27. 6. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Bývalý vydavateľ rasistického neonacistického časopisu Front sa stal zástupcom predsedu Rady verejnoprávnej televízie TVP. Piotr Farfal má 28 rokov, je právnikom a ultrapravicovým aktivistom . Mnohí V Poľsku sa čudujú, v krajinách EU zavládlo zdesenie. Farfal má však vplyvným známych, predsedu extrémne pravicovej strany Liga poľských rodín Romana Giertycha .

Bahrajnské ministerstvo pre informácie pozastavilo vysielanie prvej súkromnej rozhlasovej stanice pre sériu priestupkov. Informoval o tom v nedeľu zástupca ministerstva. Jamal Daoud z ministerstva uviedol, že zrušili licenciu udelenú spoločnosti Delmon Media, ktorá vlastní rozhlasovú stanicu Sawt al-Ghad alebo "hlas zajtrajška". Ministerstvo zrušilo aj zmluvu medzi bahrajnskou štátnou rozhlasovou stanicou a spoločnosťou Delmon Media. "Rozhlasová stanica Sawt al-Ghad, ktorá začala vysielať v januári, sa dopustila niekoľkých priestupkov a nedodržala podmienky zmluvy," povedal Daoud pre AFP. Majiteľ rádia vraj nebol schopný predložiť doklad z banky o tom, že majú základné imanie v prepočte 87 miliónov slovenských korún. Ďalším dôvodom boli podľa ministerstva machinácie s frekvenciami, na ktorých vysielali a "iné priestupky". Avšak návrh zákona upravujúci audiovizuálne médiá v Bahrajne je ešte stále na prerokúvaní v parlamente. Riaditeľ súkromnej rozhlasovej stanice Raja Sawaya sa pre denník Al-Waqt vyjadril, že si nie je vedomý, že by sa spoločnosť dopustila akýchkoľvek priestupkov. Príkaz o zastavení vysielania vraj "neobsahoval žiadne informácie o dôvodoch tohto rozhodnutia." Dodal, že stanica Sawt al-Ghad sa zameriavala najmä na zaujímavosti bez politických komentárov.

Digitálna spravodajsko-publicistická televízia Z1 by mohla mať podľa Martina Mrnku, predsedu predstavenstva spoločnosti První zpravodajská, až 150 pracovníkov a sídliť bude v budove v pražských Holešoviciach, korá patrí slovenskej finančnej skupine J&T Finance Group, tak ako aj První zpravodajská. Kto bude stáť v čele televízie a aké bude obsadenie vrcholového managmentu je podľa Mrnku predčasné prezrádzať. Rozjazd nových digiálnych televízií môžu ohroziť žaloby, ktoré podali neúspěšní uchádzači o digitálne licencie. Z 1 nakupuje už programy a chystá nové formáty. Chce čerpať aj zo spolupráce so sesterskou slovenskou majetkovo prepojenou TA3.

Zdroj : ČTK

Universal Music, najväčšie hudobné vydavateľstvo vo Veľkej Británii vstupuje na trh televíznej produkcie cez svoju dcérsku spoločnosť Globe Productions. Globe Productions má vytvoriť programy okolo umelcov, ktorých má Universal Music vo svojej stajni / okrem iných napr. : U2, Keane, Scissor Sisters a Sir Elton John. Dokument o spevákovi Paulovi Wellerovi si už objednala BBC. " Moja vízia pre for Globe je vytvorenie úplne nových formátov pre televízie, ktoré budú úspešné celosvetovo ," hovorí Lucian Grainge, CEO celej skupiny Universal Music a medzinárodný prezident.