6. 5. 2016

Zomrel Maurice Sinet

Zomrel Maurice Sinet

Bývalý karikaturista francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo Maurice Sinet, ktorý svojimi úprimnými, otvorenými názormi často vyvolával diskusie, zomrel vo veku 87 rokov.
Jeho právnik a dlhoročný priateľ Dominique Tricaud oznámil, že Sinet - známy viac pod prezývkou "Siné" - zomrel dnes po podstúpení operácie v parížskej nemocnici. Niekdajší politický karikaturista niekoľko rokov bojoval s rakovinou.
Sinet bol povestný anarchistickými a antiklerikálnymi postojmi. V roku 2008 ho z Charlie Hebdo prepustili po komentári zameranom na syna vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý vyústil do obvinení z antisemitizmu.
Sinet napadol výpoveď na súde a ten mu priznal odškodné za neoprávnené ukončenie pracovnej zmluvy.
Tricaud uviedol, že Sinet "bol asi tá najslobodnejšia duša, akú som kedy spoznal".
Sinet vyjadril hlbokú sústrasť časopisu Charlie Hebdo po vlaňajšom krvavom útoku na jeho parížske kancelárie, pripomenula v správe tlačová agentúra AP.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.