9. 5. 2015

RVR NEWS

RVR NEWS

Rok 2014 bol v mediálnej oblasti mimoriadne bohatý aj napätý, pretože Slovensko prechádzalo tromi voľbami (prezidentské, do Európskeho parlamentu a komunálne). Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) v tejto súvislosti síce mala zvýšený počet sťažností, avšak celkovo možno povedať, že nedošlo k takým chybám, ktoré by ohrozili priebeh volieb. Konštatoval to šéf RVR Miloš Mistrík v správe o stave vysielania za rok 2014, ktorú majú na stole poslanci NR SR.
Ako pozitívny tiež Mistrík označil fakt, že došlo k miernemu medziročnému poklesu sťažností všeobecne (celkovo 361), teda nielen v oblasti objektivity a vyváženosti, ale aj v ochrane maloletých či ďalších sférach. Podľa Mistríka za to môže najmä programová politika licencovaných televíznych vysielateľov.
Najviac sťažností (86) smerovalo voči TV Markíza, voči RTVS ich bolo 75 a TV JOJ 55. Pri všetkých týchto televíziách v porovnaní s rokom 2013 počet sťažností klesol. Naopak, v prípade TA3 sa zvýšil zo 14 na 44.
V medziročnom porovnaní 2013 - 2014 mierne klesol aj počet uložených sankcií. Na druhej strane celková suma vysielateľmi zaplatených pokút sa trochu zvýšila, čo však môže byť zapríčinené zotrvačnosťou príjmov z predchádzajúceho obdobia. Na pokutách RVR vlani vyzbierala viac ako 342.000 eur.

Copyright © TASR 2015