12. 9. 2021

RTVS prinesie na obrazovky premiérové časti výnimočných dokumentov Radosť zo života

 RTVS prinesie na obrazovky premiérové časti

 výnimočných dokumentov Radosť zo života


Diváci RTVS budú môcť v pätnástich častiach spoznať významné osobnosti slovenskej kultúry, ktoré už nie sú medzi nami, prostredníctvom vzácnych archívnych materiálov, ale aj spomienok ich blízkych a spolupracovníkov. Novú premiérovú sériu dokumentov Radosť zo života odvysiela RTVS pri príležitosti 65. výročia televízneho vysielania na Slovensku.

Citlivo skladané životné príbehy obľúbených slovenských osobností, ktoré už, žiaľ, nie sú medzi nami, odkazujú na univerzálnu tému hľadania a nachádzania radosti zo života, aj napriek rôznym životným zvratom. Tvorcovia v dokumentárnom cykle, ktorý si získal srdcia divákov, ale aj odbornej verejnosti, predstavia aj cez rozprávanie ich blízkych či spolupracovníkov pracovný i súkromný svet veľkých osobností. „Motivovaní predchádzajúcim diváckym úspechom sme opäť pripravili sériu dokumentov o životoch ďalších osobností, v prípade ktorých sme presvedčení, že reflexiou ich príbehu ponúkneme divákom kvalitný filmový aj osobný zážitok,“ hovorí producentka Ivica Barabášová z K2 production, ktorá cyklus dokumentov v koprodukcii RTVS vyrába.

V novej sérii dokumentárneho cyklu budú môcť diváci každú nedeľu večer sledovať životné príbehy Zdeny Gruberovej, Stana Dančiaka, Juraja Slezáčka, Viery Strniskovej, Leopolda Haverla, Ela Romančíka, Jozefa Adamoviča, Vilmy Jamnickej, Karola Poláka, Karola Machatu, Jozefa Bednárika, Blaženy Kočtúchovej, Martina Hollého, Mariána Labudu a Pavla Mikulíka.

Réžie sa ujali viacerí slovenskí režiséri – Róbert Šveda, ktorý je zároveň aj autorom námetu, Vladislava Sárkány, Dominik Jursa, Peter Kerekés, Lucia Kašová, Paula Reislova či Miriam Petráňová. „Diváci sa môžu tešiť na úprimné spovede a príbehy ľudí, ktorí milovali a žili s osobnosťami, ktoré ich predchádzajúce desaťročia bavili a prihovárali sa im z obrazoviek Slovenskej televízie. Pre mňa osobne bolo pri príprave novej série najintímnejšie pozrieť sa na životy dvoch režisérov - Jozefa Bednárika a Martina Hollého, ktorí každý iným spôsobom ovplyvnili mňa samého,“ povedal Róbert Šveda.

„Veľmi som sa tešila na túto prácu. Pre mňa osobne najsilnejším momentom bolo, keď sa v živote veľkých hviezd prejavilo obyčajné ľudské bytie... a určite aj stretnutie a rozhovory s manželom Zdeny Gruberovej, pánom Tomaschekom. Hoci vo filme nechcel vystúpiť, doteraz si voláme a vidím, ako veľa preňho dokument o jeho manželke znamená,“ hovorí režisérka prvého dokumentu z novej série cyklu Radosť zo života Vladislava Sárkány.

„Teším sa na pokračovanie cyklu Radosť zo života. Výnimočné príbehy a neopakovateľné umelecké výkony týchto významných osobností boli a zostávajú vzácnou súčasťou televíznej tvorby. Som rád, že aj pri príležitosti 65. výročia televízneho vysielania na Slovensku si ich môžeme takýmto dôstojným spôsobom pripomenúť,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Takmer polhodinové dokumenty si nájdu svoje miesto na obrazovkách Dvojky od 12. septembra v premiére každú nedeľu večer o 20.10 h. V prvej časti venovanej životu hereckej legendy Zdeny Gruberovej sa môžu diváci tešiť na spomienky Lucie Vráblicovej, Zuzany Kronerovej, Zdeny Studenkovej či Jiřiny Bohdalovej. V ďalších častiach si na osobnosti, ktoré nás opustili zaspomínajú aj Milka Vásaryová, Kamila Magálová, Božidara Turzonovová, Dagmar Havlová, Ivan Horváth, Milan Kňažko, Ady Hajdu, manželia Jakubiskovci, Zdena Studenková, Diana Mórová, súrodenci Kaprálikovci a Milan Lasica, ktorý si v rozhovoroch tiež zaspomínal ešte predtým, ako nás navždy opustil.