12. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Ukrainian English-language newspaper Kyiv Post suspends publication |  Ukraine | The Guardian 

Niekoľko západných veľvyslanectiev na Ukrajine v utorok kritizovalo ukončenie činnosti denníka Kyiv Post – najstarších novín v krajine vychádzajúcich v angličtine. Zamestnanci novín obvinili ich majiteľa z obmedzovania redakčnej slobody. Informovala o tom agentúra AFP.
Denník Kyiv Post ukončil svoju činnosť v pondelok po 26 rokoch existencie. Novinári denníka vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že boli informovaní o svojom "okamžitom prepustení".
"Včera bol smutný deň pre ukrajinské médiá," uviedla americká ambasáda na Ukrajine.
Britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová vyhlásila, že ju "náhle rozhodnutie zatvoriť Kyiv Post prekvapilo". "Nie je to dobrý deň pre slobodné médiá," dodala.
Vyslanec EÚ v Kyjeve Matti Maasikas uviedol, že Kyiv Post bol "prvým v angličtine vychádzajúcim zdrojom pre väčšinu cudzincov – niečo, o čo teraz Ukrajina môže prísť a čeliť následkom".
Noviny pred tromi rokmi kúpil stavebný magnát Adnan Kivan. V pondelok vydal vyhlásenie, že denník okamžite ukončuje svoju činnosť "na krátky čas".
Zamestnanci Kyiv Post však uviedli, že cieľom tohto kroku je "zbaviť sa nepohodlných, férových a čestných novinárov".
Zatiaľ čo Ukrajina má pluralitnejšie mediálne prostredie ako väčšina jej bývalých sovietskych susedov, novinári vyjadrujú obavy z vplyvu oligarchov na ich prácu. Často sa stávajú aj terčom útokov.
Ukrajina sa tento rok umiestnila na 97. mieste zo 180 krajín v rebríčku slobody tlače, ktorý zostavuje medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). 

Do budov Európskeho parlamentu bude vstup možný len s covidpasom

 

Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu Robert Hajšel (Smer-SD) a Vladimír Bilčík (SPOLU) vo štvrtok podporili potrebu prijať opatrenia zamerané voči tzv. strategickým žalobám proti verejnej účasti (SLAPP), ktorým často čelia novinári, mimovládne organizácie a iné subjekty občianskej spoločnosti.
Európsky parlament (EP) vo štvrtok schválil prijatie celoeurópskych opatrení proti právnym úkonom, ktorých cieľom je zastrašiť alebo umlčať médiá a kritikov.
Hajšel z frakcie socialistov (S&D) pre TASR uviedol, že výzvu pre Európsku komisiu, aby predložila balík opatrení zameraných proti zastrašovaniu novinárov a rôznych kritikov podporil, lebo v Únii neexistujú spoločné minimálne normy na ich ochranu pred zneužívaním právnych krokov zo strany ich prenasledovateľov.
"V celej EÚ, v niektorých štátoch viac, v iných menej, čelia totiž nepohodlní kritici rôznym žalobám a sankciám zo strany navrhovateľov, či už ide rôznych boháčov, oligarchov alebo politikov usilujúcich sa o zneužitie právnych procedúr vo svoj prospech a na umlčanie a zbavenie sa týchto kritikov. Pre obete týchto súdnych stíhaní treba zabezpečiť právnu pomoc a psychologickú podporu," odkázal europoslanec.
Bilčík zo skupiny európskych ľudovcov (EPP) v tejto súvislosti uviedol, že EP dlhodobo tlačí na to, aby v Únii bol mediálny priestor slobodný a nezávislý a aby si novinári mohli poctivo robiť svoju prácu bez nejakých tlakov, či už politických alebo finančno-ekonomických. Pripomenul, že je dôležité poslanie novinárov chrániť, lebo dianie z posledných rokov v EÚ ukazuje, že sa necítia bezpečne, sú zastrašovaní a dokonca aj vraždení. Po známych vraždách slovenského novinára Jána Kuciaka a maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej došlo v tomto roku k vraždám novinárov aj v Grécku a Holandsku.
"Sloboda médií nie je samozrejmá ani v EÚ. Viaceré členské krajiny s tým majú problém. Najnovšia politická iniciatíva je o väčšej angažovanosti Európskej komisie, aby našla nástroje na ochranu novinárov a tiež aktivistov občianskej spoločnosti a informátorov, ktorí odkrývajú korupčné kauzy," vysvetlil.
Dodal, že jedným z takýchto nástrojov je aj lepšia ochrana novinárov a aktivistov pred strategickými žalobami, čiže nenáležitými súdnymi procesmi. Tie sú často o tom, že oligarchovia, vplyvní podnikatelia či politici sa snažia novinárov alebo aktivistov dostať za mreže a znemožniť ich.
"Pokiaľ majú novinári súdne civilné procesy, kde sa snažia chrániť si svoje meno a trávia na súdoch veľa času, tak samozrejme sú vystavení vysokým nákladom. Sú demotivovaní, aby robili svoju prácu, čiže je to snaha odstaviť novinárov od novinárskej práce," upozornil. A dodal, že takýchto procesov je v EÚ veľa a čelila im napríklad aj zavraždená Caruanová Galiziová.
Bilčík skonštatoval, že zavádzať celoeurópske pravidlá na zvýšenie bezpečnosti a práv novinárov má zmysel, lebo cez "európsky tlak" bude možné lepšie ochrániť novinárov v tých členských krajinách, kde legislatíva nie je zosúladená s právom EÚ do tej miery ako by mala byť.
Príslušné nelegislatívne uznesenie o opatreniach voči SLAPP vo štvrtok podporilo 444 poslancov EP. Proti bolo 48 a 75 sa zdržalo hlasovania.
Takéto žaloby sú podľa zákonodarcov často neopodstatnené a ich zámerom je zastrašiť a profesionálne zdiskreditovať osoby, voči ktorým sú namierené, s cieľom donútiť ich k mlčaniu prostredníctvom vydierania či súdneho konania.




