7. 5. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Futbalový život v Španielsku možno od 16. mája utíchne. Kráľovská španielska futbalová federácia (RFEF) v stredu oznámila, že od tohto dátumu pozastaví všetky ligové aj pohárové súťaže. Po tomto termíne sú na programe záverečné dve kolá Primera División, ako aj finále Copa del Rey. V ňom sa majú 30. mája na Nou Campe stretnúť FC Barcelona s Athleticom Bilbao.
Dôvodom je pripravovaný zákon o televíznych právach. Tamojšia vláda ho schválila 30. apríla, ešte musí prejsť parlamentom. Predmetom sporu je podiel z ich predaja pre futbalovú federáciu, ktorá by mala získať len 4,55 percenta a stratiť aj časť svojho vplyvu. Legislatívna norma by mala zaviesť od sezóny 2016/2017 centrálne delenie financií z vysielacích práv. Ako tvrdí RFEF, časť peňazí by podľa novej reguly mala ísť na činnosti, ktoré nesúvisia s futbalom. Podmienky sa nepáčia ani hráčskej asociácii, spokojné sú však vedenia oboch najvyšších súťaží. "Vyzývame vládu na väčší rešpekt. Sme otvorení dialógu," uvádza sa v stanovisku národnej federácie na jej webe.
Celkovo by malo byť od 16. mája mimo oficiálnej činnosti viac ako 600-tisíc hráčov a pozastavenie by sa dotklo podľa federácie až 30-tisíc zápasov. Informácie zverejnili weby Marca a Guardian.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.