27. 6. 2019

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS
Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt česká televize
Hospodárenie Českej televízie (ČT) vlani skončilo vyrovnane s nákladmi aj výnosy cez 6,7 miliardy korún. Proti rozpočtu schválenému Radou ČT boli náklady aj výnosy nižšie o 467 miliónov korún. Rada ČT včera na základe hospodárskeho výsledku aj ďalších parametrov schválila generálnemu riaditeľovi televízie Petru Dvořákovi za minulý rok odmenu 2,4 milióna korún. Vyplýva to zo zápisnice z rokovania rady zverejneného na jej webe .
Výnosy z podnikateľskej činnosti presahujúcej 690 miliónov korún boli o desatinu nižšia, než plánoval rozpočet. Príjem z televíznych poplatkov 5,6 miliardy korún bol proti plánu nižší zhruba o 25 miliónov. Poplatníkov bolo menej, než sa čakalo, a pribúdať ich začalo až v novembri a decembri.
Takmer dvojmiliardové mzdové náklady boli o percento nižšie ako plán, prevádzkové a režijné náklady takmer 1,6 miliardy korún boli proti rozpočtu nižšie o šesť percent. Stopäťdesiatmilionové náklady na prechod na nový vysielací štandard DVB-T2 boli proti plánu nižšie o 29 percent.
Z minuloročných investícií televízie 401,5 milióna korún išlo 176 miliónov na obmenu televíznej techniky a infraštruktúry a viac ako 78 miliónov na informačné technológie a digitálny archív. Časť peňazí na investície, ktoré neboli minuté, sa presunuli do tohtoročného rozpočtu ČT.
Hospodárenie bolo jedným z dôležitých kritérií, na základe ktorých dnes rada schválila pridelenie bonusu Dvořákovi v plnej výške, teda 2,4 milióna korún. Je to desaťnásobok jeho mesačného platu. Ďalším kritériom pre udelenie odmeny je kvalita vysielania a programu a manažérske výsledky. Maximálnu možnú odmenu dostal Dvořák aj za rok 2017 a tiež za rok 2016, kedy bol ale bonus vzhľadom k nižšiemu mesačnému platu 2,3 ​​milióna korún.
Na tento rok vlani v decembri Rada ČT schválila pre televíziu vyrovnaný rozpočet s nákladmi a výnosmi 6,674 miliardy korún. Na televíznych poplatkoch sa má tento rok vybrať 5,64 miliardy korún.


Copyright © ČTK 2019


Spoločnosť Facebook súhlasila s tým, že pomôže francúzskej polícii pri odhaľovaní osôb podozrivých z nenávistných prejavov, čo vláda v Paríži označila za vôbec prvý takýto prípad spolupráce vo svete. Francúzsky minister pre digitalizáciu Cédric O povedal, že Facebook poskytne úradom "IP adresy, ktoré pomôžu identifikovať autorov nenávistného obsahu". Zároveň vyjadril nádej, že sa táto spolupráca rozšíri aj do ďalších krajín.
Ako mnohé iné štáty, aj Francúzsko zápasí s násilným a rasistickým obsahom na internete a v posledných rokoch sa stalo terčom krvavých teroristických útokov. Nová dohoda nasleduje po májovom stretnutí šéfa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Paríži.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.