4. 3. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

V NAKA v Nitre v pondelok dopoludnia vypovedal bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia policajného funkcionára Pavla Vorobjova, že v roku 2017 mal dať Gašpar pokyn na lustrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Informuje o tom RTVS na svojom spravodajskom profile na sociálnej sieti a televízia Joj.
Gašpar televízii Joj potvrdil, že bol vypovedať k "nepravdivým tvrdeniam vtedajšieho podriadeného". "Bol som vypočutý k nepravdivému tvrdeniu policajta Vorobjova, že som mu dal údajný pokyn na vyšetrovanie zavraždeného novinára Jána Kuciaka niekedy koncom roku 2017. Tak, ako som povedal aj pred vyšetrovateľom, kategoricky odmietam toto tvrdenie," dodal Gašpar.
Podľa Gašpara lustrácia Kuciaka súvisela s kauzou Rybanič. "Podľa mne známych informácií mali byť lustrovaní ešte ďalší novinári. Možno, určite viac ako 20," uviedol Gašpar. Ako doplnil, to, že bolo toľko novinárov lustrovaných finančnou jednotkou pod vedením riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka, vie od novembra 2018. "Keďže to bolo na vyžiadanie vyšetrovania, išlo o zákonnú lustráciu," dodal Gašpar. Bývalý policajný prezident však nekonkretizoval, o ktorých novinárov išlo.
Gašpar podľa RTVS vypovedal pred vyšetrovateľom viac ako hodinu.

Copyright © TASR 2019