29. 1. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Po približne dvoch rokoch by sa malo obnoviť vydávanie mestských novín Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap. Ako TASR informoval primátor mesta Jozef Šimko, o opätovnom spustení vydávania novín budú poslanci rozhodovať na februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
S vydávaním novín ráta aj prvá zmena rozpočtu mesta, ktorú poslanci odsúhlasili na poslednom zasadnutí MsZ 27. januára. Zmena sa týka presunu mzdových prostriedkov na platy dvoch redaktorov v dôsledku úpravy organizačnej štruktúry a navýšenia výdavkovej časti rozpočtu o 21.900 eur, ktoré sú určené na prevádzku novín. „Tieto výdavky sú zatiaľ určené odhadom, nakoľko ešte nie je rozhodnuté, či pôjde o týždenník, dvojtýždenník alebo mesačník a stanovený nie je ani počet výtlačkov,“ informovala Karina Kochanová, vedúca odboru financií, rozpočtu, daní a poplatkov Mestského úradu v Rimavskej Sobote.
„Môj návrh je vydávanie dvojtýždenníka v počte 7000 kusov, ktoré by sa doručovali bezplatne do každej domácnosti v meste,“ vyjadril sa primátor. Za príklad dal susedné okresné mesto Lučenec, v ktorom sú noviny vydávané ako bezplatný dvojtýždenník v náklade 9000 kusov. Druhou možnosťou je vydávanie platených novín v náklade 600 až 800 kusov, ktoré by stáli 50 až 60 centov. K tomuto variantu sa podľa primátora prikláňajú niektorí poslanci. „Ak rozhodnú v prospech druhej možnosti, budem to bez problémov rešpektovať,“ povedal Šimko.
O vydávaní novín, ich periodicite a počte výtlačkov by mali rozhodnúť poslanci MsZ už na najbližšom zasadnutí vo februári. V prípade schválenia návrhu budú noviny pripravovať dvaja pôvodní redaktori, ktorí po ukončení vydávania novín v roku 2012 zostali pracovať na mestskom úrade. „Pokiaľ však MsZ neprijme záväzné stanovisko o vydávaní Gemerských zvestí, tak týchto dvoch ľudí budem musieť bohužiaľ prepustiť,“ uviedol primátor. Predpokladá však, že poslanci nakoniec vydávanie novín schvália, keďže to je v záujme mesta a informovanosti občanov.

Copyright © TASR 2015