12. 9. 2023

Zomrela Éva Fahidi


Zomrela  Éva Fahidi

Éva Fahidi-Pusztai - Buchenwald Memorial

 

Vo veku 97 rokov v pondelok zomrela v Budapešti maďarská spisovateľka Éva Fahidi, ktorá prežila holokaust. S odvolaním sa na správu zverejnenú Medzinárodným osvienčimským výborom to uviedli viaceré médiá, informuje spravodajca TASR v Budapešti.
Fahidi sa narodila v Debrecíne v roku 1925 v židovskej rodine zo strednej triedy. Mala 18 rokov, keď ju s rodinou v máji 1944 deportovali do Osvienčimu, kde bola jej matka a mladšia sestra Gilike zavraždené hneď po príchode do tábora. Jej otec zomrel o niekoľko mesiacov neskôr. Éva z celej rodiny prežila ako jediná.
Neskôr bola deportovaná do Allendorfu v Hesensku. V tamojšom koncentračnom tábore Münchmühle 12 hodín denne pracovala v továrni na výbušniny. V roku 1945 sa jej podarilo ujsť a zachránili ju neskôr americkí vojaci, píše internetové vydanie denníka Népszava.
Napriek vysokému veku zostala aktívnou vo verejnom živote. O svojom osude napísala niekoľko kníh a pravidelne vystupovala na verejnosti. Niekoľkokrát varovala pred nebezpečenstvom posilňovania extrémnej pravice. Vo veku 90 rokov účinkovala ako tanečníčka v hre "Soľný kvet – alebo eufória bytia", ktorá približuje jej život.
V roku 2019 jej udelili nemecký Spolkový kríž za zásluhy a v roku 2020 sa stala čestnou občiankou Weimaru v Nemecku.
"Naozaj verím v silu komunity: ak sa ľudia spoja, potom môžete urobiť niečo proti bezhraničnej nenávisti," povedala v rozhovore pre Népszavu v roku 2019.


Zdroj: TASR