30. 7. 2016

Architekti navrhujú celoročne osvetliť televíznu vežu na Kamzíku


Architekti navrhujú celoročne osvetliť 
televíznu vežu na Kamzíku 



Televízna veža na Kamzíku je jedným zo symbolov Bratislavy, ktorý je viditeľný takmer zo všetkých jej mestských časti i okolia Pezinka, Senca, Stupavy či neďalekého Rakúska. Architekti Vladimír Hain, Michal Ganobjak, Tomáš Hanáček a Marek Harčarík však upozorňujú na potrebu osvetlenia lokality na Kamzíku i samotnej veže. "Ani po vyše 40 rokoch od jej vybudovania, na rozdiel od všetkých ostatných veží metropol, dosiaľ nebola nasvietená," zdôvodňujú architekti, ktorí spracovali projekt Kamzík NON-STOP.
      Každá metropola má podľa nich svoju vežu, na ktorú denne upierajú zrak tisíce obyvateľov. Bratislava nie je výnimkou, preto ju chcú viac zviditeľniť práve jej celoročným osvetlením. "Pre mimoriadne príležitosti je možné programy osvetlenia meniť prostredníctvom farebných filtrov," uvádzajú v projekte architekti. Obyvatelia i návštevníci hlavného mesta podľa nich tak môžu získať v noci orientačný bod v podobe kvalitnej úžitkovej architektúry, čo má Bratislave i samotnej televíznej veži pridať na atraktivite. Projekt počíta aj so zatraktívnením výhľadu z Kamzíka na Bratislavu formou stáleho sprístupnenia terasy, pridaním exteriérového kovového schodiska.
      Spoločnosť Towercom, ktorej televízna veža na Kamzíku patrí, pre TASR uviedla, že aj ona ju pokladá za významnú bratislavskú dominantu, ktorá aj po 42 rokov od svojho vzniku púta pozornosť architektov a verejnosti. Ako však podotýka, veža spĺňa všetky bezpečnostné požiadavky na výstražné osvetlenie z pohľadu letovej prevádzky a je možné ju vnímať aj počas jasnej noci ako dominantu.
      "Aktuálne neplánujeme rozširovať osvetlenie televíznej veže, ale sme otvorení diskutovať o spoločnom projekte s prípadnými záujemcami alebo samosprávou," povedal marketingový manažér Towercom Michal Šuran.
      Televízna veža na Kamzíku bola postavená v roku 1975. Má tvar vretenovitého dvojihlana a je vysoká 12O metrov, televízny vysielač má výšku takmer 200 metrov. Vežu navrhol kolektív autorov Stanislav Májek, Jakub Tomašák a Juraj Kozák.


 Copyright © TASR 2016