19. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Maltská polícia zatkla muža, ktorý je podozrivý ako spojka v prípade vraždy tamojšej najprominentnejšej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters.
Úrady predpokladajú, že zadržaný muž bol prostredníkom medzi osobou podozrivou z objednania vraždy 53-ročnej novinárky a osobami obvinenými z jej vykonania, ako aj tými, ktorí pomáhali pri zaobstaraní výbušného zariadenia použitého pri tejto akcii.
Denník Times of Malta vo svojom utorkovom vydaní priniesol správu o tom, že vláda zvažuje udelenie milosti pre zadržaného prostredníka, ak jeho informácie privedú vyšetrovateľov k hlavnému strojcovi vraždy. Policajný zdroj priamo oboznámený s danou záležitosťou uviedol, že k zatknutiu spojky došlo vo štvrtok v rámci samostatného vyšetrovania.
Times of Malta ďalej píše, že experti z Europolu sú pripravení skonfiškovať zariadenia z vlastníctva zadržanej spojky, ak dostanú povolenie od príslušného sudcu.
Caruanová-Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie v súvislosti so škandálom Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile, keď vyrazila zo svojho domu neďaleko maltského hlavného mesta Valletta.
Jej vražda šokovala Európu a vyvolala otázky o fungovaní právneho poriadku v tejto stredomorskej ostrovnej krajine. Trojicu mužov podozrivých z priamej účasti na vražde zatkli o mesiac nato.
Maltská vláda ani polícia na zadržanie spojky bezprostredne nereagovali, avšak premiér Joseph Muscat v nedeľu uviedol, že si praje, aby na povrch vyšla celá pravda o vražde Caruanovej-Galiziovej, a to i za cenu toho, že by vláda musela prikročiť k "ťažkým rozhodnutiam".


Copyright © TASR 2019

Anglický herec Gary Oldman sa predstaví v chystanom špionážnom seriáli Slow Horses. Novinka vzniká na motívy rovnomennej knižnej série Micka Herrona pre streamovaciu službu Apple TV+. O jej scenár sa postará britský scenárista Will Smith, ktorý sa podieľal napríklad na seriáli Viceprezident(ka) (2012 - 2019).
Slow Horses sleduje tím agentov britskej tajnej služby, ktorí pracujú na neobľúbenom oddelení MI5 zvanom Slough House. Šesťdesiatjedenročný Oldman stvárni Jacksona Lamba, geniálneho ale prchkého lídra špiónov, ktorí na oddelení skončili pre ich vážne kariérne chyby.
Gary Leonard Oldman počas kariéry spolupracoval s takými významnými filmármi ako Christopher Nolan, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Ridley Scott či Francis Ford Coppola. Stvárnil napríklad hudobníka Sida Viciousa v životopisnej dráme Sid a Nancy (1986), spisovateľa Joea Ortona vo filme Nastražte uši (1987), vraha amerického prezidenta Johna F. Kennedyho Leeho Harveyho Oswalda v snímke J.F.K. (1991) či skladateľa Ludwiga van Beethovena v romantickej životopisnej dráme Nesmrteľná milenka (1994). Vo filmoch o čarodejníkovi Harrym Potterovi stvárnil Siriusa Blacka a Christopher Nolan ho do svojej batmanovskej trilógie obsadil ako komisára Jima Gordona. Zahral si aj vo filmoch ako Dracula (1992), Leon (1994), Šarlátové písmeno (1995), Piaty element (1997), Air Force One (1997), Hannibal (2001), Interstate (2002), Kniha prežitia (2010), Zem bez zákona (2012), Úsvit planéty opíc (2014), Dieťa 44 (2016), Zabijakov osobný strážca (2017), Hunter Killer: Neviditeľný zabijak (2018) či Prací automat (2019). Za výkon vo filme Jeden musí z kola von (2011) ho nominovali na Oscara a v roku 2018 cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal za stvárnenie Winstona Churchilla v historickej dráme Najtemnejšia hodina.


