25. 6. 2006

ART FILM NEWS

ART FILM NEWS
Český herec Lubomír Lipský dnes pripevnil tabuľku Hercova misia na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach. Pri tejto príležitosti premietali známu komédiu Čtyři vraždy stačí, drahoušku!, ktorú režíroval jeho brat Oldřich Lipský. Lubomír Lipský je známy predovšetkým z nezabudnuteľných komédií, sám sa však považuje skôr za divadelného herca. "Som skôr divadelný herec, ktorý si občas zahral vo filme," povedal. Medzi najznámejšie filmy, v ktorých hral, patria Šesť medveďov s Cibulkou, Cisárov pekár či seriál Traja chlapi v chalupe.

Hajdu Szabolcs

O Modrého anjela bojuje spolu s ďalšími deviatimi filmami aj maďarský režisér Szabolcs Hajdu s filmom Biele dlane. Snímka patrí medzi jeho mimoriadne úspešné filmy, v ktorých využíva autobiografické prvky. "Mám veľa tém zo svojich vlastných skúseností, ktoré by som dokázal využiť vo filme. Viem veľmi presne, čo sa v tejto sfére deje, pretože to chápem," povedal Hajdu. Vo filmoch využíva svoje zážitky a dokonca sa snaží aj nakrúcať na miestach jemu známych. V súčasnosti pripravuje svoj štvrtý celovečerný film. Bude o rumunskom dievčati, ktoré odíde s túžbou po lepšom živote do štátov Európskej únie. O Modrého anjela bojujú aj filmy Chudobní príbuzní (réžia Pavel Loungin), Raňajky na Plute (r. Neil Jordan), Gabrielle (r. Patrice Chéreau), Exekútor (r. Feliks Falk), Snívanie o vesmíre (r. Alexej Učiteľ), Pobrežný (r. Wajdi Mouawad), Šanghajské sny (r. Wang Xiaoshuai), Lacná telenovela (r. Pernille Fischer Christensen) a Dlhý víkend (r. Hans Herbots). Meno víťaza, ktorý si prevezme Modrého anjela, bude známe až v sobotu 1. júla.

Na medzinárodný filmový festival Art Film zavítala aj slovenská herečka Emília Vášáryová. Šarmantná herečka, ktorá si pred piatimi rokmi na festivalovom Moste slávy prevzala cenu Hercova misia, dnes prišla do Trenčianskych Teplíc osobne pogratulovať čerstvému držiteľovi tohto ocenenia - českému kolegovi Lubomírovi Lipskému. Medzi gratulantmi sa však Vášáryová ocitne aj v pondelok. Medzinárodný filmový festival Art Film si totiž v pondelok pripomenie 88. narodeniny českého režiséra Jiřího Krejčíka mimoriadnym uvedením československého filmu Polnočná omša. Filmové predstavenie sa uskutoční za jeho osobnej účasti a zablahoželať mu príde aj obľúbená slovenská herečka, ktorá práve touto snímkou debutovala na poli celovečerného hraného filmu.