Myanmar charges US journalist with terrorism - BBC News

Americký novinár Danny Fenster, ktorého mjanmarská junta už niekoľko mesiacov drží vo väzbe, bol obvinený z terorizmu a poburovania, uviedol v stredu pre agentúru AFP jeho právnik. V prípade, že jeho klienta súd usvedčí, hrozí mu doživotie.
Fenstera, ktorý pôsobil ako šéfredaktor nezávislého webu Frontier Myanmar, zatkli v máji, keď sa z Mjanmarska pokúšal odcestovať. Podľa televízie CNN Fensterov brat Bryan informoval, že jeho brat letel do Spojených štátov prekvapiť svojich rodičov, ktorých nevidel viac ako dva roky.
Po februárovom vojenskom prevrate v Mjanmarsku mali Fensterovi príbuzní v USA obavy, či je práca novinára v tejto ázijskej krajine bezpečná. Správa o jeho zadržaní príbuzných šokovala a znepokojila, uviedla CNN.
Agentúra AFP okrem toho informovala, že súd v Mjanmarsku odsúdil v utorok dvoch členov politickej strany zvrhnutej vodkyne Aun Schan Su Ťij na 90 rokov a 75 rokov väzenia po tom, čo ich uznal za vinných z korupcie. Podľa agentúry AFP to uviedol ich právnik.
Tresty sú nateraz najprísnejšie z vynesených nad ktorýmkoľvek z desiatok členov Národnej ligy za demokraciu (NLD), ktorí boli zatknutí po tom, čo 1. februára prevzala moc v krajine armáda.
Bývalý minister plánovania mjanmarského administratívneho celku Karenský štát Tan Nain bol odsúdený štátnym súdom v kauze šiestich obvinení z korupcie a dostal 90-ročný trest odňatia slobody vrátane nútených prác.
Druhá obžalovaná, 67-ročná Nan Kchin Tchwe Mjin, ktorá stála na čele vlády Karenského štátu a je popredná členka politickej strany NLD, bola odsúdená na 15 rokov väzenia za každé z piatich obvinení.
Su Ťij je tiež súdená za korupciu a v prípade ďalších obvinení, ktoré sú podľa jej priaznivcov vykonštruované s cieľom zdiskreditovať ju a legitimizovať uchopenie moci armádou. Prakticky akýkoľvek rozsudok by jej zabránil kandidovať vo voľbách, ktoré vláda dosadená armádou sľúbila usporiadať do roku 2023.


