10. 8. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Polícia v Hongkongu v pondelok zatkla mediálneho magnáta a prodemokratického aktivistu Jimmyho Laia a vykonala razie v sídle jeho vydavateľstva. "Jimmy Lai je v súčasnosti zatknutý pre tajnú dohodu so zahraničnými mocnosťami," uviedol na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter predstaviteľ jeho mediálnej skupiny a poradca Mark Simon. Sedemdesiatjedenročný podnikateľ je dosiaľ najprominentnejšia osoba zatknutá hongkonskými úradmi na základe nového bezpečnostného zákona, ktorý Peking v poloautonómnom území zaviedol v júni.
Laia, ktorý vlastní populárne noviny Apple Daily a pravidelne kritizuje čínsku autoritársku vládu a hongkonskú administratívu, zadržali uňho doma, odkiaľ ho odviedli do jeho spoločnosti Next Digital, kde viac ako sto policajtov vykonalo raziu. Podnikateľ bol vo vydavateľstve, ktoré vydáva spomenutý prodemokratický denník, dve a pol hodiny, potom ho polícia zase odviezla. Podľa Simona polícia prehľadala aj Laiov dom a dom jeho syna a zadržala viacero členov Next Digital.
Hongkonská polícia informovala, že pre podozrenia z porušenia spomenutého bezpečnostného zákona zatkli sedem ľudí vo veku 39 až 72 rokov. Polícia nevylúčila ďalšie zatknutia.
Laia už tento rok zatkli vo februári aj v apríli pre údajnú účasť na vlaňajších nepovolených protestoch. Okrem toho čelí obvineniam z účasti na nepovolenej vigílii zo 4. júna, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 31. výročia masakry na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Podrobnosti o súčasných obvineniach Laia a ďalších z tajnej dohody so zahraničím zatiaľ nie sú známe.
Zákon o národnej bezpečnosti začal v Hongkongu platiť 30. júna. Zákon zakazuje snahy o odtrhnutie sa, podvratnú a teroristickú činnosť a tiež zahraničné zasahovanie. Vo všeobecnosti je však považovaný aj za prostriedok na potlačenie disentu po masívnych protivládnych protestoch, ktoré sa v meste minulý rok konali niekoľko mesiacov. Maximálny trest za vážne porušenie zákona je doživotie vo väzení.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Akcie čínskeho technologického koncernu Tencent Holdings pokračovali na začiatku nového týždňa v poklese po prudkom znížení v piatok (7. 8.). Za dva obchodné dni trhová hodnota spoločnosti padla o 66 miliárd USD (55,85 miliardy eur).
Dôvodom je snaha administratívy Donalda Trumpa zakázať v USA aplikáciu WeChat, ktorú prevádzkuje Tencent, a sociálnu sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok. Preto Trump vydal nariadenie, ktoré zakazuje rezidentom USA obchodovanie s Tencentom rovnako ako s firmou ByteDance, ktorá prevádzkuje TikTok. To má začať platiť v polovici septembra.
Akcie Tencent sa v pondelok oslabili o 4,8 % a takmer dosiahli piatkové minimum. Celkovo za uplynulé dva obchodné dni stratili 9,6 %, čo bol ich najprudší dvojdenný pád od októbra 2011.
Zhoršovanie vzťahov medzi USA a Čínou vyvoláva obavy investorov týkajúce sa ekonomických následkov a negatívneho vplyvu na trhy.

Copyright © TASR 2020