9. 8. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americká televízia HBO začne budúci týždeň vysielať desaťdielnej dokumentárny seriál Our Boys (Naši chlapci) o udalostiach, ktoré pred rokom 2014 viedli k vojne v palestínskom Pásme Gazy. V konflikte zomrelo cez 2200 Palestínčanov, z ktorých polovica boli civilisti. Na izraelskej strane bolo 73 mŕtvych, hlavne vojakov.
HBO bude prvýkrát vysielať seriál v hebrejčine a v arabčine, relácia bude mať anglické titulky. Spoluautormi sú Joseph Cedar, ktorý bol dvakrát nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, Hagaj Levi, ktorý bol ocenený Zlatým glóbusom, a palestínsky občan Izraela Taufík abú Vaíl, ktorý dostal za film Smäd cenu kritikov v Cannes.
Izrael začal vojnu proti Pásme Gazy v júli 2014 po raketových útokoch, ktoré z Pásma Gazy viedlo radikálne hnutie Hamas. Útoky boli odvetou za intenzívnu vojenskú operáciu, pri ktorej Izraelčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu zatýkali členmi tejto skupiny a pátrali po únoscoch a vrahoch troch izraelských mladíkov. Ich telá sa našla až 14 dní po únose. Potom tri Izraelčania u Jeruzalema upálili šestnásťročného Palestínčanov Muhammada Abu Chudajra z východného Jeruzalema. Boje v pásme potom trvali 51 dní.
Cedar povedal, že sa spolu s kolegami snažil o citlivý žurnalistický prístup. "Snažili sme sa dostať na obrazovky niečo, čo bude najbližšie skutočným udalostiam, alebo aspoň ako my ich chápeme," citovala ho agentúra AP. Jeho kolega Levi počíta s ťažkosťami. "Povedzme si úprimne, budú na nás útočiť sprava, zľava, budú to Arabi aj Židia. Bude to ťažké pre všetkých," povedal. Abú VAIL potom upozornil, že "pôjde o film, ktorý neuspokojí ani Izraelčanov, ani Palestínčanov". Dúfa ale, že je osloví a možno aj zmení názory niektorých z nich.
Prípravy na film začali v roku 2015, točilo sa v okolí Jeruzalema, aby boli scény autentické. Dej je točený z pohľadu abú Chudajrovej rodiny, jedného agenta izraelskej kontrarozviedky a abú Chudajrových vrahov. Dvaja z nich poslal súd do väzenia na doživotie, jedného na 21 rokov. Všetci priznali, že motívom ich činu bola pomsta za smrť troch židovských mladíkov. Jeden z ich vrahov bol v Izraeli odsúdený na doživotie, dvaja boli zastrelení pri prestrelke s vojakmi.



Kombináciou nedostatočného dohľadu a chýb v nastavení svojej sociálnej siete umožnil Instagram jednému zo svojich preverených reklamných partnerov zhromaždiť veľké množstvo dát o používateľoch. Marketingová firma HYP3R sídliaca v San Franciscu si posledných 12 mesiacov vytvárala databázu verejných údajov z Instagramu, pričom si prisvojila detailné záznamy o polohe používateľov, informácie z profilov aj fotky, ktoré mali zmiznúť 24 hodín po nahratí. Napísal to web Business Insider, podľa ktorého HYP3R zjavne porušovali pravidlá Instagramu.
To potvrdila aj samotná sociálna sieť po tom, čo ju Business Insider o aktivitách marketingovej firmy informoval. Instagram svojmu partnerovi zaslal list, v ktorom žiada, aby sa zhromažďovaním dát skoncoval. "Aktivity HYP3R neboli povolené a porušujú naše pravidlá. Preto sme ich vylúčili z našej platformy. Zároveň sme urobili produktovú zmenu, ktorá by mala iným spoločnostiam zabrániť vo podobnom zbere verejných záznamov o polohe," uviedla sociálna sieť Instagram vo vyhlásení.
Business Insider problém odhalil po rozhovoroch s bývalými zamestnancami HYP3R a preštudovaní verejných dokumentov a marketingových materiálov firmy. "Ale toto všetko sa posledný rok dialo Instagramu priamo pod nosom a vykonávala to firma, ktorú Instagram požehnal ako jedného zo svojich 'preferovaných marketingových partnerov'," píše web.
Podľa Business Insider je prípad dôkazom toho, ako sa Facebooku, ktorý Instagram vlastné, ani viac ako rok po vypuknutí škandálu okolo spoločnosti Cambridge Analytica nedarí chrániť dáta užívateľov a mať pod kontrolou partnerov, ktorí majú k jeho platformám prístup.
HYP3R údajne dáta z Instagramu nepovolene využívala hlavne tromi spôsobmi. Vďaka medzere v zabezpečení sociálnej siete sa mohla zamerať na vybrané lokácie ako hotely či posilňovne a potom "vysať" všetky verejné príspevky nahrané z týchto miest. Tiež si ukladala takzvané príbehy užívateľov, čo je druh príspevku, ktorého obsah z Instagramu po 24 hodinách zmizne. Ďalej vo veľkom zhromažďovala verejnej profily používateľov, pričom zbierala životopisné údaje či informácie o sledujúcich daného účtu.
Firma HYP3R poprela, že by pravidlá sociálnej siete porušila a obhajuje sa, že jej nakladanie s verejnými informáciami bolo v poriadku. Je vraj presvedčená, že akékoľvek nezhody s Instagramu sa čoskoro vyrieši.

