26. 1. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký súd nariadil spoločnosti Facebook, aby zablokovala stránky, ktoré podľa neho urážajú proroka Mohameda. Pohrozil zablokovaním prístupu k celej sociálnej sieti, ak nevyhovie, informovala dnes agentúra Reuters.
Podľa nej nariadeniu súdu predchádzala žiadosť tureckej prokuratúry. Spoločnosť Facebook sa k prípadu zatiaľ nevyjadrila.
Ide o najnovší zásah tureckej justície voči materiálom vnímaným ako urážka náboženského cítenia v krajine, ktorej vláda sa opiera o islamskú agendu.
Turecká prokuratúra začala nedávno vyšetrovať sekulárne noviny Cumhuriyet. Tento denník zverejnil výňatky z francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa stala terčom teroristického útoku. Premiér Ahmet Davutoglu obvinil noviny Cumhuriyet z "poburovania".
Pri streľbe, ktorú začiatkom tohto mesiaca rozpútali v parížskej redakcii týždenníka Charlie Hebdo bratia Said a Chérif Kouachiovci, zahynulo spolu 12 ľudí. Po masakre v redakcii v ďalších dňoch nasledovali v Paríži ešte dva útoky, ktoré spáchal ďalší islamista, Amédy Coulibaly. Všetky tri útoky si vyžiadali dovedna 17 obetí na životoch.
 

Ruské bezpečnostné sily podnikli dnes raziu v nezávislej krymskej televíznej stanici ATR, skonfiškovali tam vybavenie a zamestnancom oznámili, že hľadajú archívny záznam vlaňajšieho protiruského protestu. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov televízie.
      Na emotívne ladenom videu zverejnenom na internetovej stránke YouTube zástupkyňa riaditeľa Lilija Budzhurovová uviedla, že ozbrojení muži z ruského vyšetrovacieho výboru a predstavitelia protiteroristických síl sa objavili v televízii dnes skoro ráno. Budzhurovová dodala, že muži zhabali vybavenie, vrátane serverov s archívnymi záznamami zachytávajúcimi demonštráciu z februára 2014 proti obsadeniu Krymského polostrova Ruskom - čo si prakticky vynútilo ukončenie vysielania televíznej stanice.
      ATR vznikla ako vôbec prvý televízny kanál venovaný krymským Tatárom, etnickej skupine s približne 300.000 príslušníkmi narodenými priamo v regióne, ktorí boli z neho deportovaní sovietskymi úradmi v roku 1944.
      Televízia ATR vyjadrovala názory a obavy mnohých členov komunity krymských Tatárov a bola jednou z mála kritických hlasov voči krymskej vláde podporovanej Moskvou. Väčšina ukrajinských alebo nezávislých médií bola zatvorená alebo opustila polostrov už po ruskej anexii Krymu.
      "Zdá sa, že úrady chcú zabrániť, aby nás ľudia videli, počúvali a aby sme rozprávali," vyhlásila Budzhurovová. "Ale my stále máme právo žiť v našej rodnej krajine a nikto nám ho nevezme," dodala.
      Budzhurovová povedala, že ešte nie je jasné, či bude stanica zatvorená natrvalo. Webová stránka ATR dnes fungovala, ale vysielala západné filmy, nie prehľady správ.


Copyright © TASR 2015

Americký herec Zachary Quinto si nezahrá v pripravovanej minisérii Heroes Reborn, ktorá má nadviazať na americký dramatický sci-fi seriál Hrdinovia (2006 - 2010). V ňom Quinto stvárnil zloducha Sylara. Tridsaťsedemročný rodák z Pittsburghu to na filmovom festivale Sundance uviedol pre portál BuzzFeed.
"Nie, v tom projekte sa neobjavím. Rozprával som sa o tom s jeho tvorcami. Keď sa rozhodli, že do toho pôjdu, oslovil ma Tim Kring. Bola to úžasná skúsenosť - miloval som tú prácu, zbožňoval som tých ľudí... Cítil som však, že sa tam už nechcem vrátiť. Som nadšený, že sa do toho pustili a že sa tam opäť objaví Jack Coleman. Viem, že do jednej z úloh už obsadili Zacharyho Levia, čo je skvelé. Je úžasné byť súčasťou toho projektu. Mal som však pocit, že sa už potrebujem realizovať niekde inde,“ prezradil.
Tvorcovia seriálu, ktorý by mal pozostávať z trinástich epizód, už stihli predstaviť teaser. O čo presne v pokračovaní seriálu pôjde, však zatiaľ neprezradili. V pôvodnej zostave si okrem Quinta a Colemana zahrali napríklad Hayden Panettiere, Ali Larter, Masi Oka či Milo Ventimiglia. Zatiaľ nie je známe, či sa v novom projekte objaví ešte niekto z nich.
Seriál, ktorý vysielali v rokoch 2006 až 2010 zobrazoval príbehy zdanlivo náhodnej skupiny jednotlivcov po celom svete. Každý z nich začal u seba objavovať zvláštne schopnosti. Aj keď bola väčšina z nich najprv poriadne vystrašená, postupne sa s nimi učila zaobchádzať a objavovala ich hranice. Nakoniec sa ukázalo aj to, že nič nebola náhoda, a že všetko má nejaký vyšší zmysel.
Zachary Quinto je známy napríklad zo seriálu American Horror Story (2011) či z filmov Star Trek (2009), Margin Call (2011) alebo Star Trek: Do temnoty (2013).

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Novinár z Buenos Aires Herald Damian Pachter,, ktorý ako prvý informoval o smrti argentínskeho prokurátora Alberto Nismana, opustil Argentínu a mieri do Izraela. Údajne sa obáva o svoj život. Prokurátor, ktorý vyšetroval bombový útok pred centrom židovských organizácií z roku 1994 v Buenos Aires, bol pred týždňom nájdený mŕtvy vo svojom dome. Muž mal pritom nasledujúci deň vysvetliť pred súdom svoje obvinenia - podľa nich chcela prezidentka Cristina Fernándezová zhatiť jeho vyšetrovaní útoku.

Zdroj ČT24