3. 5. 2016

World Press Freedom Day

World Press Freedom Day
Sloboda tlače nie je niečo, čo majú médiá a občania automaticky dané, je to hodnota, ktorú si treba vážiť, neustále za ňu bojovať. Pri príležitosti nadchádzajúceho Svetového dňa slobody tlače, ktorý si svet pripomína 3. mája, to pre agentúru SITA povedal predseda Správnej rady Slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI (International press institute) Pavol Múdry. "Slobodu médií vnímame dnes aj na Slovensku už ako samozrejmosť, len si neuvedomujeme, že je to mimoriadne krehká sloboda, že sa môže zo dňa na deň zmeniť na kontrolu či nátlak na médiá a novinárov, na snahu ovplyvňovať médiá nie z redakcií, ale zvonka, a tým aj vyvíjať vplyv na verejnú mienku," upozorňuje Múdry.
Múdry pripomína, že vo výročnom rebríčku slobody médií v 180 krajinách sveta, ktorý 20. apríla zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters without borders - RWB, Reporters sans frontiéres - RSF) sa Slovensko umiestnilo na 12. mieste. "Už tradične sa na čelných miestach umiestnili európske severské krajiny, kde si tradíciu slobodných médií vysoko cenia, aj keď v Škandinávii kolegovia čelia problémom s koncentráciou vlastníctva médií či implementáciou nových protiteroristických zákonov, ktoré umožňujú okrem iného sledovanie a odpočúvanie novinárov," upozorňuje šéf IPI Slovensko. Umiestnenie Slovenska na 12. mieste podľa Múdreho zodpovedá stavu slobody médií. Rok predtým bolo Slovensko na 14. mieste. Na 11. mieste je v aktuálnom hodnotení za rok 2015 Rakúsko a na 13. Belgicko. Postkomunistické susedné štáty sa umiestnili nižšie ako SR, Česká republika na 21. mieste, Poľsko na 47. a Maďarsko na 67. mieste. Pritom Nemecko skončilo v rebríčku 16., Veľká Británia 38., Spojené štáty americké sú 41. v poradí a Francúzsko je na 45. mieste.
"Mali by sme si naše umiestnenie a hodnotenie vážiť, starať sa o to, aby sa situácia nezhoršila a vylepšovať to, čo nám ešte v slobode médií a slobode slova chýba. Reportéri bez hraníc v hodnotení Slovenska zdôrazňujú, že v trestnom zákone máme najvyššie tresty odňatím slobody v Európe za poškodzovanie mena a ohováranie, tzv. "defamation law", a to dva až osem rokov odňatia slobody pri dokázaní viny," konštatoval ďalej pre SITA Pavol Múdry. Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) vedie celosvetovú kampaň za odstránenie paragrafov o ohováraní a poškodzovaní mena z trestných zákonníkov krajín, keďže podľa IPI za názor nemožno väzniť. IPI odporúča riešiť ohováranie a poškodzovanie mena v občianskom práve. "Nedávny Svetový kongres IPI v Katare sa niesol pod heslom 'Journalim is not crime' - teda 'Žurnalistika nie je zločinom', ale normálnym povolaním s vysokou dôležitosťou pre verejnosť. Aj preto by sme mali na mediálnom i spoločenskom poli vyvíjať tlak na vládu a parlament, aby tento relikt minulosti z Trestného zákona zmizol," doplnil Múdry.
"Tretí máj si všetky svetové mediálne organizácie, ale najmä samotné médiá, svoj 'Deň Slobody' pripomínajú na svojich stránkach a vo vysielaní, zdôrazňujú vysokú hodnotu a dôležitosť slobody médií pre spoločnosť. No, na Slovensku je okolo Dňa Slobody médií viac-menej ticho," myslí si Múdry. To má podľa jeho názoru viacero príčin. Naše médiá so slobodou nemajú až taký problém, slobodu médií v iných krajinách si až tak nevšímajú a tiež ju považujú za samozrejmú. "U nás už, našťastie, nepoznáme brutálne útoky na médiá a novinárov, ako napríklad v krajinách Blízkeho východu, Ruska či Turecka. Ani zatiaľ nečelíme tlaku vlád na ovládnutie obsahu médií ako u našich susedov v Poľsku či Maďarsku, ktoré sú rovnako ako my členmi výberového zoskupenia štátov v EÚ. Už ani nespomínam Mexiko, Čínu, niektoré africké krajiny či iné, kde 'problémy' s médiami riešia väznením, fyzickými útokmi a vraždami novinárov. Zo strany našich médií a novinárov by si ochrana slobody médií aj v iných krajinách zaslúžili minimálne viac solidarity a podpory," konštatoval šéf slovenského IPI.
"Oslávme svoj deň, Deň Slobody médií, a nezabúdajme, že o vybojovanú a získanú slobodu môžeme veľmi rýchlo prísť. Buďme solidárni a píšme a reportujme o porušeniach slobody slova a slobody médií vo svete, podporíme tým nielen kolegov novinárov, ale aj sami seba, ak to bude potrebné," vyzval novinárov Pavol Múdry. Doplnil, že v Medzinárodnom tlačovom inštitúte IPI majú slovenskí novinári od tejto jari významné zastúpenie. Delegáti Kongresu IPI zvolili v marci za členku Výkonnej rady IPI súčasnú šéfredaktorku SME Beatu Balogovú.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.