8. 8. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Dozoroví prokurátori postupujú vždy v súlade so zákonom, a to bez ohľadu na to, koho sa konkrétny úkon trestného konania dotýka. V súvislosti s medializovanými informáciami o údajnom príkaze na zadržanie Norberta Bödöra to uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
Rovnako podľa nej nereagovali ani nebudú reagovať na akékoľvek vonkajšie alebo vnútorné vplyvy. „Jediným cieľom ich konania je výhradné zistenie, usvedčenie a odsúdenie všetkých osôb, ktoré sa na uvedenom skutku akýmkoľvek spôsobom podieľali,“ spresnila Predajňová na margo vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka. Dodala, že doterajší priebeh vyšetrovania takémuto konštatovaniu jednoznačne nasvedčuje.
Z dôvodu povinnosti prokurátora zachovávať mlčanlivosť nebudú momentálne odpovedať na otázky novinárov až do zvolania tlačovej konferencie, ktorá by sa mala konať v „najbližšom období, keď to procesná situácia dovolí“.
Podľa informácií viacerých médií mal byť koncom novembra 2018 zadržaný nitriansky podnikateľ Norbert Bödör v súvislosti s podozrením zo spáchania trestného činu. Príkaz na zadržanie mal vydať policajt z tímu, ktorý vyšetruje vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. O menej ako hodinu mal byť tento príkaz zrušený dozorovým prokurátorom z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nasledujúci pondelok sa Norbert Bödör prihlásil na polícii sám.


Človek, ktorý dnes sedí vo väzbe a je obvinený z vraždy, nemohol mať podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica vplyv na konanie orgánov činných v trestnom konaní. Fico tak odpovedal na otázky okolo Mariana K.
Nevidí problém v tom, keď sa niekto pokúšal sám pre seba niečo urobiť. „Keď ste trestne stíhaní, tak bojujete ako lev, ale nedosiahol nič, lebo sedí vo väzbe,“ dodal Fico na margo údajnej komunikácie Mariana K. s Norbertom Bödörom. Podľa medializovanej komunikácie sa mali pokúšať prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní a sudcov manipulovať vyšetrovanie niektorých trestných konaní vedených voči Marianovi K.
Fico ďalej uviedol, že podporuje vyšetrovanie a že inšpekcia musí preskúmať „či nejaký vyšetrovateľ zneužíval svoje právomoci alebo nezneužíval“. Podľa neho treba porovnať to, čo bolo v spomínanej komunikácii naznačené, s tým, či sa to stalo alebo nie.
Na otázku, či sa ešte hodlá zúčastniť na vianočnom večierku Bonulu, povedal, že sa nebude tváriť, že sa s niekým v živote nevidel. „Ja dobre poznám majiteľa, ktorý je starý pán a nemá nič spoločné s pánom, ktorý je dnes predmetom nejakej medializácie,“ povedal Fico o Miroslavovi Bödörovi, ktorý je otcom Norberta Bödöra. „Ja si myslím, že je normálnou úlohou politika sa stretávať s podnikateľmi, komunikovať s nimi tam, kde takéto firmy zamestnávajú obrovský počet ľudí,“ povedal Fico.


Copyright © TASR 2019