Copyright © ČTK 2019



Súd v Turecku anuloval blokáciu nezávislého servera Bianet. Ten sa dostal na zoznam 136 webov a účtov na sociálnych sieťach, ktoré súd nariadil z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti zablokovať, omylom. 

Zdroj: #newsroomct24

Chyba v aplikácii WhatsApp spoločnosti Facebook umožňuje kybernetickým útočníkom manipulovať textom v citovaných správach tak, že vložia používateľom do úst slová, ktoré nepovedali. Poukázali na to počítačoví odborníci z bezpečnostnej firmy Checkpoint. Tí na konferencii o kybernetickej bezpečnosti Black Hat v Las Vegas dokonca aj predstavili nástroj, ktorým sa táto slabina aplikácie dá zneužiť. Spoločnosť pritom už vlani o probléme publikovala správu.
Oded Vanunu, výskumník z Checkpointu, sa pre spravodajský portál BBC vyjadril, že spomínaný nástroj by umožnil "škodlivým aktérom" manipulovať s konverzáciami na WhatsAppe, vytvárať falošné správy a podvody. Pri funkcii citovania sa ním dá meniť text. "Môžete úplne zmeniť to, čo druhý hovorí. Môžete v citáte zmanipulovať každý znak," vysvetlil Vanunu. Okrem toho daný nástroj umožňuje útočníkovi zmeniť identifikáciu odosielateľa, a tak daný citát pripísať niekomu inému.
Checkpoint upozornil Facebook aj na chybu, ktorá mohla zmiasť používateľov, aby si mysleli, že posielajú súkromnú správu jednej osobe, ale vlastne písali verejne väčšej skupine ľudí. Túto chybu spoločnosť opravila. Ako uviedol Vanunu, Facebook ich informoval, že ostatné dva problémy sa však opraviť nedajú pre "obmedzenia infraštruktúry" vo WhatsAppe. Komplikuje to najmä šifrovacia technológia, pre ktorú spoločnosť nemôže overiť autentickosť posielaných správ. Ďalšie opatrenia, ktoré by mohli tieto problémy zastaviť, by zase podľa spoločnosti mohli viesť ku kompromisom v použiteľnosti aplikácie.
Zverejnenie nástroja, ktorým by iní mohli zneužiť spomínanú slabinu aplikácie, by podľa Vanunuho mohlo vyvolať diskusiu o probléme. WhatsApp "slúži 30 percentám populácie sveta. Je to naša povinnosť. Existuje veľký problém s falošnými správami a manipuláciou. Jeho infraštruktúra slúži viac ako 1,5 miliarde používateľov. Nemôžeme to odložiť a povedať: 'V poriadku, toto sa nedeje,'" vysvetlil pre BBC odborník.
Šírenie dezinformácií na WhatsAppe vyvoláva veľké obavy vo viacerých krajinách. V Indii alebo Brazílii napríklad takéto informácie viedli v niektorých prípadoch k násilnostiam a niekedy aj k úmrtiam. WhatsApp si prešiel niekoľkými zmenami, aby obmedzil šírenie dezinformácií. Napríklad obmedzil počet preposlaní jednej správy. 


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 


Česká vláda pripravuje zdanenie firiem ako sú Google, Facebook, Apple, Amazon a ďalšie. Tým chce získať do rozpočtu až 5 miliárd Kč (194,87 milióna eur). Daň pre veľké internetové firmy má byť 7 %. Predpokladá sa, že zákon začne platiť od polovice budúceho roku. Informoval o tom portál českej televíznej stanice ČT24.
Daň majú platiť veľké globálne firmy z internetovej reklamy, za využívanie internetu pri dodávkach alebo sprostredkovaní tovaru, ale i z predaja údajov o klientoch. Digitálnu daň budú platiť len veľké nadnárodné korporácie s ročným obratom nad 750 miliónov eur.
„Ani v rámci Európy s tým nie sú zatiaľ veľké skúsenosti. Nedávno daň zaviedlo Rakúsko, zavádza ju aj Francúzsko, a časom sa pripoja ďalšie krajiny. My sme vychádzali z konzervatívneho odhadu, a preto sme určili najnižšiu sumu výberu dane ročne na 2,4 miliardy Kč,“ uviedla ministerka financií Alena Schillerová.
Vláda prerokuje návrh na zavedenie digitálnej dane po prázdninách. Poslanci by ju mali definitívne schváliť na budúci rok na jar.

Copyright © TASR 2019