27. 7. 2023

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS   

abc.xyz/img/logo_2x.png      


Vlastník internetového vyhľadávača Google, spoločnosť Alphabet dosiahla v 2. štvrťroku 2023 lepšie výsledky, ako jej predpovedali analytici z Wall Street. Prispeli k tomu príjmy cloudovej divízie aj príjmy z reklamy a tiež rozmach umelej inteligencie. TASR o tom informuje na základe správ AFP a RTTNews.
Zisk Alphabet v 2. štvrťroku vzrástol na 18,37 miliardy USD (16,62 miliardy eur) alebo 1,44 USD na akciu zo 16 miliárd USD alebo 1,21 USD/akcia v rovnakom období minulého roka. Analytici pritom očakávali, že spoločnosť zarobí v priemere 1,34 USD na akciu.
Tržby spoločnosti za uplynulý štvrťrok stúpli o 7 % na 74,60 miliardy USD zo 69,69 miliardy USD v minulom roku, zatiaľ čo analytici predpovedali, že dosiahnu 72,82 miliardy USD.
Spoločnosť zároveň oznámila, že finančná riaditeľka Ruth Poratová prevezme od 1. septembra novovytvorenú úlohu prezidentky a hlavnej investičnej riaditeľky spoločností Alphabet a Google.

 

Copyright  © TASR 2023

                                              

                   Speech by Commissioner Thierry Breton: Sovereignty, self-assurance and  solidarity: Europe in today's geopolitics - PubAffairs Bruxelles

Desiatky medzinárodných mimovládnych organizácií pre digitálne a ľudské práva vyzývajú Európsku komisiu, aby rozhodne odmietla možnosť použitia jej nového zákona o moderovaní obsahu na vynútenie odstavenia sociálnych médií. Informuje o tom spravodajský portál Politico.
Koalícia 65 neziskových organizácií v stredu v liste eurokomisárovi pre vnútorný trh Thierrymu Bretonovi, do ktorého malo Poltico možnosť nazrieť, apeluje, aby vysvetlil „buričské vyjadrenia“ a potvrdil, že online platformy ako TikTok, Snapchat a Twitter nebudú na základe aktu o digitálnych službách blokovať počas protestov. Organizácie varovali, že politikove komentáre by mohli „posilniť zbrojenie vypínania internetu“ zo strany autoritárskych vlád.
Breton začiatkom júla povedal, že eurokomisia bude na základe aktu môcť pokutovať a zakázať sociálne siete, ktoré „okamžite“ neodstránia nenávistný obsah v Európskej únii (EÚ). Reagoval tak na vyjadrenia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o vypnutí sociálnych sietí počas nepokojov, ktoré nasledovali po tom, čo polícia zabila tínedžera.
„Takéto krátkozraké vyhlásenie, ktoré môže naznačovať, že svojvoľné blokovanie online platforiem by mohlo byť v EÚ opodstatnené, môže skutočne vyslať veľmi nebezpečnú správu,“ vyjadrila sa Eliška Pírková z organizácie Access Now. „Máme veľa údajov a dôkazov, ktoré dokazujú, že vypínanie internetu sa používa najmä ako nástroj na potlačenie nesúhlasu a opozície či aktivizmu za ľudské práva, najmä v časoch protestov,“ dodala.
Neziskovky okrem iného vyzvali Európsku komisiu, aby zabezpečila, že členské štáty ako Francúzsko nebudú implementovať a presadzovať akt o digitálnych službách „príliš širokým“ spôsobom. Francúzsky návrh zákona podľa nich obsahuje znepokojujúce opatrenia týkajúce sa slobody prejavu na internete vrátane 24-hodinovej lehoty pre platformy na stiahnutie obsahu a blokovania webových stránok prostredníctvom prehliadača.
Devätnásť veľkých online platforiem vrátane TikToku, Snapchatu, Instagramu a Twitteru bude musieť od budúceho mesiaca dodržiavať nové zákonné povinnosti na obmedzenie šírenia nelegálneho a škodlivého obsahu. Zmienený akt umožňuje regulačným orgánom požiadať súdy o dočasné pozastavenie „nečestných platforiem“, ak odmietnu splniť dôležité povinnosti, ktoré by mohli ohroziť životy a bezpečnosť ľudí. Platformy riskujú pokuty až do výšky šesť percent svojich globálnych príjmov.

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.