23. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Lotyšsku zakázali vysielanie deviatim ruským televíznym staniciam. Ich spolumajiteľ - ruský miliardár a finančník Jurij Kovalčuk s väzbami na Kremeľ - totiž figuruje na sankčnom zozname EÚ.
Kovalčuk sa na sankčnom zozname EÚ ocitol v roku 2014 v súvislosti s ruskou anexiou Krymského polostrova, informuje agentúra AFP.
"Týchto deväť staníc je v Lotyšsku zakázaných, pretože jedna z osôb, ktoré z nich profitujú... je Jurij Kovalčuk, ktorého zaradili na sankčný zoznam EÚ ako osobu zapojenú do porušenia suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny," povedal agentúre AFP Ivars Áboliňš z lotyšskej rady pre elektronické médiá (NEPLP).
Dodal, že zákaz bude platiť, pokým bude Kovalčuk na sankčnom zozname EÚ.
Zákaz sa týka filmových a zábavných kanálov vysielajúcich v ruštine, ktoré sú v Lotyšsku populárne medzi tamojšou ruskou menšinou. Tá tvorí zhruba štvrtinu z 1,9 miliónovej populácie tejto pobaltskej krajiny.
NEPLP ešte v januári na tri mesiace pozastavilo vysielanie ruskej televíznej stanici Rossija RTR za údajné nenávistné prejavy a vojnové štvanie voči Ukrajine. Obdobný zákaz rada pre tento kanál vydala už v roku 2016, pripomína AFP.

Autorom víťaznej snímky 25. ročníka fotografickej súťaže Czech Press Photo sa stal Lukáš Bíba z mediálneho domu Economia. Fotografia roku 2019 zachytáva českú vlajku nad demonštráciou na pražskej Letnej, kam v júni prišlo proti vláde českého premiéra Andreja Babiša demonštrovať 200.000 ľudí.
Porotcovia vybrali aj víťazov ôsmich fotokategórií a najlepšie novinárske videá. Informovala o tom na svojej webovej stránke spravodajská televízia ČT24.
Víťazná snímka "je symbolom zložitej politickej i spoločenskej situácie v krajine. Tridsať rokov po páde komunizmu je spoločnosť opäť rozdelená: na jednej strane dochádza k vášnivým protivládnym protestom a na strane druhej si vládna strana (hnutie ANO) udržuje najvyššie preferencie. Víťazná snímka obsahuje emócie aj kladie otázky, a to jednoduchým, pôsobivým a do pamäti na prvý pohľad vrývajúcim sa spôsobom," povedala zakladateľka súťaže Czech Press Photo Daniela Mrázková.
Celkovo v tomto ročníku súťažilo 270 fotografov, ktorí prihlásili takmer 4000 snímok. Výber z nich vrátane najlepších predstavuje od 23. novembra do 30. januára výstava na Staromestskej radnici v Prahe.

Copyright © TASR 2019