27. 7. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Americká telekomunikačná skupina Verizon kúpi za zhruba 5 mld. USD hlavné aktíva internetovej spoločnosti Yahoo. Správu priniesli rôzne médiá, ktoré vo všetkých prípadoch citovali jeden nemenovaný zdroj. Formálne oznámenia transakcie sa udialo v pondelok pred otvorením amerických akciových trhov. Verizon v posledných dňoch vystupoval ako favorit v súťaži o prevzatie kľúčových aktivít Yahoo, ktoré zahŕňajú služby elektronickej pošty, či obľúbené internetové stránky venované správam, športu a financiám.
Spoločnosť Yahoo nedokázala držať krok s konkurenčnými firmami, akými sú Facebook či Google. V prípade, že sa zbaví svojho problémového podnikania, jej stále zostanú podiely v spoločnosti Yahoo Japan a v čínskom internetovom predajcovi Alibaba Group, ktoré tvoria podstatnú časť trhovej hodnoty firmy. 


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Turecké úrady vydali zatykače na 42 novinárov v rámci čistiek po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.
      Niekoľko dní po prekazenom puči bolo nariadené zastavenie činnosti niekoľkých novín a časopisov, tentoraz však ide o prvý prípad, keď sú identifikovaní individuálni novinári. Úrady už zatkli tisíce vojakov, sudcov a štátnych zamestnancov.
      Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že zbaví štátne orgány "vírusu", ktorý podľa jeho slov spôsobil túto revoltu. Ankara obviňuje zo zorganizovania pokusu o prevrat moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Gülen však ostro odmieta akúkoľvek angažovanosť v týchto udalostiach.
      Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval, že ak turecká vláda pristúpi k navrhovanému obnoveniu trestu smrti, okamžite budú prerušené rozhovory o eventuálnom členstve Turecka v Európskej únii. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tvrdí, že disponuje dôveryhodnými dôkazmi o mučení osôb zadržaných po pokuse o prevrat.
      Turecko vyhlásilo minulý týždeň trojmesačný výnimočný stav, ktorý Erdoganovi a vláde umožňuje vytvoriť nové zákony bez účasti parlamentu, ako aj obmedziť či pozastaviť platnosť práv a slobôd obyvateľstva krajiny.

 Copyright © TASR 2016