20. 11. 2019

Špeciálna diskusia RTVS prinesie prekvapivé súvislosti s novembrom 89

Špeciálna diskusia RTVS prinesie prekvapivé 

súvislosti s novembrom 89


Pád totalitných režimov v bývalých krajinách sovietskeho bloku aj dôvody, ktoré k tomu viedli, rozoberie moderátor Peter Turčík v špeciálnej diskusii Pamäť na hojdačke, ktorú RTVS pripravila k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Dve časti odvysiela Dvojka v stredu 20. novembra o 22:25 a 27. novembra o 22:30. Autorom námetu a scenára je aktivista, scenárista, novinár a jeden z členov prvého koordinačného výboru Verejnosti proti násiliu Eugen Gindl.

Hostia prinesú nový pohľad na udalosti a známe fakty ukážu častokrát až v prekvapivých súvislostiach. Diváci sa tiež môžu tešiť na protirečivé analýzy historikov a priamych účastníkov revolučného diania v roku 1989. Diskutovať sa bude presne v tom istom televíznom štúdiu, odkiaľ sa pred 30 rokmi naživo vysielala relácia Štúdio dialóg. Išlo o prvú verejnú diskusiu predstaviteľov Verejnosti proti násiliu a oficiálnych predstaviteľov komunistického režimu.

„Po 30 rokoch je najvyšší čas povedať si aj to, čo sa nepodarilo. Prišlo mi preto zaujímavé pozvať ľudí, ktorí boli priamo pri dianí – či to už bol Jan Urban za české Občianske fórum, Adam Michnik ako hlavný predstaviteľ poľskej Solidarity a za slovenské VPN Ján Budaj. Nestáva sa často, že prídu do diskusie významní ľudia z troch štátov. Z týchto debát som sa aj ja dozvedel nové fakty, niektoré ma milo prekvapili, takže pre divákov RTVS to, verím, bude veľmi podnetné a zaujímavé,“ prezradil Eugen Gindl.

Prvá z dvoch častí Pamäti na hojdačke sa pozrie na vývoj v krajinách východného bloku na sklonku 80. rokov minulého storočia. Reč bude aj o rôznorodostiach názoru na následné zmeny. Diskutovať o tom budú historici z Ústavu politických vied SAV Norbert Kmeť a Juraj Marušiak, politik, publicista a signatár Charty 77 Václav Žák, historik Wroclavskej univerzity Lukasz Kaminski, politik a publicista Boris Zala, ktorý stál za prvým vyhlásením Verejnosti proti násiliu z 22. novembra 1989.

„Bude to reflexia o tom, čo sa v tých časoch dialo v spoločnosti až sa situácia dostala do štádia, kedy už bolo viac-menej nevyhnutné, aby prišlo k zmene. Vyvinulo sa to tak, že padol režim, ale myslím si, že nikto z hlavných aktérov Nežnej revolúcie nechcel takú zásadnú ekonomicko-spoločenskú zmenu, k akej to dospelo. Prvotným impulzom jednoducho bolo vyšetriť násilie na Národnej triede v Prahe. To bolo to najdôležitejšie zo všetkého a potom už začali ísť požiadavky ďalej,“ priblížil Peter Turčík.

Druhá diskusia sa zameriava na rok 1989, keď v krátkom čase po sebe skončili v Európe totalitné režimy. To, čo predchádzalo Novembru 89 v Československu, okrúhlym stolom v Poľsku a Maďarsku, či pádu Berlínskeho múru budú diskutéri analyzovať porovnávaním posledného roku socializmu v stredovýchodnej Európe. Do štúdia RTVS prídu novinár, signatár Charty 77, spoluzakladateľ, líder a hovorca Občianskeho fóra Jan Urban, filológ, publicista a bývalý disident Andrej Jagodzinski, spoluzakladateľ poľskej Solidarity a šéfredaktor denníka Gazeta Wyborcza Adam Michnik, hlavný predstaviteľ Verejnosti proti násiliu a politik Ján Budaj a spoluzakladateľ Maďarskej nezávislej iniciatívy a vydavateľ László Szigeti.