24. 7. 2023

Slovenský informačný priestor je priaznivým prostredím pre šírenie dezinformácií

Slovenský informačný priestor je priaznivým 

 Úvod : Voľby : Transparency International Slovensko

prostredím pre šírenie dezinformácií

 

Slovenský informačný priestor je priaznivým prostredím pre šírenie dezinformácií, myslí si riaditeľ Infosecurity.sk Peter Dubóczi. Uviedol to v rozhovore pre agentúru SITA. Online priestor pre slovenskú populáciu predstavuje hlavný zdroj informácií. Ako uviedol Dubóczi, podľa prieskumu Transparency International Slovakia z roku 2020 viac než 13 percent dospelých Slovákov prinajmenšom niekoľkokrát týždenne sleduje niektoré zo známejších alternatívnych médií. U mainstreamových médií to bolo necelých 28 percent. „Alternatívne médiá by ako dôveryhodný zdroj informácií odporúčalo aj množstvo ľudí, ktorí sa s nimi stretávajú skôr sporadicky," dodáva analytik a za kritickú označuje aj situáciu vo vzdelávacom systéme, kde z prieskumu agentúry Focus z roku 2019 vyplynulo, že poniektoré z alternatívnych médií by odporučila svojim žiakom ako dôveryhodné médium viac ako polovica učiteľov základných škôl.

Za problematické považuje Dubóczi aj to, že na Slovensku je vo všeobecnosti nízka dôvera v médiá. V roku 2023 bola podľa výskumu Reuters Institute na úrovni 27 percent a tieto hodnoty sú dlhodobo nízke. Analytik tiež poznamenáva, že Slovensko podľa výskumu Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave z minulého roka trápi aj vysoký konšpiračný index. „Konšpiračný index na Slovensku dosiahol hodnotu 30,27 bodu," uviedol a vysvetlil, že konšpiračný index sa vypočítava ako priemer kladných odpovedí na štandardné konšpiračné otázky. „Tieto výsledky zároveň dopĺňajú dáta, s ktorými pracoval prieskum Globsecu v roku 2022. Slováci boli spomedzi štátov zapojených do prieskumu najviac náchylní veriť konšpiráciám. Celkovo na Slovensku verilo konšpiráciám až 54 % ľudí," vraví Dubóczi.

Podľa neho sa to odzrkadľuje aj na pohľade Slovákov na vojnu na Ukrajine. Vychádza pritom z Globsec Trends 2023. „Až 51 % populácie dáva zodpovednosť za vojnu na Ukrajine samotnej obeti alebo Západu, ktorý mal Rusko nejako vyprovokovať. Ukazuje sa aj vplyv dlhodobo šírených naratívov – podľa 69 % si pomocou Ukrajine maľujeme na chrbát terč pre Kremeľ. Je dôležité dodať, že tieto výsledky tu máme práve kvôli aktivite politikov, ktorí s touto rétorikou strašili celý posledný rok," zdôraznil a podotkol, že jedným z výsledkov je i zníženie podpory členstva Slovenska v Severoatlantickej aliancii.

Vysokú zraniteľnosť voči konšpiráciám a dezinformáciám podľa Dubócziho spôsobujú viaceré faktory. „Predovšetkým ide o nízku úroveň mediálnej gramotnosti a kritického myslenia, problematické reformy vo vzdelávaní, ale aj dlhodobú ignoranciu problému zo strany štátu," menuje príčiny. „Zobrazuje to realitu, v ktorej je slovenská spoločnosť zraniteľná voči aktivitám dezinformačných aktérov, ktoré svojimi aktivitami nepredstavujú len ohrozenie informačnej či kognitívnej bezpečnosti, ale aj generovanie zisku (politického či ekonomického) na úkor obetí informačného chaosu," uzavrel.

Celý rozhovor je dostupný tu <a href="https://sita.sk/duboczi-dezinformacie-sa-len-snazia-vyvolat-chaos-najviac-ich-siria-politici-rozhovor/" rel="nofollow noopener noreferrer" target="_blank">Dubóczi: Dezinformácie sa len snažia vyvolať chaos, najviac ich šíria politici (rozhovor)