4. 12. 2017

Rádio rusyn FM má päť rokov



     Rádio rusyn FM má päť rokov


 Internetové rádio primárne určené mladým poslucháčom s rusínskymi koreňmi rusyn FM oslavuje 5. narodeniny. Od svojho zrodu až do súčasnosti sa stalo zdrojom informácií a zábavy nielen pre Rusínov na Slovensku, ale aj v zahraničí, vrátane amerického kontinentu.
      "Už od začiatku bolo hlavným cieľom rusyn FM šíriť osvetu medzi Rusínmi a prebudiť v nich záujem o vlastnú kultúru i jazyk. Internetový priestor sa ukázal ako ideálne miesto i nástroj na pritiahnutie mladých ľudí z rusínskymi koreňmi, i tých, ktorí žijú v nerusínskych regiónoch a nemajú príležitosť počuť svoj rodný jazyk," pripomína zakladateľ a súčasný riaditeľ rádia Peter Štefaňák.
      Rádio začalo vysielať presne 3. decembra 2012 o 17.00 h. V začiatkoch vysielalo z bratislavského bytu, dnes má štúdio v hlavnom meste i v Prešove. "Najskôr išlo o jeden autorský program, ktorý sa počas týždňa reprízoval, zvyšok doplnila hudba. V súčasnosti má rádio niekoľko premiérových autorských relácií denne," ozrejmuje riaditeľ rádia. Denný program prináša spravodajstvo a populárno-náučné relácie, súčasťou programovej štruktúry je aj záznam z bohoslužby či rusínska rozprávka pre deti.
      Cieľom rádia ostáva ďalšia profesionalizácia vysielania i zvyšovanie počúvanosti. Ambíciou je tiež neostať iba v online prostredí. Štefaňák však prízvukuje, že podmienkou je ekonomická sebestačnosť média, ktoré je v súčasnosti podporované z grantovej schémy Úradu vlády SR. "Nechceme byť závislí od grantových schém. Chceme sa postaviť na vlastné nohy. Až keď bude rádio schopné fungovať bez grantov, môžeme ísť na frekvencie," dodáva riaditeľ rádia..



Copyright TASR ©2017