12. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vyšetrovanie vraždy švédskej novinárky na palube podomácky vyrobenej ponorky dánskeho vynálezcu Petra Madsena spracujú do podoby televízneho seriálu. Projekt povedie dánsky scenárista a režisér Tobias Lindholm, oznámila vo štvrtok produkčná spoločnosť Miso Film.
Madsen (47), ktorého v septembri odsúdili na doživotie za vraždu 30-ročnej Kim Wallovej, sa priznal, že telo novinárky rozrezal a ostatky hodil do mora. Skutok sa stal v noci 10. augusta 2017 v prístave dánskej metropoly Kodaň. Wallová na ponorku UC3 Nautilus vstúpila za účelom rozhovoru s vynálezcom.
Madsen však v pripravovanom šesťdielnom seriáli "Vyšetrovanie" nebude zobrazený. "Nechcem spraviť kriminálku, ktorej bude dominovať samotný páchateľ zločinu," uviedol Lindholm. Dokudráma vznikne v úzkej spolupráci s Wallovej rodičmi, ako aj so šéfom oddelenia vrážd kodanskej polície Jensom Möllerom.
"Hneď sme sa rozhodli, že na Kimin osud by sa nemalo zabudnúť a počas vyšetrovania prípadu sme si vytvorili blízky vzťah s Jensom Möllerom," uviedli rodičia zavraždenej novinárky. Lindholmovi podľa vlastných slov dôverujú, že príbeh ich dcéry podá "zo správneho uhla", informoval denník The Guardian.
Prokuratúra počas súdneho procesu vyhlásila, že vynálezcov čin mal i sexuálny podtón a novinárku zabil v rámci svojich temných sexuálnych fantázií. Madsen svoju výpoveď zmenil niekoľko ráz, pričom sa vyhováral, že Wallová zomrela, keď v ponorke náhle poklesla úroveň tlaku a plavidlo zamorili toxické plyny.
Práce na televíznom seriáli sa začnú na budúci rok. Okrem produkčnej spoločnosti Miso Film, ktorú vlastní medzinárodná mediálna korporácia Fremantle so sídlom v Londýne, sa na výrobe budú podieľať aj dánska televízna stanica TV 2, švédska TV4 a škandinávska televízna spoločnosť C More Entertainment.

Podozrivý v prípade vraždy bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej sa k útoku na ňu priznal, odmieta však obvinenia zo znásilnenia a lúpeže. Podľa agentúry AP to uviedla v piatok prokuratúra v nemeckom meste Celle.
Prokuratúra ďalej informovala, že podozrivý, ktorého v Bulharsku identifikovali ako 21-ročného Severina Krasimirova, povedal, že nemal v úmysle televíznu reportérku Marinovovú zabiť.
Zároveň sa priznal, že v čase, keď sa dostal v parku do potýčky so ženou, ktorú predtým nepoznal, bol pod vplyvom alkoholu a drog. Následne ju udrel do tváre a strčil do kríkov, "odmietol však úmysel zabiť ju", uviedla prokuratúra.
Telo 30-ročnej novinárky sa našlo minulú sobotu na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.
Podozrivý býval v Ruse neďaleko parku, v ktorom k vražde došlo. Bulharsko opustil údajne cez Rumunsko v sobotu.
K zadržaniu Bulhara došlo v utorok v nemeckom meste Stade západne od Hamburgu na základe európskeho zatykača. Prokuratúra uviedla, že bude vydaný do Bulharska v priebehu nasledujúcich desiatich dní.
Marinovová koncom septembra moderovala politickú talkshow, ktorá sa venovala podozreniam zo zneužívania eurofondov vplyvnými bulharskými podnikateľmi a politikmi.

Copyright © TASR 2018


Súd vo Vietname poslal na päť rokov za mreže aktivistu, ktorého uznal vinným zo zneužívania demokratických slobôd na porušenie záujmov vlády, organizácií a jednotlivcov. Toho sa mal dopustiť na sociálnej sieti Facebook. Proces sa uskutočnil v provincii Bac Ninh a trval dve hodiny. Právnik odsúdeného Do Cong Duonga uviedol, že jeho klient používal Facebook na to, aby obvinil miestnych predstaviteľov z korupcie a z toho, že neriešili sťažnosti v súvislosti s jeho rodinným pozemkom. Namiesto toho, aby dané obvinenia miestne orgány činné v trestnom konaní prešetrili, muža obvinili zo zneužívania demokratických slobôd.
Komunistické orgány vo Vietname v ostatných rokoch posilnili záťah proti kritikom režimu. Mnoho aktivistov, blogerov či bojovníkov za demokraciu skončilo vo väzení za porušovanie bezpečnostných zákonov.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.