Walt Disney Company Pledges $1M to Hurricane Harvey Recovery Efforts |  Disney Parks Blog



Americká mediálna spoločnosť Walt Disney sa vo 4. kvartáli vrátila v medziročnom porovnaní k zisku, keď vývoj pred rokom negatívne ovplyvnili opatrenia zavedené s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu. Napriek návratu k zisku však výsledky spoločnosti zaostali za očakávaniami trhov.
Spoločnosť oznámila za 4. štvrťrok súčasného obchodného roka, čo predstavuje trojmesačné obdobie do 2. októbra, zisk na úrovni 159 miliónov USD (137,57 milióna eur). Na akciu to znamená 9 centov. V rovnakom období minulého obchodného roka evidovala mediálna firma stratu 710 miliónov USD (39 centov/akcia).
Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 37 centov, zatiaľ čo pred rokom vykázal Walt Disney upravenú stratu na úrovni 20 centov/akcia. Spoločnosť tak zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 44 centov.
Tržby sa zvýšili o 26 % na 18,53 miliardy USD. V tomto prípade spoločnosť prekonala očakávania analytikov, ktorí odhadovali tržby na úrovni 16,26 miliardy USD.
K rastu tržieb prispela divízia zábavných parkov, ktoré po minuloročnom uzatvorení zaznamenali takmer zdvojnásobenie tržieb na 5,45 miliardy USD. Rast tržieb evidovala aj divízia Disney Media and Entertainment Distribution, v rámci ktorej tržby dosiahli 13,08 miliardy USD. Medziročne to predstavuje rast o 9 %.
Streamingová sekcia mediálnej divízie zahrnujúca služby Hulu, ESPN+ a Disney+ zvýšila tržby o 38 % na 4,56 miliardy USD. Na druhej strane zaznamenala zvýšenie prevádzkovej straty zo 400 miliónov na 600 miliónov USD, pod čo sa podpísala najmä vyššia strata Disney+. Služba Hulu vykázala lepšie výsledky, straty ostatných služieb však nedokázala vykompenzovať.
Počet predplatiteľov streamingovej služby Disney+ vzrástol ku koncu 4. kvartálu medziročne o 60 % na 118,1 milióna. Napriek výraznému rastu však výsledok zaostal za očakávaniami analytikov, ktorí predpokladali, že predplatiteľov bude viac než 125 miliónov. Služba Hulu zvýšila počet predplatiteľov o 20 % na 43,8 milióna a ESPN+ o 66 % na 17,1 milióna.

Copyright © TASR 2021


Súdny dvor EÚ: Presun právomocí odvolávať šéfa ÚRSO neporušuje právo EÚ -  Domáce - Správy - Pravda
Súdny dvor Európskej únie (EÚ) v stredu odmietol odvolanie technologického giganta Google voči pokute vo výške 2,4 miliardy eur od Európskej komisie (EK). Tá ju spoločnosti udelila v roku 2017 za nespravodlivé zvýhodňovanie vlastnej nákupnej služby pred konkurenciou. Všeobecný súd súdneho dvora rozhodol, že pokutu ponecháva v platnosti.
Vyšetrovanie EK zistilo, že Google nespravodlivo smeroval návštevníkov do svojej porovnávacej nákupnej služby Nákupy Google na úkor svojich konkurentov. Komisia žiadala, aby Google zmenil spôsob, akým poskytuje výsledky vyhľadávania v Európe.
„Všeobecný súd rozhodol, že Google v skutočnosti uprednostňuje svoju vlastnú službu porovnávania cien pred konkurenčnými službami namiesto lepšieho výsledku pred iným výsledkom,“ uvádza sa v tlačovej správe súdu.
Google uviedol, že v roku 2017 robil zmeny, aby vyhovel rozhodnutiu EK. „Náš prístup úspešne funguje viac ako tri roky a generuje miliardy kliknutí pre viac ako 700 porovnávacích nákupných služieb,“ vyjadril sa technologický gigant vo vyhlásení.
Pokuta bola súčasťou úsilia európskych regulátorov obmedziť vplyv online giganta na kontinente. Nasledovali po nej ďalšie dve protimonopolné pokuty v celkovej sume 8,25 miliardy eur, voči ktorým sa firma tiež odvoláva.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.