19. 7. 2017

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS
Vydavateľ nemeckého periodika Die Welt oznámil dnes podanie ústavnej sťažnosti proti zadržiavaniu jeho spravodajcu Deniza Yücela orgánmi v Turecku, kde čelí podozreniam zo šírenia teroristickej propagandy a podnecovania k nenávisti, ako aj zo špionáže a napojenia na zakázanú organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK).
      Spoločnosť WeltN24 chce podľa vyjadrenia svojej riaditeľky Stephanie Casparovej "vyčerpať všetky dostupné právne prostriedky na to, aby bránila slobodu tlače". Sťažnosť na tureckom ústavnom súde podala ešte v utorok, pričom argumentovala porušovaním tejto slobody v dôsledku dlhodobého zadržiavania spravodajcu.
      Yücela s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom zadržali ešte 14. februára v Istanbule a zatiaľ voči nemu neboli formálne vznesené obvinenia. Tvrdenia o jeho napojení na teroristov, ktoré samotný spravodajca odmieta, označila Casparová za scestné.
      Prepustenie Yücela z vyšetrovacej väzby požaduje aj nemecká spolková vláda.




Vysokopostavený ruský zákonodarca Alexej Puškov kritizoval dnes medializované správy o druhom rozhovore ruského prezidenta Vladimira Putina s americkým prezidentom Donaldom Trumpom počas summitu lídrov G20 v nemeckom Hamburgu a označil ich za "senzáciechtivé".
      Hovorca Bieleho domu Sean Spicer a hovorca Rady pre národnú bezpečnosť Michael Anton v utorok potvrdili, že Trump a Putin sa súkromne rozprávali na večeri svetových lídrov a ich manželiek na summite G20 v Hamburgu.
      Trump túto večeru obhajoval v dvoch nahnevaných odkazoch na Twitteri s tým, že bola súčasťou jeho verejne známeho rozvrhu.
      Puškov, člen Rady Federácie, hornej komory ruského parlamentu, a predseda dočasného výboru Rady federácie pre informačnú politiku a spoluprácu s masovokomunikačnými prostriedkami, kritizoval dnes americké médiá za to, že pátrali po detailoch "tajného rozhovoru, ktorý sa nestal". "Sú chorí," odkázal Puškov.

Copyright © TASR 2017