27. 2. 2020

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana K. a Pavla R. vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Rozsudok nie je právoplatný. Obaja obžalovaní požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli.
Proces s obžalovanými sa začal v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.
Marian K. je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.


Prepis komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. V odôvodnení rozsudku to uviedol predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič. Súd verí, že do komunikácie cez Threemu nebolo zasahované, pretože Tóth nepoznal jej obsah a Marian K. nenamietal nikdy obsah konkrétnych správ. 

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu a aj s výškou trestu pre Mariana K. a Pavla R. v kauze zmenky. Tresty sú podľa jeho slov správne a spravodlivé. Povedal to vo štvrtok pred médiami po vynesení rozsudku. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok.


Marian K. a Pavol R., neprávoplatne odsúdení v kauze falšovania zmeniek TV Markíza, podajú odvolanie voči štvrtkovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. Výšku trestu vníma Para ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.


Rozsudok pre Mariana K. a Pavla R. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza je podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu akceptovateľný. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po štvrtkovom verdikte Špecializovaného trestného súdu upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania.






Copyright © TASR 2020