28. 9. 2018

Regionálne noviny Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap vychádzajú 50 rokov

Regionálne noviny Gemerské zvesti/Gömöri 
Hírlap vychádzajú 50 rokov

Pred 50 rokmi, v roku 1968, vyšlo prvé číslo regionálnych novín Gemerské zvesti/Gömöri Hírlap (GZ/GH), ktoré približovali dianie v Rimavskej Sobote a celom okrese. V piatok si ich polstoročnicu samospráva mesta pripomenula slávnostným stretnutím, na ktoré pozvala bývalých redaktorov a pracovníkov tohto periodika.
V GZ/GH začínal ako elév aj novinár Július Gembický, ktorý neskôr pôsobil v Národnej obrode, denníku Sme a viedol tiež Slovenský syndikát novinárov. Jeden z jeho článkov vyšiel aj v úplne prvom čísle GZ/GH. "Spomínam si na tie roky veľmi milo. Bola to pre mňa naozaj dobrá škola, dobrá príprava na vysokoškolské štúdium a dobrý odrazový mostík k celoslovenskej žurnalistike," uviedol Gembický na margo svojho pôsobenia v rimavskosobotských novinách.
V rokoch 2012 až 2015 GZ/GH nevychádzali, keďže ich vydávanie zastavili vtedajší mestskí poslanci. K obnoveniu výroby novín došlo v októbri 2015. "Toto mesto a región GZ/GH skutočne potrebujú na informovanie o kultúrnom, spoločenskom a športovom dianí a v niektorých prípadoch aj o politickej situácii," podotkol primátor Jozef Šimko.
Jednou z noviniek v budúcnosti by podľa neho mohla byť zmena periodicity novín, ktoré dnes vychádzajú ako dvojtýždenník. "Už sme zvažovali, či by nevychádzali ako týždenník, keďže informovanosť by mala byť rýchlejšia. Záleží však aj na tom, či na to dokážeme v rozpočte vyhradiť finančné prostriedky. O všetkom rozhodne poslanecký zbor," dodal primátor.
GZ/GH majú v súčasnosti rozsah 16 strán, polovicu v slovenskom a druhú polovicu v maďarskom jazyku. Bezplatne sú distribuované do poštových schránok obyvateľov mesta a mestských častí. Na ich príprave sa podieľajú dvaja píšuci a jeden technický redaktor.

Copyright ©TASR 2018