20. 10. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 


Tretia sezóna kriminálnej antológie American Crime Story (2016) sa bude venovať vražde talianskeho módneho návrhára Gianniho Versaceho. Séria z dielne televíznych štúdií Fox 21 vznikne podľa knihy Vulgar Favors (2000) z pera investigatívnej novinárky Maureen Orth. O scenár minimálne prvých dvoch epizód sa postará Tom Rob Smith, ktorý má na konte napríklad knižný triler Dieťa 44 (2008) či mysteriózny miniseriál London Spy (2015).
Novinka s pracovným podtitulom Versace/Cunanan bude obsahovať desať epizód, pričom pilotný diel nakrúti filmár Ryan Murphy, stojaci aj za prvou sezónou projektu venujúcej sa procesu O. J. Simpsona. Okrem úspešnej prvej série, ktorá získala tento rok deväť televíznych cien Primetime Emmy, sa spolupodieľa aj na antológii American Horror Story (2011) či seriáli Scream Queens (2015).
Pripravovaná séria sa zameria na legendárneho dizajnéra, ktorého život predčasne ukončil sériový vrah a sociopat Andrew Cunanan. Pätnásteho júla 1997 Versaceho zastrelil priamo na schodoch pred jeho luxusnou rezidenciou v Miami Beach na Floride, pričom krátko po čine spáchal samovraždu. Versace bol Cunananovou piatou obeťou, jeho dôvody na zavraždenie známeho návrhára dodnes neobjasnili. Podľa informácií portálu Deadline tvorcovia momentálne rokujú s hercami, ktorí by stvárnili titulné postavy. Okrem nich by mala byť súčasťou projektu i jedna z popredných hollywoodskych herečiek, ktorá by sa ujala úlohy Versaceho sestry Donatelly.
Televízny seriál American Crime Story by mal v každej sezóne priniesť spracovanie iného skutočného prípadu. V súčasnosti pripravujú tiež druhú sériu, ktorá prinesie príbeh o ničivom hurikáne Katrina a jeho dôsledkoch v New Orleans. Obe nadchádzajúce sezóny údajne plánujú nakrúcať súbežne v roku 2017, pričom nakrúcanie série o Versacem by sa malo uskutočniť v Los Angeles a Miami. O produkciu sa postará výkonný tím v zložení Murphy, Nina Jacobson, Brad Simpson a Brad Falchuk, ku ktorým sa pridá i Smith. Novinku opäť prinesie na televízne obrazovky stanica FX.
Gianni Versace sa narodil v talianskom Reggio di Calabria. Pôvodne bol architekt, no od mladosti sa venoval móde. Navrhoval i kostýmy pre divadlo, operu a balet, pričom jeho modely nosili najbohatšie ženy sveta. Zomrel vo veku 50 rokov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Demokratická kandidátka Hillary Clintonová zvíťazila aj v tretej prezidentskej debate, ktorá sa konala v stredu večer miestneho času na pôde Nevadskej univerzity v meste hazardu Las Vegas. Vyplýva to z bleskového prieskumu televízie CNN vykonaného bezprostredne po skončení diskusie.
V prieskume televízie CNN približne 52 percent respondentov, ktorí sledovali priebeh debaty, odpovedalo, že zvíťazila Clintonová. Ako Trumpov úspech duel naopak hodnotilo len 39 percent opýtaných, informovala dnes agentúra DPA.
Demokratická kandidátka však napriek jednoznačnému percentuálnemu víťazstvu dopadla v prieskume horšie, než v druhej debate z 9. októbra. Ešte väčší prepad zaznamenala oproti prvému duelu z 26. septembra. Podpora Clintonovej postupne klesala. V prvom kole bolo o jej úspechu presvedčených až 62 percent z oslovených divákov; v druhom už len približne 57 percent respondentov, pričom pri stredajšom poslednom televíznym zápolení jej hlas dalo iba 52 percent opýtaných.
Dvaja hlavní kandidáti na prezidenta Spojených štátov sa v stredu večer stretli po tretí a posledný raz v televíznej debate. Po príchode na pódium si Hillary Clintonová a Donald Trump ani tentoraz nepodali ruky, čím demonštrovali napätie, ktoré vládne necelé tri týždne pred hlasovaním.
Prvých 49 minút debaty bolo tých najlepších a najslušnejších, aké americkí voliči doteraz videli. Demokratka Clintonová a republikánsky kandidát Trump sa zdržali osobného útočenia a sústredili sa na vysvetľovanie svojich postojov. Viac hovorili o tom, čo a ako urobia a porovnávali to s tým, čo chce urobiť súper. V porovnaní s predošlými dvoma debatami boli detailnejší.
V 50. minúte sa ale všetko zmenilo. Trump zopakoval, že Clintonová je v politike už 30 rokov a zatiaľ nič dobré neurobila. "Ak sa strane prezidentkou, tak v krajine bude neporiadok," vyhlásil.
Clintonová reagovala pripomenutím, koho všetkého už Trump pourážal a obvinila ho z rozdeľovania spoločnosti.
Odvtedy až do konca debaty, ktorá trvala 90 minút, na seba prezidentskí kandidáti ostro útočili. Kritizovali sa, obviňovali, skákali si do reči a prekrikovali sa. Obaja vytiahli tie isté zbrane ako v predošlých debatách, ako napríklad sexuálne škandály a vymazané e-maily. Moderátor ich musel neraz upokojovať a vracať späť k téme.
Oveľa ostrejšia bola po debate aj diskusia komentátorov, podporovateľov oboch kandidátov na televízii CNN.
Napätie živí aj blížiaci sa termín volieb. Clintonová a Trump majú na presvedčenie voličov menej než tri týždne.
Trump podľa posledných prieskumov zverejnených pred debatou zaostáva za Clintonovou o štyri až osem percent. Podľa televízie CNN tiež stráca v nerozhodných štátoch Florida a Nevada, ktoré v každých voľbách volia inak. A iné dva štáty, ktoré takmer vždy hlasovali za republikána, sa teraz stávajú nerozhodnými.

Za slobodu tlače v Maďarsku a proti zrušeniu vydávania maďarského denníka Népszabadság protestovali včera demonštranti pred sídlom Európskej komisie v belgickom Bruseli. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej bol medzi protestujúcimi aj europoslanec za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) István Ujhelyi.
Účastníci poukázali v súvislosti s kauzou Népszabadság na situáciu v oblasti slobody tlače a demokracie v Maďarsku. Podľa rečníkov na zhromaždení bola zastavením vydávania uvedeného opozičného denníka porušená sloboda tlače v Maďarsku, pričom sa zužuje priestor pre novinárov, ktorí sa stavajúci kriticky k vláde.
"Netreba uveriť, že zrušenie vydávania Népszabadságu bolo ekonomickým rozhodnutím a že denník nezanikol z politických dôvodov," povedala bruselská spravodajkyňa Népszabadságu Katalin Halmaiová.
Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie spomínaného denníka i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín boli neúspešné.

Copyright © TASR 2016