28. 2. 2020

Bohaté a podrobné volebné vysielanie RTVS

Bohaté a podrobné 


volebné vysielanie RTVS
 
Spravodajstvo RTVS bude počas víkendu podrobne mapovať priebeh a výsledky parlamentných volieb. Televízne a rozhlasové spravodajské tímy naživo priblížia dianie vo volebných miestnostiach po celom Slovensku, náladu a prvé reakcie vo volebných centrálach politických subjektov. RTVS prinesie výsledky exkluzívneho exit pollu, ale aj zaujímavé rozhovory a analýzy


Televízna Jednotka odvysiela v sobotu 29. februára o 12:00 a o 16:00 mimoriadne Správy RTVS. V nich sa pozrie nielen do volebných miestností krajských miest, ale redaktori sa naživo prihlásia aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán a zo Štatistického úradu SR.

Volebná noc sa začína na Jednotke ešte pred uzavretím volebných miestností o 21:40. Moderovať ju budú Marta Jančkárová, Marek Makara a Ľubomír Bajaník. V úvode predstavia výsledky exit pollu, ktorý exkluzívne pre RTVS pripraví MEDIAN SK. Komentovať ich bude analytik výskumnej agentúry Michal Mislovič. Moderátori sprostredkujú divákom priebežné výsledky zo Štatistického úradu SR a v štúdiu budú diskutovať s politológmi Jozefom Lenčom a Miroslavom Řádekom.
V nedeľu 1. marca odvysiela Jednotka od 9:00 trojhodinové volebné štúdio s moderátormi Viliamom Stankayom a Miroslavom Frindtom. Analyzovať výsledky volieb budú politológ Branislav Dolný a Michal Mislovič. Redaktori spravodajstva prinesú ohlasy politických subjektov z volebných centrál. RTVS tiež sprostredkuje reakcie Michala Kaliňáka za ZMOS, Moniky Uhlerovej za KOZ, Tomáša Malinského za AZZZ, Martina Vlachynského za INESS a do štúdia príde analytik slovenského ústavnoprávneho diania Kamil Baraník z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Do diskusnej relácie O 5 minút 12 s Martou Jančkárovou, Marekom Makarom a Ľubomírom Bajaníkom RTVS pozvala lídrov všetkých politických subjektov, ktoré sa prebojovali do parlamentu. Ich vyjadrenia o povolebnom usporiadaní budú ku koncu relácie analyzovať politológovia Jozef Lenč a Miroslav Řádek.
Rozhlasové spravodajstvo pripravuje volebné vysielanie v rozšírenom formáte. Redaktori budú počas celého dňa poslucháčov informovať o aktuálnom dianí vo volebných miestnostiach po celom Slovensku, zo Štatistického úradu SR aj zo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. V sobotu 29. februára sa po 22:00 prihlási moderátor Juraj Jedinák s hosťami, s ktorými rozoberie nielen výsledky exit pollu pripravené agentúrou MEDIAN SK, ale i priebežné výsledky tak, ako budú postupne prichádzať zo štatistického úradu. Mimoriadne volebné vysielanie bude pokračovať v noci zo soboty na nedeľu, v rámci ktorého sa poslucháči prostredníctvom krátkych správ dozvedia o tom, ako sa vyvíja zrátavanie hlasov.


Nedeľný Rádiožurnál prinesie od 7:00 zásadné informácie o poradí politických subjektov, ktoré sa dostanú do NR SR. Odznejú reakcie politikov z volebných štábov a od 8:00 do 10:00 pripravilo Rádio Slovensko mimoriadne štúdio s moderátorkou Karolínou Lacovou. Diskusnú reláciu O 5 minút 12 bude Rádio Slovensko vysielať paralelne s televíznou Jednotkou.