že ukončí svoje pôsobenie v Spojenom kráľovstve a svoje služby v anglickom jazyku presunie do Moskvy a Washingtonu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Štátom kontrolovaný mediálny holding Rossija segodňa (Rusko dnes) oznámil, že tento krok je súčasťou plánu reorganizácie medzinárodnej práce s agentúry s cieľom zvýšiť jej efektivitu. Sputnik, ktorý má v Británii redakcie v Londýne a Edinburghu, bude britské spravodajstvo prinášať aj naďalej. Táto tlačová agentúra má okrem toho redakcie i vo Washingtone, Pekingu, Paríži, Berlíne a Káhire.
Rossija Segodňa a ani Sputnik na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.
Vzťahy medzi Londýnom a Moskvou sa dostali do mŕtveho bodu v roku 2018, keď Británia Rusko obvinila z pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripala, pripomína Reuters. Skripala spolu s jeho dcérou sa pokúsili otráviť v anglickom meste Salisbury v marci 2018. Británia minulý rok Rusko takisto obvinila z pokusov zasahovať do britských parlamentných volieb v roku 2019.





Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) vyzdvihol na Aljaške vrak vrtuľníka, v ktorom minulú sobotu zahynul český miliardár Petr Kellner spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi na palube. NTSB tam súčasne vyslal tím vyšetrovateľov, ktorí majú skúmať dôkazy týkajúce sa nehody, uviedla regionálna televízia KTUU TV. V sobotu o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.
Vrak, ktorý bol vyzdvihnutý na ľadovci Knik, je v mestečku Palmer na "bezpečnom, zaistenom mieste," uviedol pre televíziu regionálny šéf NTSB Clint Johnson.
Trosky vrtuľníka sa podľa neho našli v nadmorskej výške okolo 1830 metrov.
Johnson dodal, na ceste na Aljašku sú aj dvaja špecialisti na vrtuľníky: jedného vyslal konštruktér vrtuľníka - firma Airbus, a druhého výrobca motora, spoločnosť Safran Helicopter Engines.
Helikoptéra Airbus AS350B3 so šiestimi osobami na palube havarovala v oblasti ľadovca Knik minulú sobotu večer. Podľa vyšetrovateľov bola zrejme tri až 4,5 metra pod potrebnou úrovňou a namiesto pristátia narazila do skalného masívu. Po náraze do skaly sa zosunula 244 až 274 metrov nižšie po svahu.
Vyšetrovanie tímu NTSB by mohlo okrem iného priniesť odpoveď na otázku, prečo boli záchranári na nezvestný stroj upozornení až dve hodiny po tom, ako vrtuľník spoločnosti Soloy Helicopters prestal vysielať satelitný trasovací signál, uviedli Novinky.cz.
Kellner zahynul vo svojich 56 rokoch, keď so skupinou sprievodcov a známych vyrazil na heliskiing - ide o extrémny šport, pri ktorom sú jazdci na lyžiach alebo snoubordoch vysadení z vrtuľníku do voľného terénu.
Pri nehode zahynuli okrem Kellnera aj český tréner snoubordingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí vodcovia Gregory Harms a Sean McManamy.
Ako jediný nehodu prežil bývalý profesionálny snoubordista David Horváth, ktorý skončil vo vážnom stave v nemocnici v Anchorage, dodal portál Novinky.cz.




Sociálnej sieti Facebook boli ukradnuté prakticky kompletné osobné údaje 533 miliónov používateľov. Ako v nedeľu informoval portál Business Insider, neznáma osoba bezplatne zverejnila údaje miliónov používateľov na hackerskom online fóre. Podľa portálu ide o osobné údaje vyše 533 miliónov používateľov Facebooku v 106 krajinách, z čoho viac než 32 miliónov v USA, 11 miliónov vo Veľkej Británii a šesť miliónov v Indii. Zverejnené dáta okrem telefónnych čísiel obsahujú identifikačné údaje pre Facebook, celé mená, lokality, narodeniny, životopisné údaje a v niektorých prípadoch aj emailové adresy.
Business Insider podľa vlastných údajov overil niektoré zo zverejnených údajov a potvrdil ich správnosť tým, že našiel konkrétnych používateľov. Rovnako potvrdil správnosť emailových adries na základe sady dát potrebných pri zabudnutom hesle, vrátane čiastočného telefónneho čísla.
Hovorca Facebooku pre Insider vysvetlil, že dáta unikli ešte v roku 2019 pre bezpečnostný nedostatok, ktorý medzičasom napravili. I keď ide o staršie údaje, stále môžu pre kybernetických zločincov predstavovať hodnotné informácie. Tie môžu využiť na krádež profilu či identity, alebo na rôzne typy podvodov.
"Databanka tohto rozsahu obsahujúca súkromné informácie, ako telefónne čísla mnohých používateľov Facebooku, určite povedie k zneužívaniu týchto dát na sociálne inžinierstvo či hackerské pokusy," povedal Alon Gal z firmy Hudson Rock z oblasti kybernetickej bezpečnosti, ktorý ako prvý odhalil únik dát.
Ešte v januári sa na hackerskom fóre objavila ponuka robota, ktorý môže poskytnúť telefónne čísla stoviek miliónov používateľov Facebooku výmenou za určitú peňažnú sumu. Teraz sa však na tom istom fóre objavil kompletný zoznam bezplatne a stal sa tak dostupným každému so základnými znalosťami spracovania dát.
Gal uviedol, že z hľadiska bezpečnosti Facebook už nemá veľmi čo urobiť, aby pomohol dotknutým používateľom, nakoľko ich dáta sú už vonku. Facebook by mal však svojich používateľov informovať, aby boli ostražití, pretože sa môžu stať terčom phishingu alebo iného podvodného konania.
"Osoby, ktoré sa registrujú u renomovanej spoločnosti, ako Facebook, jej s dôverou zverujú svoje údaje a Facebook by mal tieto údaje spravovať s maximálnym rešpektom," dodáva Gal. "Únik osobných údajov používateľov predstavuje vážne narušenie dôvery a musí byť príslušným spôsobom vyriešený."
Zdroj: TASR

Actor Shares Kevin Durant's Homophobic, Misogynistic DMs

Basketbalista Kevin Durant síce už takmer dva mesiace neodohral v zámorskej NBA ani jeden duel za Brooklyn Nets, vyslúžil si od vedenia súťaže pokutu. Predstavitelia profiligy mu nariadili zaplatiť 50-tisíc amerických dolárov za nevhodné vyjadrovanie sa na sociálnej sieti na adresu herca Michaela Rapaporta. Americký komik v utorok zverejnil konverzáciu s basketbalistom z nedávnej minulosti, v ktorej Durant použil homofóbne nadávky. Tie prišli po Rapaportovej kritike na adresu dvojnásobného víťaza NBA za jeho vystupovanie na jednej z tlačový konferencií. Hviezda Brooklynu Nets sa za svoje správanie ospravedlnila. "Ospravedlňujem sa ľuďom, ktorí videli, aký slovník som použil. Nie sú to práve slová, ktoré odo mňa chcú počuť. Verím, že na to už môžem zabudnúť a vrátiť sa späť na palubovku," povedal Kevin Durant. Ten zatiaľ naposledy odohral súťažný duel ešte 13. februára, odvtedy nútene pauzuje pro svalové problémy v oblasti ľavého stehna. V tomto ročníku absolvoval Durant zatiaľ 19 zápasov s priemermi 29 bodov, 7,3 doskoku a 5,3 asistencie na jeden duel. Do Broklynu prišiel pred aktuálnou sezónu, predtým hral za Golden State, Oklahomu City a Seattle. 

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.