9. 11. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


Šéf tlačovej agentúry STA odstúpil pre spory ohľadom jej financovania 

Slovinská vláda obnoví financovanie jedinej tlačovej agentúry v krajine - STA –, ktoré vlani v decembri zastavila pre spory týkajúce sa jej riadenia a spravodajstva.
Šéf vládnej informačnej kancelárie Uros Urbanija a novovymenovaný riaditeľ STA Igor Kadunc v pondelok oznámili, že podpísali dohodu, na základe ktorej agentúra dostane z verejných zdrojov tento rok viac ako dva milióny eur. Píšu o tom agentúry AFP a STA.
"Dohodli sme sa na zmluve, ktorá nám poskytne financovanie do konca roka... a čas na vyriešenie problémov na budúci rok," povedal Kadunc.
Spor medzi informačnou kanceláriou vlády a STA sa začal krátko po vymenovaní kabinetu premiéra Janeza Janšu v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal prepustenie jej vtedajšieho riaditeľa Bojana Veselinoviča.
Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.
V januári tohto roku pod tlakom EÚ vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.
Veselinovič zo svojej funkcie odstúpil v septembri, pričom vládu obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania.
Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom v septembri slovinskej vláde zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".

Copyright © TASR 2021

 


TikTok: Missing girl found after using viral call for help sign - BBC News
Šestnásťročné dievča, ktoré zadržiaval 61-ročný muž, zachránili na diaľnici v americkom štáte Kentucky vďaka núdzovému signálu populárnemu z videoslužby TikTok.
Rodičia dievčaťa ju nahlásili minulý týždeň ako nezvestnú v Aesheville v Severnej Karolíne. O dva dni neskôr signálom rukou v Kentucky upozornila druhého vodiča, čo umožnilo mužom zákona zastaviť auto a zatknúť Jamesa Herberta Bricka z nezákonného väznenia a vlastníctva materiálu zobrazujúceho sexuálnu činnosť maloletej osoby, uviedol hovorca úradu šerifa v okrese Laurel Gilbert Acciardo.
Dievča sa s vodičom, ktorý pochádza z Cherokee v Severnej Karolíne, pozná a pôvodne s ním išla dobrovoľne, ale od istého momentu sa ho začala báť, povedal Acciardo pre noviny The Lexington Herald-Leader. Muž ju vzal do Ohia k jeho príbuzným, odkiaľ odišli po tom, čo zistili, že je vyhlásená za nezvestnú.
Spomenutý druhý vodič zavolal na tiesňovú linku z diaľnice v Kentucky vo štvrtok, aby nahlásil, že dievča v striebornej Toyote ukazovalo signál, ktorý spoznal z TikToku ako prosbu o pomoc v prípade domáceho násilia. Vodič sledoval muža s dievčaťom a zároveň sa zhováral s dispečerom, až kým ho policajti nezastavili a dievča nezachránili.
U Bricka policajti následne našli mobilný telefón, ktorý obsahoval snímky, ktoré údajne sexuálne zobrazujú mladú ženu. Vzali ho do nápravného zariadenia, kde čaká na utorkové súdne pojednávanie.
Pri spomenutom núdzovom signále osoba trpiaca domácim násilím ukáže dlaň s vystretým palcom, potom ho zohne do dlane a prekryje ho ďalšími štyrmi prstami

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Súbor:Alphabet Inc Logo 2015.svg – Wikipédia
Trhová hodnota americkej spoločnosti Alphabet, ktorá je majiteľom internetového vyhľadávača Google, dnes prvýkrát prekonala hranicu dvoch biliónov dolárov. Stala sa tak po firmách Apple a Microsoft treťou americkou verejne obchodovanou spoločnosťou, ktorá túto hranicu pokorila, napísala agentúra Bloomberg.
"Je to len číslo, ale domnievam sa, že demonštruje, že sú to vedúce podniky," uviedla analytička Kim Forrestová zo spoločnosti Bokeh Capital Partners. "Je to naozaj jednoduché – trh odmeňuje ich rast a ich rastové vyhliadky vysokou trhovou hodnotou," dodala.
Alphabet v poslednej dobe ťaží z oživenia výdavkov na digitálnu reklamu a z rastu v oblasti cloudových služieb. Akcie podniku si od začiatku tohto roka pripisujú zhruba 70 percent. Počas dnešného obchodovania sa ich cena vyšplhala až na rekordných 3020,69 dolára za kus. Hranicu jedného bilióna dolárov trhová hodnota Alphabetu prvýkrát prekonala vlani v januári.
Spoločnosť Alphabet minulý mesiac oznámila, že v treťom štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o 68 percent na takmer 19 miliárd dolárov. Jej celkové tržby stúpli o 41 percent na viac ako 65 miliárd dolárov, takže prekonali očakávania analytikov.
Väčšinu tržieb spoločnosti Alphabet tvoria príjmy z reklamy. Dopyt po službách podniku v poslednej dobe rastie, pretože pandémia covidu-19 prinútila ľudí tráviť viac času na internete. Google je najväčším internetovým vyhľadávačom na svete a jednotkou na svetovom trhu s internetovou reklamou.

 

Copyright © ČTK 2021