30. 9. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


RT (TV network) - Wikipedia 

Platforma na zdieľanie videí YouTube zablokovala dva kanály spravodajskej televíznej siete Russia Today (RT) v nemčine: RT DE a Der Fehlende Part (DFR).
Korporácia Google, ktorá YouTube vlastní, ako dôvod uviedla porušenie pravidiel týkajúcich sa zverejňovania nepravdivých informácií o koronavírusovej infekcii a nerešpektovanie pravidiel používania YouTube.
Ani jeden zo zrušených účtov nie je možné obnoviť, uviedol v stredu ruský spravodajský web Meduza.io.
Podľa agentúry Interfax na túto situáciu reagovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásením, že požiada príslušné ruské rezorty, aby pripravili odvetné opatrenia proti nemeckým médiám a YouTube.
Spoločnosť Google vo svojom vyhlásení uviedla, že RT DE dostalo upozornenie za publikovanie obsahu, ktoré porušovalo pravidlo o zákaze lživých informácií o infekčnom ochorení COVID-19, s následným pozastavením práva na publikovanie nových videí.
Počas režimu pozastavenia práv sa ho však RT DE pokúsila obísť tým, že svoje videá zverejnila na inom, záložnom YouTube kanáli. Spoločnosť Google ich následne zablokovala obidva.
Šéfredaktorka Russia Today Margarita Simoňjanová vo svojom vyhlásení ku kauze pripomenula, že Luxembursko odmietlo udeliť televízii RT licenziu na vysielanie, pričom sa odvolalo na rozhodnutie nemeckých úradov. Vzniknutú situáciu označila za "naozajstnú mediálnu vojnu, ktorú vyhlásil nemecký štát ruskému".
Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo kroky na serveri YouTube za "akt bezprecedentnej informačnej agresie" a vyjadrilo presvedčenie, že videohostingová platforma ich podnikla "s verejnou a súkromnou podporou nemeckých úradov a miestnych médií".
"Cieľ agresie voči projektom ruského mediálneho holdingu je zrejmý – prehlušiť zdroje informácií, ktoré nezapadajú do rámca vyhovujúceho" nemeckým úradom.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že kanály RT na YouTube majú "700.000 po nemecky hovoriacich divákov". Poukázalo tiež na to, že boli zablokované v Medzinárodný deň univerzálneho prístupu k informáciám.


YouTube

Webová stránka YouTube v stredu oznámila, že bude odstraňovať videá, ktoré nepravdivo tvrdia, že schválené vakcíny sú nebezpečné. Sociálne siete sa totiž snažia brániť šíreniu zdravotných dezinformácií o covide a ďalších chorobách. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.
Webová stránka na zdieľanie videí YouTube už predtým zakázala príspevky, ktoré šíria klamlivé fámy o spôsoboch liečby nákazy koronavírusom – napríklad aj mylné tvrdenia o vakcínach proti covidu, ktoré sa ukazujú ako bezpečné.
Platforma YouTube vlastnená americkou technologickou spoločnosťou Google uviedla, že už nerieši len šírenie medicínskych konšpiračných teórií o pandémii koronavírusu, ale aj ďalšie dezinformácie.
"Vidíme, že lživé tvrdenia o vakcínach proti koronavírusu sa čoraz viac prenášajú aj na vakcíny vo všeobecnosti," napísala vo vyhlásení webová stránka YouTube.
"Teraz sme sa ocitli v bode, keď je ešte dôležitejšie než kedykoľvek predtým rozšíriť našu prácu, ktorú sme začali pri covide, aj na ďalšie vakcíny," dodal web.
Táto rozšírená politika sa bude týkať "v súčasnosti podávaných vakcín, ktoré sú schválené a potvrdené ako bezpečné a účinné či už miestnymi zdravotníckymi úradmi alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO)".
Z webu YouTube budú odstránené klamlivé tvrdenia o bežnom očkovaní proti chorobám ako osýpky a hepatitída typu B.
Bude sa to vzťahovať aj na prípady, keď vloggeri tvrdia, že schválené vakcíny nezaberajú, alebo ich mylne spájajú s chronickými zdravotnými následkami.
Odstránený bude tiež obsah, ktorý "lživo tvrdí, že schválené vakcíny spôsobujú autizmus, rakovinu či neplodnosť alebo že látky vo vakcínach dokážu sledovať ľudí, čo ich dostali".
"Tak ako pri každej výraznej zmene aj teraz bude trvať určitý čas, kým naše systémy budú naplno v činnosti," dodal YouTube.
YouTube zdôraznil, že v jeho nových pravidlách budú aj výnimky – stále budú povolené osobné výpovede o negatívnych skúsenostiach s vakcínami, ak "videokanál nebude systematicky podporovať neochotu ľudí dať sa zaočkovať".
Platforma takisto oznámila, že od vlaňajška odstránila vyše 130.000 videí pre porušenie jej politiky očkovania proti covidu.
Podobne aj sociálna sieť Facebook tento mesiac obnovila svoje kroky proti extrémistickým a konšpiračným skupinám – a začala zablokovaním nemeckej siete šíriacej dezinformácie o covide.

Copyright © TASR 2021