19. 4. 2017

Máme nového regulátora – TV JOJ?

Máme nového regulátora – TV JOJ?

Kábloví operátori majú dvoch zákonných regulátorov – Radu pre vysielanie a retransmisiu a Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb. Už istý čas sa medzi tieto dve zákonné orgány pridala televízia „JOJ“ (uvádzam pre zjednodušenie). Rozhodla sa ochraňovať svoje práva a začala čistiť trh retransmisie na Slovensku. Aké spôsoby volí? Najala si právnu kanceláriu, ktorá posiela káblových operátorom list s vyhrážkami:
1) Vypnite české programy (aj verejnoprávne), ich vysielaním porušujete aj naše práva a škodíte našej spoločnosti. Ich retransmisia je nezákonná.
Všetky vysielajú aj akvizičný obsah. To robia aj zahraničné televízie, takže môžeme očakávať aj ďalšie výzvy na vypínanie. Neviem si predstaviť, že by verejnoprávne televízie mali prostriedky na zakúpenie “kasových trhákov“ skôr, ako komerčné. Predpokladaný konečný stav je, retransmisia „výhradne programov JOJ a prípadne nejaké HBO“. Argumentujú porušovaním Zákona operátormi,
Je pochopiteľné, že sa nechvália svojou štatistikou porušovania zákona o vysielaní a retransmisii, ktorú vedie Rada pre vysielanie, obávam sa, že na Slovensku neexistuje taký subjekt, ktorý by fakticky beztrestne (okrem nejakých finančných pokút) toľkokrát porušil zákon, ako práve tri programy televízie „JOJ“. Je to ako v známom slovenskom prísloví.
2) Nevypínate programy v archíve, a v službe OTT, na ktoré nemáme zakúpené právo vám ich na tieto služby poskytnúť (porušujete podmienky zmluvy).
Žive.sk skonštatovalo, že by tam prakticky ostala len vlastná tvorba, ale to vôbec nebránilo TV JOJ žiadať od operátorov peniaze za takú službu. A čo viac, do budúcnosti bude pýtať za takúto službu omnoho viac.
Aby začali „čistiť“ trh retransmisie, vypovedali zmluvy na HD len niektorým káblovým operátorom (od 1.11.2016), iným, najmä veľkým operátorom a reklamným partnerom, vypovedali zmluvy až od 1.4.2017. Vynikajúci ťah, ktorý okomentovali tak, že niektoré zmluvy nemohli vypovedať skôr. Takto si zabezpečili dostatočný počet zákazníkov, ktorí budú sledovať jej programy za staré ceny až do konca septembra 2017, ostatní budú musieť uzatvoriť zmluvy už od 1.5. za cenu, ktorá musí byť vyššia, ako cena konkurencie (Markíza). Zákazníci menších operátorov tak budú platiť viac skôr, ako veľkí. Tak budú mať v hrsti aj veľkých operátorov, ktorí, budú musieť až do septembra vysielať ich programy, potom sa uvidí, kto ostane. Skopírovali všetky postupy konkurencie, zmluvy na HD (po konkurencii), ich vypovedanie, síce s mesačným oneskorením oproti konkurencii, ale absolútne neprofesionálne (len niekomu). A aby to dotiahli do dokonalosti a napriek tomu, že od kábloviek pýtajú vysokú cenu, ponechajú v éteri po celý čas bezplatne svoje programy prostredníctvom DVB-T. Takto budú pokračovať v likvidovaní nepriateľa, káblových operátorov, v očiach ich zákazníkov. Prečo nie, konkurent sa zriekol bezplatného vysielania cez DVB-T, získal kontrolu na svojim signálom, ak divák odíde od káblovky k DVB-T, tak sa im vylepšia, a konkurencii sa zhoršia parametre. Nakoniec si zákazník aj tak priplatí aj za budúce DVB-T2 (o tom sa na Slovensku taktne mlčí).
Autor je príliš ďaleko od toho, aby hodnotil úroveň vysielania. Žiaľ, stanoviť cenu tak, aby „sme boli vyššie, ako konkurencia“, absolútne nezodpovedá realite. Som zvedavý, ako sa zvýši sledovanosť po vypnutí programov CET21 a Primy, koľko z tých „tragických 10%“ sledovanosti českých televízií (pred vypnutím) sa ujde JOJ. Ani výrazné obmedzenie prístupu divákov k programom konkurencie sa na sledovanosti JOJ neprejavilo tak ako očakávala. Teda treba hľadať nové riešenia, posilniť hľadanie nepriateľa, ktorý marí výsledky primárne TV JOJ. Treba zamedziť, aby české televízie vysielali na územie Slovenska, ponecháme si len veľké káblovky a s tými sa dohodneme na kompenzácii za reklamu a bude vymaľované. APKT nemôže akceptovať takéto metódy a ukončilo rokovanie s TV JOJ bez uzatvorenia zmluvy. Kroky, ktoré podniká televízia, postup voči operátorom a jej cenové požiadavky sú neakceptovateľné.
Nedivil by som sa tomu, ak sa káblovky postavia na odpor. Už malé zvýšenie cien niektorým spôsobilo nemalé ťažkosti, nikto nebude riskovať (aj opakovanie) zvýšenie cien, existujú aj rozumnejšie riešenia, napr. samostatný balík programov JOJ. To, že niektorí menší operátori budú nútení podpísať aj takéto nevýhodné zmluvy v prostredí s lacnou konkurenciou, nesie všetky znaky preukazovania sily na mediálnom trhu. A voči tomu by mala zakročiť nielen Rada pre vysielanie.
Ale ide aj o správanie sa vysielateľa voči tým, ktorí mu zadarmo vyrábajú nemalú časť sledovanosti, tú sledovanosť historicky získali na povinnosti vysielať ich programy zadarmo (obojstranne), ale ambície sa nenaplnili, treba použiť iné možnosti. Podľa nich, treba urobiť hrubú čiaru za minulosťou, začať odznova. Len by nemali zabudnúť, že káblovky tu boli skôr, majú svoju históriu, poslanie a nesmú podľahnúť samozvanému regulátorovi.

Zdroj: APKT