4. 8. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Novinára Jorgeho Celestina Ruiza Vázqueza zastrelili v mexickom štáte Veracruz niekoľko dní predtým, ako mal svedčiť pred úradmi v súvislosti s vyhrážkami o prejavoch násilia proti jeho osobe, informovala v sobotu agentúra AP.
Štátna prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že Ruiza Vázqueza našla polícia mŕtveho v piatok krátko pred polnocou v jeho dome. Políciu predtým upozornili na streľbu v oblasti Actopan, ktorá sa nachádza v štáte Veracruz na juhozápade krajiny.
Mexiko je pre novinárov jednou z najnebezpečnejších krajín na svete. Výbor na ochranu novinárov (CPJ) pripomína, že Ruiz Vázquez bol už tretí novinár zabitý v Mexiku v priebehu týždňa a desiata obeť vraždy z radov žurnalistov tomto roku.
Riaditeľa webového portálu Guerrero al instante Rogelia Barragána, ktorý pôsobil v nepokojnom juhozápadnom federálnom štáte Guerrero, našli minulý utorok mŕtveho v kufri auta v mexickom štáte Morelos. Ďalší novinár Édgar Nava bol zastrelený v piatok, uviedol na svojej webovej stránke španielsky denník El País.


Copyright © TASR 2019


USA nebudú s Veľkou Britániou rokovať o dohode o voľnom obchode, ak Londýn nezruší novú daň z digitálnych služieb. Informuje o tom portál news.sky.com s odvolaním sa na správu denníka Daily Telegraph. Britská digitálna daň, ktorú v roku 2018 navrhol vtedajší minister financií Philip Hammond, je odpoveďou na obavy, že technologické giganty neplatia férový podiel daní. Daň má v Británii nadobudnúť účinnosť v apríli budúceho roka.
Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa však podľa denníka Daily Telegraph žiada, aby sa táto daň zrušila. To sa "britskej vláde komunikovalo na viacerých úrovniach", napísal denník a citoval zdroj, ktorý povedal, že: "Odkazom bolo - ak zavediete túto daň, my s vami nezačneme rokovania o voľnom obchode." Túto správu denník zverejnil len niekoľko dní potom, ako Donald Trump povedal, že s britským premiérom Borisom Johnsonom začal pracovať na dohode o voľnom obchode medzi oboma krajinami.
Odhaduje sa, že britský rezort financií prostredníctvom 2-percentnej digitálnej dane do roku 2022 vyberie viac ako 400 mil. libier (GBP). Minulý mesiac Trump prikázal prešetrenie podobnej dane, ktorú navrhlo Francúzsko. USA sa vtedy vyjadrili, že sú "veľmi znepokojené", pretože "služby, ktorých sa to týka, sú tie, v ktorých sú americké firmy globálnymi lídrami".


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.