6. 8. 2019

Stanovisko Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky

Stanovisko Generálnej prokuratúry 

Slovenskej republiky

Aktuálne rozhodnutie vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave o zastavení trestného stíhania vo veci trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa, nebolo konzultované s Generálnou prokuratúrou SR, ako tu uviedli niektoré médiá. Predmetná vec nebola vyšetrovateľom KR PZ Bratislave konzultovaná so žiadnym prokurátorom Generálnej prokuratúry SR.
Dozorovú právomoc v predmetnej trestnej veci vykonáva prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava, ktorý je oprávnený samostatne toto rozhodnutie vyšetrovateľa preskúmať a rozhodnúť o ňom. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky si vyžiadala správu o stave veci za účelom posúdenia zákonnosti postupu orgánov činných v trestnom konaní v danej veci.
V tejto súvislosti sa však Generálna prokuratúra Slovenskej republiky musí ohradiť najmä voči zavádzajúcim a klamlivým tvrdeniam denníka SME, ktoré publikoval dnes, t. j. 6. 8. 2019 jej redaktor Ján Krempaský v článku s názvom Mečiara nebudú stíhať za amnestie (s. 1, s. 3). Redaktor Krempaský rozhodnutie vyšetrovateľa personifikuje s osobou generálneho prokurátora, podľa ktorého Jaromír Čižnár "Mečiarovu vinu nevidí." Kapcióznym a klamlivým spôsobom redaktor podsúva verejnosti tvrdenie, ktoré nie je pravdou.
Generálny prokurátor SR nijakým spôsobom do vyšetrovania predmetnej veci nezasahoval, ani "neodobroval" rozhodnutie vyšetrovateľa KR PZ Bratislava, či dozorového prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Ich rozhodovacia činnosť a postup vo vyšetrovaní bol autonómny bez akýchkoľvek zásahov generálneho prokurátora.