19. 4. 2017

Súťaž Mladí reportéri pre životné prostredie pozná svojich víťazov

Súťaž Mladí reportéri pre životné 

prostredie pozná svojich víťazov

Piaty ročník súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie, ktorý bol tento rok zameraný najmä na minimalizáciu odpadu na Slovensku, už má svojich víťazov. Ako agentúru SITA vo vyhlásení informovalo Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne, ktoré súťaž organizuje, zo 178 príspevkov prihlásených do národného kola súťaže v kategóriách Enviro a Litter Less, ocenila porota spolu 36 reportážnych článkov, fotografií a videí. Víťazné práce postupujú do medzinárodného kola súťaže, kde sa stretnú s víťazmi z 33 krajín z celého sveta. „Naši reportéri pod vedením pedagógov patria medzi to najlepšie v celosvetovom meradle. Od práce v teréne cez oslovenie odborníkov až po tvorbu reportážnych príspevkov a ich šírenie. Hoci sú len teenageri, ukazujú vo svojich komunitách, že zmena je možná,“ uviedla Klaudia Medalová, národná koordinátorka celoeurópskej kampane s názvom Litter Less, v rámci ktorej sa súťaž koná. Medzinárodné výsledky budú známe 5. júna.
V kategórii Litter Less hľadali reportéri alternatívy pre jednorazové obaly jedla, skúmali zber použitého jedlého oleja z domácností či zavádzali separovanie bioodpadu v škole. Stredoškoláčka Daniela Bušová spojila reportérsku aktivitu so stredoškolskou odbornou činnosťou a za článok Bioplasty pre čistejšiu prírodu získala prvé miesto. Ďalším víťazom je video Šťastie na jedno použitie, v ktorom si reportérky zo základnej školy v Majcichove posvietili na moderný bublinkový čaj. V kategórii Enviro skúmali reportéri problematiku nelegálnych výrubov v národných parkoch, prísnosť legislatívy pre spracovanie produkcie na malých farmách a tiež zábery poľnohospodárskej pôdy pod priemyselné parky s negatívnym následkom na život včiel. Seriál Tam, kde nelietajú včely reportérov zo Súkromnej školy v Novej Dubnici sa stal absolútnym víťazom a získal aj Cenu Greenpeace.
Práce hodnotila porota zložená z odborníkov na regionálne médiá, životné prostredie a environmentálne vzdelávanie. „Naozaj skvelé práce tento rok. Veľmi pozitívne ma prekvapilo, že viacero prác je orientovaných na riešenia a naozaj prakticky náučných pre verejnosť,“ uviedla Lucia Szabová z Greenpeace Slovensko, Do súťaže sa zapojilo spolu 14 škôl z celého Slovenska. Okrem Slovenska je do kampane Litter Less zapojených 12 krajín z celého sveta - Austrália, Brazília, Čína, India, Írsko, Francúzsko, Izrael, Kazachstan, Nemecko, Nový Zéland, Portugalsko a Rumunsko. Reportéri sa v rámci medzinárodnej platformy môžu navzájom inšpirovať praktickými riešeniami pre minimalizáciu odpadu. Viac informácií je prístupných na internetovej stránke http://www.mladireporteri.sk .

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.