3. 5. 2015

Svetový deň slobody tlače

Svetový deň slobody tlače

Sýrsky novinár a aktivista za ľudské práva Mazín Darwíš sa na odporúčanie medzinárodnej nezávislej poroty stal laureátom Svetovej ceny slobody tlače UNESCO v roku 2015. Slávnostné odovzdávanie ceny je stanovené na 3. mája v Národnej knižnici v Rige pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače. Informuje o tom Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v Paríži na svojej internetovej stránke. UNESCO a lotyšská vláda spolu organizujú v roku 2015 oslavy Svetového dňa slobody tlače, ktorý pripadá na 3. mája. Uskutočnia sa v lotyšskej metropole Riga v dňoch 2. až 4. mája.
Nezávislá medzinárodná porota, zložená z profesionálnych pracovníkov médií, ocenila prácu Mazína Darwíša, ktorú vykonával v Sýrii desať rokov aj za cenu osobných obetí - zákazu cestovania, šikanovania, opakovaného pozbavenia slobody a mučenia, uviedla UNESCO. Od februára 2012 je Darwíš zadržiavaný spolu s ďalšími dvoma kolegami zo sýrskeho Centra pre médiá. Mnohé organizácie na obranu ľudských práv a slobody tlače opakovanie žiadali prepustenie Darwíša a jeho kolegov.
Na tému "Nech žurnalistika rozkvitá!" (Let Journalism Thrive!) je v Rige pripravený program slávností Svetového dňa slobody tlače.
Vyše sto podujatí sa každý rok organizuje na národnej úrovni v mnohých krajinách sveta s cieľom pripomenúť si 3. máj ako Svetový deň slobody tlače. UNESCO zastrešuje oslavy tohto dňa a na každý rok formuluje tému, na ktorú odporúča uskutočnenie osláv.
Mimovládna nezávislá organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) na svojej internetovej stránke pripomenula, že 30 rokov bojuje za slobodu šírenia informácií. V správe uverejnenej 28. apríla s názvom "Zachrániť nezávislú žurnalistiku - 30 rokov boja" RSF uvádza svoje najväčšie kampane, úsilie o oslobodenie novinárov, za ktorých bojovala a ktorých obhajovala v medzinárodných inštitúciách. RSF sa v priebehu troch desaťročí od svojho založenia vo francúzskom meste Montpellier v roku 1985 až po nominovanie na Nobelovu cenu mieru v roku 2014 rozrástla z malej mimovládnej organizácie (MVO) na organizáciu prítomnú na piatich kontinentoch a so štatútom konzultanta pri OSN a UNESCO. RSF prisľúbila, že bude aj naďalej plniť svoje poslanie - obhajovať slobodu a nezávislosť tlače vo svete.
Svetový deň slobody tlače je príležitosťou pripomenúť základné princípy slobody tlače, hodnotiť úroveň slobody tlače, brániť médiá pred útokmi proti ich nezávislosti a v neposlednom rade spomenúť si aj na novinárov, ktorí boli zabití za to, že si plnili svoje povinnosti. Sloboda prejavu sa musí rozšíriť aj na bezpečnosť médií na internete. Tento deň sa podľa OSN má osobitne týkať bezpečnosti novinárov, odstraňovania beztrestnosti za zločiny spáchané proti slobode tlače, ďalej bezpečnosti a otvorenosti internetu ako podmienky pre bezpečnosť na počítačovej sieti.
Svetovú cenu slobody tlače UNESCO založili v roku 1997 členovia Výkonného výboru UNESCO, udeľuje sa každý rok osobe, inštitúcii alebo organizácii, ktorá významnou mierou prispela k obrane alebo podpore slobody tlače kdekoľvek na svete, najmä ak sa osoba či subjekt dostali za svoju prácu do ohrozenia.
Svetová cena slobody tlače UNESCO nesie aj názov Cena Guillerma Cana. Guillermo Cano Isaza bol riaditeľom denníka El Espectador. Tohto kolumbijského novinára zavraždili 17. decembra 1986 pred budovou denníka v Bogote. Stal sa obeťou drogovej mafie, pretože odvážne kritizoval pašeráctvo narkotík a poukazoval na jeho škodlivé vplyvy na kolumbijskú spoločnosť.
Cano sa odvahou a angažovanosťou v prospech nezávislej žurnalistiky, pomocou ktorej bojoval v prospech Kolumbie, stal príkladom pre celý svet.
Valné zhromaždenie OSN následne 20. decembra 1993 v rezolúcii 48/432 vyhlásilo 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Generálna konferencia UNESCO na svojom 26. zhromaždení v roku 1991 schválila Deklaráciu z Windhoeku, ako aj rezolúciu o Podpore slobody tlače vo svete. Generálna konferencia sa potom obrátila na VZ OSN so žiadosťou, aby vyhlásilo 3. máj za Deň slobody tlače.

Copyright © TASR 2015