Americký magazín Billboard vyhlásil speváčku Taylor Swift za Ženu desaťročia. Dvadsaťdeväťročná interpretka je vôbec prvou laureátkou tohto ocenenia. Prevezme si ho 12. decembra v Los Angeles na 14. ročníku podujatia Women in Music.
Swift, ktorú už Billboard dvakrát vyhlásil za Ženu roka, si nový titul vyslúžila za to, že je "jednou z najuznávanejších umelcov" druhého desaťročia 21. storočia. Cenu jej udelia aj za jej oddanosť ochrane autorských práv, hudobnému vzdelávaniu, programom zameraným na gramotnosť, výskumu rakoviny, pomoci pri katastrofách a iniciatíve Time's Up.
Počas tohtoročného Women in Music ocenia aj speváčky Alanis Morissette, Brandi Carlile, Nicki Minaj či výkonnú riaditeľku agentúry Roc Nation Desiree Perez.
Taylor Alison Swift vydala debutový, eponymný album v roku 2006. Nadviazala naň štúdiovkami Fearless (2008), Speak Now (2010), Red (2012), 1989 (2014), Reputation (2017) a Lover (2019). K jej najväčším hitom patria skladby ako Shake It Off, Blank Space, I Know You Were Trouble či Bad Blood. Speváčka má na konte napríklad desať cien Grammy, 23 Billboard Music Awards či 23 American Music Awards vrátane Dick Clark Award for Excellence. V roku 2009 sa objavila v seriáli Kriminálka Las Vegas (2000 - 2015), zahrala si aj vo filmoch Valentín (2010) a Darca (2014).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Americká internetová spoločnosť Google dnes spúšťa streamovacie herné službu Stadia. Umožňuje hranie hier na vzdialených serveroch, takže jej užívatelia nepotrebujú výkonný počítač či hernú konzolu. Štádia bude spočiatku fungovať iba vo vybraných krajinách.
V členských krajinách eurozóny je mesačný poplatok 9,99 eura  K dispozícii má byť aj bezplatná verzia s obmedzenými funkciami.
Služba štartuje s katalógom 22 herných titulov, ktorý zahŕňa napríklad populárne hru z prostredia Divokého západu Red Dead Redemption 2. Do konca roka by sa ponuka mala rozšíriť zhruba na tri desiatky titulov. Hry však nie sú súčasťou predplatného, používatelia si ich musia kúpiť zvlášť, píše agentúra AFP.
Nová služba Stadiá býva podľa serveru CNN označovaná ako Netflix pre hry. Netflix je najväčší platenú internetovou televíziou na svete.

Na nový štandard televízneho vysielania DVB-T2 je pripravené 56 percent domácností v Česku, čo je o 12 percentuálnych bodov viac ako pred pol rokom a dvojnásobok stavu na konci minulého roka. V Prahe a stredných Čechách, kde prechod začne, je vybavenosť domácností vyšší. O prechode na DVB-T2 vie 92 percent obyvateľov Česka, zatiaľ čo na jar to bolo 83 percent. Vyplýva to z prieskumu pre ministerstvo priemyslu a obchodu z prelomu októbra a novembra na vzorke viac ako 2000 respondentov.
"Informácie o prechode ľudia najčastejšie čerpali z rozhlasu, televízie alebo tlače. Viac ako tretina ľudí sa informovala v internetových médiách. Zhruba štvrtina potom u známych, v rodine a u priateľov," uviedol námestník ministra priemyslu pre digitalizáciu Petr Očko.
Prechod na DVB-T2 začne už budúci týždeň v Prahe a stredných Čechách z vysielačov Žižkov a Cukrák. Minútu pred polnocou 27. novembra České Radiokomunikace vypnú vysielanie programov Českej televízie v súčasnom štandarde DVB-T a ľudia si budú musieť naladiť DVB-T2. K tomu budú potrebovať televízor s tunerom pre nový štandard, alebo set top box. K 8. januáru potom bude nasledovať vypínanie komerčných staníc, ako je Prima, Nova, Barrandov a ďalších zo Žižkova, a 15. januára z Cukrák.
Ak diváci vidia na niektorých televíznych kanáloch piktogram, mali by si pre príjem signálu zaobstarať set top box alebo nový televízor. Cena set top boxov začína na 550 € a dá cez ne pripojiť aj staršie televízie.
Spoločenstvo vlastníkov by mala zabezpečiť potrebné úpravy spoločných televíznych antén, u individuálnych antén diváci meniť nastavenie nemusí.
Podľa iného prieskumu operátora T-Mobile až tretina ľudí, ktorí teraz prijímajú programy z pozemných vysielačov, chce prejsť na iný príjem televízneho signálu.
Celý prechod by mal byť dokončený do polovice budúceho roka. Dôvodom zmeny je potreba uvoľniť časť frekvencií z televízneho vysielania pre rýchle mobilné siete. S DVB-T2 diváci získajú možnosť príjmu televíznych programov v HD kvalite a širší výber staníc. Televízny signál z pozemných vysielačov využíva asi 60 percent domácností. Zvyšok dáva prednosť káblovej televízii, satelitu alebo IP TV.
Popularita pozemného vysielania nie je podľa T-Mobilu výsadou len Česka. Viac ako 50 percent rozšírenie má DVB-T / DVB-T2 zhruba v dvoch desiatkach krajín Európskej únie. Na druhú stranu sú v Európe i štáty, ktoré prechod na DVB-T2 vôbec neplánujú. Ako prvý takéto rozhodnutie oznámila vlani Belgicka, o niekoľko mesiacov neskôr rovnaký krok ohlásilo Švajčiarsko.

Copyright © ČTK 2019