5. 5. 2015

Súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku na rok 2015

Súťaž o cenu Lorenza Nataliho
za žurnalistiku na rok 2015

Európska komisia (EK) vyhlásila súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku na rok 2015. Ide o ocenenie, ktorým sa odmeňujú vynikajúce príspevky novinárov v oblasti rozvojovej problematiky a odstraňovania chudoby.
Eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica v správe pre médiá pripomenul, že cieľom Európskeho roka rozvoja 2015 je informovať občanov EÚ o rozvojovej spolupráci, pričom sa zdôraznia výsledky, ktoré EÚ spoločne s členskými štátmi dosiahla ako najväčší poskytovateľ pomoci na svete.
"Preto je mi veľkou cťou vyhlásiť súťaž o cenu Lorenza Nataliho za žurnalistiku, ktorou budú ocenení niektorí z najtalentovanejších profesionálnych a amatérskych novinárov, ktorí informujú o problematike rozvoja a prispievajú k boju proti chudobe,“ oznámil Mimica.
Tento ročník ceny Lorenza Nataliho za žurnalistiku sa začína pod heslom „Príbehy dneška môžu zmeniť náš zajtrajšok“. Súťaž bola vyhlásená na druhý deň po Svetovom dni slobody tlače (3.5) a bude prebiehať súčasne s Európskym rokom rozvoja 2015.
Do celosvetovej súťaže sa môžu zapojiť profesionálni reportéri ako aj amatérski novinári pracujúci v tejto oblasti, ktorí dostali šancu ukázať svoje odhodlanie odstraňovať chudobu na celom svete a inšpirovať ostatných ľudí, aby pomáhali zlepšiť podmienky pre život vo vlastných komunitách.
Tento rok bude cena vôbec po prvýkrát otvorená aj pre amatérskych novinárov v samostatnej kategórii, vrátane blogerov.
Cena Lorenza Nataliho za žurnalistiku bude udelená jednému amatérskemu a jednému profesionálnemu novinárovi z piatich regiónov sveta: Európa, Afrika, Stredný východ a arabský svet, Latinská Amerika a Karibik, ako aj z Ázia a Tichomorie. Každý víťaz dostane ocenenie a finančnú odmenu vo výške 5000 eur.
Nezávislá porota vyberie spomedzi regionálnych výhercov aj víťazov dodatočnej hlavnej ceny takisto vo výške 5000 eur.
Víťazi súťaže budú vyhlásení a ocenení na slávnostnom odovzdávaní cien v Bruseli v decembri 2015. Profesionálni a amatérski novinári môžu predložiť svoje príspevky publikované online, v tlači, rozhlase, televízii a v podobe blogu do 31. augusta 2015.
Cenu Lorenza Nataliho založila Európska komisia v roku 1992. Udeľuje sa na pamiatku bývalého európskeho komisára pre rozvoj, ktorý bol presvedčeným obhajcom slobody prejavu, demokracie, ľudských práv a rozvoja.

Copyright © TASR 2015