18. 3. 2019

Visegrad Film Forum 2019

Visegrad Film Forum 2019

Ukrajinského režiséra Sergeja Loznicu privíta Visegrad Film Forum. Ôsmy ročník filmového podujatia sa uskutoční na pôde Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave od 19. do 23. marca.
Fórum bude hostiť špičkových filmárov z celého sveta. "V neformálnej atmosfére sa predstavia verejnosti svojimi najznámejšími filmami a prednáškami," TASR informoval Marek Suchitra, PR manažér VFF 2019, ktoré organizuje občianske združenie Boiler.
Pripomenul, že ambiciózny režisér Loznica za jeden rok stihol s troma filmami obehnúť tri áčkové festivaly. "Po festivaloch v Berlíne, Cannes a Benátkach zamieri do Bratislavy," dodal k filmárovi, ktorého meno sa začalo v médiách skloňovať po tom, ako nakrútil dokumentárny film Majdan (2004). V snímke zachytáva búrlivý občiansky protest proti vtedajšiemu ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Neskôr opäť rozvíril vody snímkou Austerlitz (2016). V čiernobielom dokumente navštevuje koncentračné tábory a observačnou technikou sleduje správanie turistov, ktorí nimi dennodenne prechádzajú. "Jeho posledné dva dokumenty pritiahli pozornosť festivalov a uznanie kritikov. Jedným z nich je Victory Day (2018), ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Berlíne a The Trial (2018), ktorý uviedli v Benátkach," poznamenal Suchitra.
Okrem dokumentárnych snímok má Loznica na konte aj hrané filmy Moje šťastie (2010) a vojnový príbeh V hmle (2012), ktoré boli odpremiérované v Cannes. Nomináciu na Zlatú palmu v Cannes mu vyniesol film Krotká (2017), ktorý je inšpirovaný rovnomenným románom F. M. Dostojevského. O rok neskôr na rovnakom festivale získal cenu za najlepšiu réžiu v sekcii Un Certain Regard za film Donbas(2018).
Na VFF 2019 pozvali organizátori aj Kirsten Johnson, americkú režisérku, producentku a kameramanku, ktorá má na konte viac ako 40 dokumentov. Ako kameramanka pracovala na oscarovom filme Občan Snowden (2014) o bývalom analytikovi americkej bezpečnostnej agentúry a filme Neviditeľná vojna (2012) dokumentujúcom sexuálne zneužívanie v armáde. Ďalej spolupracovala ako kameramanka s režisérom Michaelom Moorom na dokumente o Amerike po útokoch na dvojičky Fahrenheit 9/11 (2004). Okrem toho má za sebou spoluprácu na snímke Risk (2016), ktorá sleduje príbeh šéfredaktora WikiLeaks Juliana Assanga. "Jej vlastná dokumentárna snímka Cameraperson mala premiéru na festivale Sundance v roku 2016. Prepája v nej radikálne zábery z vojny na Blízkom východe a osobné materiály z jej detstva a posledných dní jej umierajúcej matky."
Podujatie prináša nové šance pre filmové školy Vyšehradskej štvorky. Počas 8. ročníka svoje filmy prídu predstaviť študenti z Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne ako reprezentanti z ČR. Poľskú delegáciu budú tvoriť študenti WRiTV z Katovíc. "Účasť za Maďarsko potvrdili študenti SZFE v Budapešti. Domácu pôdu predstaví spoluorganizátor podujatia Filmová a televízna fakulta VŠMU v Bratislave," uzavrel Suchitra.

Copyright © TASR 2019