26. 12. 2018

DNES V RTVS

DNES V RTVS


 
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) dnes ponúkne najmenším divákom nový animovaný seriál Tresky plesky. Sedemdielny projekt deťom zábavnou a svižnou formou priblíži prírodné javy a procesy a oboznámi ich so základmi fyziky a meteorológie. Večerníček RTVS bude vysielať na Dvojke od 26. decembra do 1. januára po 18:30.

Za vznikom seriálu, určenom pre deti v predškolskom a rannom školskom veku, stojí animátorka a filmárka Veronika Kocourková. "Ako malá som rada pozorovala svet okolo a prírodu. Predstavovala som si, čo sa deje, keď hrmí, prší alebo sneží. Filmári môžu spracovať akúkoľvek tému, ktorá ich zaujíma a popritom sa aj niečo naučiť," vyjadrila sa filmárka, pre ktorú je projekt splneným snom. Nápad pre vznik seriálu dostala vďaka filmu Ako vzniká tornádo, ktorým v roku 2013 ukončila magisterské štúdium.

Na projekte Kocourková tri roky spolupracovala s producentkou Simonou Hrušovskou, s ktorou si založili firmu Super film. "Doteraz si pamätám, ako funguje ľudské telo vďaka seriálu Bol raz jeden život. Napriek dobrej učiteľke biológie, mám pocit, že ma v detstve oveľa viac bavilo naučiť sa niečo vďaka pozeraniu seriálu, ako sa to ´bifliť´ z nudného textu. Pre deti s veľkou fantáziou je dôležité, akou formou sa učia. A táto hravá forma je pre nich ideálna, aby udržali pozornosť a nezačali sa nudiť," vyjadrila sa Hrušovská.

Každý zo siedmich dielov seriálu Tresky plesky vysvetlí základný princíp vzniku jedného prírodného procesu: blesku, požiaru, lavíny, výbuchu sopky, cunami, tornáda a dier v zemi. "Išlo mi o to, aby sa deti aj dospelí prestali báť a aby sa začali tešiť z objavovania nových vecí a učenia.Prírodné procesy sú zároveň veľmi inšpirujúce a čím viac som sa o nich dozvedala, tým viac sa mi zdalo, že sú v nich ukryté príbehy, " vysvetlila Kocourková. Prírodne javy sú v seriáli vysvetlené prostredníctvom veselých rozprávok, v ktorých má výrazné zastúpenie rodina - vápencové dievčatko chce byť detektívkou, rodina molekúl vzduchu hľadá vhodnejšie bývanie či rodina snehových vločiek ide na spoločnú lyžovačku. Na scenári sa podieľali Patrik Pašš mladší, Andrej Kolenc?ík, Martina Madejová a Juraj Šlauka. Dramaturgičkou RTVS je Halka Marčeková. O presnosť pri výklade prírodných javov sa postarali viacerí odborníci na čele s fyzičkou Zuzanou Chovanovou.

Seriálom bude sprevádzať Kata Strofová, ktorá je vždy v epicentre diania a priebežne komentuje dej. Hlas jej prepožičala herečka Táňa Pauhofová. Ďalšie postavičky narozprávali Peter Krajčovič, Michal Domonkoš, Gabriela Škrabáková, Daniel Fischer, Juraj Hrčka, Daniela Kuffelová, Juraj Ďuriš a Marián Labuda mladší. "So všetkými hercami sa nám spolupracovalo super, keďže ide o veselé dielo, akoby sa atmosféra seriálu pretavila aj do spolupráce, ktorá prebiehala vo veľmi milých a profesionálnych podmienkach," skonštatovala Hrušovská.

Na procese tvorby série sa aktívne podieľali aj deti, ako na príbehovej, tak aj na výtvarnej stránke. "Fascinoval ma ich prístup ku kresleniu, kombinovanie farieb a odvaha pri hľadaní tvarov. Schválne som používala kombinácie farieb , ktoré podľa akademického výtvarného vzdelania nie sú správne, ale deti to takto neriešia. To je dôvodom, prečo je seriál šialene farebný," vysvetlila Kocourková, ktorá sa nechala pri práci inšpirovať aj ich prístupom k tvarom a perspektíve.

O hudobnú stránku večerníčka sa postarala speváčka Jana Kirschner, ktorá naspievala titulnú zvučku aj sa na ňom podieľala ako hudobná dramaturgička. Spolu s Eddiem Stevenson napísala, skomponovala a vybrala hudobníkov a interpretov ku každej záverečnej pesničke, ktorá uzatvára jednotlivé diely seriálu.

Tvorcovia projektu, ktorý vznikal v koprodukcii RTVS, Super filmu a Grimaldi Production a finančne ho podporil Audiovizuálny fond, spustili k nemu aj novú webstránku. “Momentálne sme spustili hravú webovú stránku, kde si môžu deti doplniť základné info o fyzikálnych javoch, v budúcnosti plánujeme vydať knižku, hru a interaktívnu aplikáciu," dodala Hrušovská.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.