15. 9. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Google Announces It's All Grown-Up With Alphabet's New Logo | WIRED


Juhokórejský protimonopolný úrad udelil Alphabet, materskej spoločnosti Google, pokutu 207 miliárd wonov (149,59 milióna eur) za zneužitie dominantného postavenia na trhoch s mobilnými operačnými systémami a aplikáciami. Úrad to oznámil v utorok.
Podľa Kórejskej komisie pre spravodlivý obchod (KFTC) Google blokuje prispôsobené verzie operačného systému Android (OS), pričom jeho podmienky vzťahujúce sa na výrobcov zariadení predstavujú zneužitie dominantného postavenia na trhu a obmedzujú hospodársku súťaž.
Google oznámil, že sa plánuje odvolať a tvrdí, že rozhodnutie ignoruje výhody, ktoré ponúka kompatibilita systému Android s inými programami, a oslabuje výhody, ktoré majú spotrebitelia.
Pokuta prichádza v deň, keď nadobudla účinnosť novela juhokórejského zákona o telekomunikáciách - ľudovo nazývaná "zákon proti Googlu". Ten zakazuje prevádzkovateľom obchodov s aplikáciami, ako je Google, požadovať od vývojárov softvéru používanie svojich platobných systémov. Táto požiadavka vývojárom prakticky zabránila účtovať si provízie za nákupy v aplikácii. Zákon tak vlastne lukratívne monopoly Play Store a App Store označili za nezákonné.
Komisia KFTC uviedla tiež, že Google brzdí hospodársku súťaž tým, že núti výrobcov zariadení pri podpise kľúčových zmlúv týkajúcich sa licencií v obchode s aplikáciami dodržiavať "dohodu o fragmentácii (AFA)".
Na základe AFA nemohli výrobcovia vybaviť svoje telefóny upravenými verziami systému Android, známymi ako "Android forks". To pomohlo Googlu upevniť si dominantné postavenie na trhu s mobilnými operačnými systémami, tvrdí KFTC.
Minulý týždeň zase americký súd nariadil spoločnosti Apple, aby v protimonopolnom boji s výrobcom Fortnite Epic Games uvoľnila kontrolu nad svojim platobným systémom App Store.
Google a Apple dominujú trhu s on-line aplikáciami v Južnej Kórei, 12. najväčšej ekonomike sveta, známej vďaka svojim technológiám.
Kórejská Komisia pre spravodlivý obchod vyšetruje spoločnosť Google od roku 2016.
(1 EUR = 1383,74 KRW)




Facebook Twitter Instagram Telegram - Collection Of Popular Social Media  And Messenger. Kyiv, Ukraine - January 31, 2020 Editorial Image -  Illustration of popular, january: 174208120

Moskovský súd v utorok udelil pokuty spoločnostiam Facebook, Telegram a Twitter za to, že zo svojich stránok neodstránili zakázaný obsah. Informovala o tom agentúra TASS.
Sociálnej sieti Facebook súd udelil pokutu vo výške 21 miliónov rubľov (viac ako 244.500 eur). Twitter dostal pokutu vo výške päť miliónov rubľov (približne 58.200 eur) a Telegram, ktorý prevádzkuje aplikáciu na odosielanie správ, musí zaplatiť deväť miliónov rubľov (104.800 eur).
Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií (Roskomnadzor) vo februári podnikla kroky voči sociálnym sieťam a aplikáciám na posielanie správ, pripomína TASS.
Od februára v Rusku začal platiť zákon, ktorý zaväzuje sociálne siete vyhľadávať a blokovať informácie o úradmi nepovolených zhromaždeniach. Táto legislatíva ukladá sociálnym sieťam povinnosť monitorovať a blokovať informácie, ktoré sú v rozpore s ruskými zákonmi.
Ruské úrady už Facebooku udelili pokuty vo výške 90 miliónov rubľov (1.047.900 eur) a Twitteru 45 miliónov rubľov (524.000 eur).

File:Flag of Poland (with coat of arms).svg - Wikimedia Commons 

 Desiatky poľských médií v utorok vyjadrili hnev nad zákazom spravodajsky pôsobiť v oblasti na hraniciach s Bieloruskom. Ide o súčasť opatrení, ktoré poľská vláda prijala pre situáciu spojenú s prílevom nelegálnych migrantov. Informovala o tom agentúra AFP.
Poľsko, rovnako ako ďalšie členské krajiny EÚ Litva a Lotyšsko, čelí v ostatných týždňoch náporu migrantov prichádzajúcich z Bieloruska.
Poľsko na hranice s Bieloruskom vyslalo tisíce vojakov a poľský prezident Andrzej Duda 5. septembra vyhlásil v pohraničných lokalitách tridsaťdňový výnimočný stav. Ten zakazuje vstup osobám, ktoré nie sú obyvateľmi týchto lokalít. Toto opatrenie sa vzťahuje i na novinárov.
"Kroky vlády sú v rozpore so zásadou slobody prejavu," uviedla skupina 30 médií v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnili na svojich webových stránkach.
Vyradenie médií je podľa nich "neprijateľné a nezlučiteľné s normami demokratickej krajiny". K vyhláseniu sa neskôr pridali aj ďalšie médiá, píše AFP.
Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v pondelok v Poľsku vyhlásila "núdzový stav slobody tlače". Poľsko sa podľa RSF v rebríčku slobody tlače od roku 2015, keď sa k moci dostala vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), prepadlo o 46 miest. V súčasnosti je na 64. mieste z celkového počtu 180 krajín.
Viaceré členské krajiny EÚ z prílivu migrantov obviňujú bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý sa tak podľa nich snaží vyvolať v EÚ nestabilitu v rámci pomsty za európske sankcie voči Minsku.

Copyright © TASR 2021