19. 3. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Egyptský najvyšší regulátor médií uviedol do platnosti prísnejšie opatrenia, ktoré štátu umožnia zablokovať webstránky aj kontá na sociálnych médiách, ktoré majú viac ako päťtisíc sledovateľov, ak ich bude považovať za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Najvyššia rada pre reguláciu médií bude tiež môcť udeľovať prísne pokuty vo výške až do 250-tisíc egyptských libier (v prepočte zhruba 12 700 eur). Všetko to bude môcť pritom urobiť bez toho, aby si zaobstarala súdny príkaz.
Opatrenia, ktoré v pondelok večer vyšli v oficiálnom vestníku, sú podľa kritikov prísnejšie ako tie, ktoré vlani prijali poslanci. Prominentní egyptskí novinári tvrdia, že sú protiústavné a udeľujú úradom rozsiahlu právomoc na cenzúru médií, čím porušujú základné slobody tlače. Členovia zväzu novinárov plánujú nové opatrenia napadnúť na súde.



Viac ako 350 imámov, učencov a iných moslimských lídrov vyzvalo západné vlády a médiá na väčšie úsilie v boji s islamofóbiou po zavraždení 50 ľudí v dvoch mešitách v novozélandskom Christchurchi.
Signatári v utorkovom vydaní britského denníka Guardian vyzvali na prijatie krokov voči "systematickej a inštitucionalizovanej islamofóbii" a pripomenuli piatkový útok ozbrojenca, ktorý bol očividne motivovaný rasizmom a extrémistickou ideológiou.
"Tento masaker bol inšpirovaný nenávisťou k islamu a moslimom," uviedli signatári z Británie, USA, Austrálie, Nového Zélandu, Nemecka, Juhoafrickej republiky, Iraku či Jordánska.
"Náboženskú neznášanlivosť podnecujú určití necitliví akademici, bezohľadní politici, ako aj médiá, ktoré pravidelne beztrestne uvádzajú tých, ktorí démonizujú islam a moslimov, pričom maskujú ich podlé vyjadrenia zdaním objektivity," píše sa v liste.
Podľa signatárov sa masaker moslimov nezačína iba výstrelmi z hlavne útočníkovej zbrane. Ide o celé desaťročia ovplyvnené správami islamofóbnych médií, mnohými politikmi nenávidiacimi moslimov a nekontrolovanou náboženskou neznášanlivosťou na sociálnych médiách.
Imámovia a učenci podľa agentúry DPA varovali, že vzostup rasizmu a xenofóbie má "smrtiace dôsledky - čo predstavuje jednu z najvýznamnejších výziev civilizovanej spoločnosti v súčasnosti". Vyzvali tiež vlády, aby si uvedomili nebezpečné hrozby zo strany krajne pravicových skupín a belošských rasistov a prijali proaktívne opatrenia s cieľom chrániť a vzdelávať občanov.

Copyright © TASR 2019