26. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ako aj prezident Alexander Van der Bellen kritizovali v utorok postup ministerstva vnútra vo Viedni, ktoré podľa uniknutého e-mailu odporúča polícii obmedziť na minimum komunikáciu s médiami prinášajúcimi "veľmi jednostranné a negatívne" spravodajstvo z danej oblasti. O najnovšom škandále v rakúskej vláde informovali v utorok agentúry APA, DPA i AP.
Podľa vyjadrenia Kurza, ktorý odcestoval do New Yorku na všeobecnú rozpravu Valného zhromaždenia OSN, "akékoľvek obmedzovanie slobody tlače je neprijateľné". "V Rakúsku nesmie dochádzať k vylučovaniu či bojkotovaniu vybraných médií. To platí pre osoby zodpovedné za komunikáciu na všetkých ministerstvách a v iných verejných inštitúciách," dodal šéf rakúskej vlády a konzervatívnej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) vo svojom odkaze, adresovanom ministrovi vnútra Herbertovi Kicklovi z koaličnej pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Kurz však vypracovanie novej smernice rezortom vnútra a úsilie o korektnú spoluprácu so všetkými médiami považuje za správne.
V podobnom duchu sa vyjadril aj prezident Van der Bellen, nachádzajúci sa takisto v New Yorku. "Sloboda prejavu, médií a tlače sú základnými piliermi našej liberálnej demokracie a nášho právneho štátu," upozornila hlava štátu s tým, že každé médium by malo mať zo strany verejných orgánov zaručený rovnocenný, slobodný prístup k informáciám.
Van der Bellen privítal stanovisko Kurza, ktorý považuje obmedzenia slobody tlače za neprijateľné. Zároveň pripomenul, že vládne a verejné inštitúcie majú vysokú mieru zodpovednosti za nezávislosť žurnalistiky.
Rakúske denníky Der Standard a Kurier v pondelok večer uviedli, že získali interný e-mail adresovaný krajinským policajným riaditeľstvám, v ktorom jeden z hovorcov ministerstva vnútra varuje pred určitými médiami vrátane uvedených periodík. Tie podľa neho prinášajú "veľmi jednostranné a negatívne spravodajstvo o spolkovom ministerstve vnútra, resp. polícii". Vzhľadom na to "si dovoľuje navrhnúť obmedzenie komunikácie s týmito médiami na tú najnutnejšiu (zákonom určenú) mieru".
Podľa agentúry DPA je toto odporúčanie prejavom zložitého vzťahu ministra vnútra Kickla s médiami. Zväz rakúskych novinárov hovorí v tejto súvislosti o "nebezpečnom prekročení hranice", zatiaľ čo spolupredseda Zelených v Európskom parlamente označil za "hanbu a škandál, že minister vnútra členskej krajiny EÚ sa pokúša oslabovať slobodu tlače". Šéfka rakúskej pobočky organizácie Reportéri bez hraníc Rubina Möhringová dokonca vyzvala Kickla na odstúpenie z funkcie.
Samotné ministerstvo však argumentuje, že interný e-mail neobsahoval konkrétne pokyny a minister Kickl ho ani nedostal. Avizovalo zároveň skoré vypracovanie nových pravidiel "transparentnej komunikácie s médiami" v tomto rezorte.



Rakúsky minister vnútra Herbert Kickl sa dištancoval od e-mailu, v ktorom hovorca ním riadeného rezortu varoval políciu pred istými médiami.
"S formuláciami týkajúcimi sa prístupu ku 'kritickým médiám' sa nestotožňujem," konštatuje sa v ministrovom vyhlásení zverejnenom v utorok vo Viedni.
Podľa Kickla je sloboda tlače nedotknuteľná a je podstatným pilierom demokratickej spoločnosti, informovala tlačová agentúra DPA.
Minister absolvoval podľa vlastných slov s hovorcom Christophom Pölzlom, ktorý bol autorom e-mailu, rozhovor, v ktorom tento ubezpečil, že cieľom jeho správy adresovanej šéfom komunikačných odborov krajinských veliteľstiev polície v žiadnom prípade nebolo obmedzenie slobody tlače.
V e-maile, ktorý vyvolal v utorok ostrú kritiku spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena, spolkového kancelára Sebastiana Kurza i rakúskej opozície, autor odporučil adresátom obmedziť spoluprácu s niektorými periodikami krajiny na minimum, pričom menoval napríklad mienkotvorný denník Der Standard, tradičný denník Kurier, ale aj týždenník Falter.
Najvyšší ústavní činitelia alpskej republiky označili obmedzovanie slobody tlače v krajine unisono za neprijateľné.
Samotné ministerstvo vnútra argumentovalo, že interný e-mail neobsahoval konkrétne pokyny a minister Kickl ho ani nedostal. Súčasne avizovalo skoré vypracovanie nových pravidiel "transparentnej komunikácie s médiami" v tomto rezorte.

Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) so sídlom vo Viedni sa v súvislosti s úvahami rakúskeho rezortu vnútra o diferencovanom prístupe ku kritickým médiám obrátil na Radu Európy, a to prostredníctvom tzv. Media Freedom Alert.
K problematike sa tak na medzinárodnej scéne bude mať možnosť vyjadriť aj rakúska vláda.
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz inkriminovaný e-mail hovorcu rezortu kritizoval a zdôraznil, že obmedzenie slobody tlače je v demokratickej spoločnosti neprijateľné.
V podobnom duchu sa vyjadril i rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ako aj samotný šéf rezortu vnútra Herbert Kickl, ktorý podľa vlastných slov hovoril s autorom e-mailu a dostal ubezpečenie, že jeho cieľom v žiadnom prípade nebolo obmedzenie slobody tlače.
Viaceré národné i medzinárodné novinárske a mimovládne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc (RSF) zaujali v utorok kritický postoj k úvahám rakúskeho rezortu vnútra.
Námestník riaditeľa IPI Scott Griffen podľa agentúry APA vyhlásil, že obmedzenie prístupu médií k verejným inštitúciám v súvislosti s ich kritickým spravodajstvom nemá v demokracii miesto a je to jednoznačný útok na slobodu tlače. Tento vývoj označil za znepokojujúci pre rakúske obyvateľstvo a jeho právo na nezávislé informácie o záležitostiach verejného záujmu. Ide o "jasný pokus potrestať nezávislé spravodajstvo", dodal Griffen.

Súd v americkom meste Norristown v štáte Pensylvánia poslal v utorok na tri až desať rokov do väzenia komika Billa Cosbyho, ktorý bol uznaný za vinného zo sexuálneho útoku na ženu. Informovala o tom agentúra AP.
Cosby si svoj trest odpyká v štátnom nápravnom zariadení. Sudca ho ešte pred vynesením rozsudku označil za sexuálneho predátora, na základe čoho bude do konca života zaregistrovaný ako sexuálny delikvent a bude sa musieť podrobiť liečbe. 
Cosbyho (81) uznali 26. apríla za vinného zo sexuálneho útoku na ženu. Cosby bol obžalovaný zo sexuálneho násilia, ku ktorému malo dôjsť v roku 2004. Žalujúcou bola bývalá hráčka basketbalu Andrea Constandová, ktorá obvinila niekdajšiu televíznu hviezdu zo sexuálneho zneužitia.
Podobné obvinenia vzniesli voči Billovi Cosbymu v posledných rokoch už desiatky žien. Päť z nich svedčilo proti nemu aj v aktuálnom súdnom procese.

Copyright ©TASR 2018