5. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Pod sloganom "Nevedomosť bolí" spustili v stredu viaceré mimovládne organizácie vrátane Reportérov bez hraníc (RSF) kampaň proti násiliu páchaného na mexických novinároch. "Nebezpečenstvo, ktorému čelia novinári, robí ich profesiu v Mexiku vysoko rizikovou. Zvlášť z pohľadu neschopnosti vlády garantovať slobodu tlače," napísali organizátori akcie v spoločnom vyhlásení. Hnutia na ochranu novinárov spustili kampaň tri týždne po tom, ako tamojší reportér prišiel o život v severomexickom meste Ciudad Juárez. Práve metropola na hraniciach so Spojenými štátmi je miestom s najvyšším počtom vrážd na obyvateľa v celej krajine. Na svedomí to má tamojší prekvitajúci obchod s drogami a s ním súvisiace vojny narkotických gangov. Podľa najnovšej správy Stálej kampane na ochranu novinárov zavraždili v Mexiku od roku 2000 až 29 novinárov, ďalší ôsmi zostávajú nezvestní. Národná komisia ľudských práv tvrdí, že v krajine za osem rokov zabili až 45 reportérov. Bez ohľadu na to, ktoré z týchto údajov sú presnejšie, Mexiko disponuje najvyšším podielom vrážd novinárov v celej Latinskej Amerike.
Redakcia hudobného spravodajstva BBC predstavila zoznam 15 mladých umelcov, ktorí sa budú uchádzať o titul BBC Sound of 2009. Cieľom je nájsť najväčší hudobný talent nadchádzajúceho roka. Zostavili ho na základe hlasovania 130 najvýznamnejších britských kritikov, hudobných redaktorov, hudobníkov, DJ-ov a producentov. Do finálovej pätnástky sa dostali: The Big Pink, Dan Black, VV Brown, Empire of the Sun, Florence and the Machine, Frankmusik, Kid Cudi, La Roux, Lady GaGa, Little Boots, Master Shortie, Mumford & Sons, Passion Pit, The Temper Trap a White Lies. Víťaza vyhlásia v januári. Zoznam Sound of... zostavujú už siedmy rok. Hlasujúcich požiadali, aby vymenovali troch obľúbených hudobných nováčikov. Nezáleží pri tom na žánri, či krajine pôvodu umelcov. Nesmú však mať vo Veľkej Británii vydaný album alebo singel, ktorý sa dostal do Top 20. Okrem toho by mali byť pre britské publikum nováčikmi - nesmú byť známi ako členovia iných skupín, zo seriálov, či televíznych súťaží ako X Factor alebo American Idol. V minulom ročníku zvíťazila Adele pred Duffy, The Ting Tings a Glasvegas. Ďalšími víťazmi sú: 50 Cent (Sound of 2003), Keane (Sound of 2004), The Bravery (Sound of 2005), Corinne Bailey Rae (Sound of 2006) a Mika (Sound of 2007). Do prvej päťky sa v uplynulých rokoch dostali napríklad Franz Ferdinand, Wiley, Razorlight a Joss Stone (Sound of 2004), Bloc Party a Kaiser Chiefs (Sound of 2005), The Feeling a Guillemots (Sound of 2006), či Klaxons (Sound of 2007).
Dvadsaťdvaročná herečka Mischa Barton si podľa online magazínu Hollyscoop zahrá v seriáli televízie ABC Škaredá Betty. Rodáčka z Londýna by sa mala objaviť v piatich častiach seriálu, ktorý získal už dve ocenenie Zlatý glóbus. V populárnom seriáli sa v epizódnych úlohách predstavili doposiaľ viaceré celebrity, napríklad supermodelka Adriana Lima či herečka Lindsay Lohan. Okrem účinkovania v Škaredej Betty sa Barton objaví aj vo filme Walled In, kde si zahrá hlavnú postavu. V snímke režiséra Gillesa Paqueta-Brennera jej bude robiť spoločnosť aj kanadský herec Cameron Bright a herečka Shannon Jardine. Informáciu zverejnil server aceshowbiz.com.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Izrael otvoril v stredu hranice do pásma Gazy pre zahraničných novinárov. Zrušil tak štvortýždňový zákaz pre medzinárodné médiá na vstup do Gazy. Oznámil to dnes hovorca izraelskej armády Peter Lerner. Zrušenie zákazu sa vzťahuje aj na medzinárodných humanitárnych pracovníkov a nasleduje po niekoľkých týždňoch tlaku zo strany zahraničných vlád a šéfov spravodajských agentúr, ktorí vyzývali Tel Aviv, aby znovu otvoril pre médiá hranice s pásmom Gazy. Zahraničná tlačová agentúra v Izraeli odsúdila zákaz ako porušenie slobody tlače. Priechody uzatvorili na viac ako štyri týždne po nedodržaní vratkého prímeria medzi Izraelom a vodcami Hamasu. Správu priniesla tlačová agentúra Associated Press.
Za nájomnú vraždu ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej mali neznámi objednávatelia zaplatiť dva milióny dolárov. Na procese v Moskve to dnes uviedol príbuzný dvoch mužov obžalovaných z účasti na vražde kritičky Kremľa, informovala agentúra Interfax. Ďalšie podrobnosti nie sú známe okrem iného preto, že vypočúvanie svedka nebolo verejné. Išlo o strýka bratov Džabraila a Ibragima Machmudovcov, ktorých obžalovali zo spoluúčasti na vražde. Politkovskú mal zastreliť ich brat Rustam, ktorý je na úteku. V ďalšej výpovedi zástupca šéfredaktora Sergej Sokolov z moskovských novín Novaja Gazeta, pre ktoré pracovala Politkovská, uviedol, že novinárku sledovali nielen neskorší vrahovia, ale tiež ruská tajná služba. Vyhlásil tiež, že Džabrail Machmudov je agentom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). V obžalovacom spise je podľa obhajoby uvedený nemenovaný ruský politik ako objednávateľ vraždy. Prokurátori však zdôraznili, že nie je známe, kto si objednal smrť žurnalistky. Od zavraždenia Politkovskej v októbri 2006 sa objavujú špekulácie, kto je v pozadí tohto činu. Jeden z vyšetrovateľov tvrdil, že novinárku má na svedomí v londýnskom exile žijúci oligarcha Boris Berezovskij. Kolegovia Politkovskej naopak spájajú s vraždou Moskvou podporované vedenie Čečenskej republiky okolo prezidenta Ramzana Kadyrova. Politkovská v správach o vojne v Čečensku pripisovala Kremľu spoluzodpovednosť za zločiny voči civilnému obyvateľstvu.
Copyright © TASR 2008