14. 7. 2015

Zomrel Gerd Bacher

Zomrel Gerd Bacher

Rakúsko sa dnes vo Viedni rozlúčilo s bývalým dlhoročným šéfom svojho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Gerdom Bacherom, ktorý skonal 27. júna v Salzburgu vo veku nedožitých 90 rokov na následky mozgovej príhody.
Pred samotným pohrebom na Ústrednom cintoríne vo Viedni sa stovky pozvaných hostí zúčastnili na pietnej slávnosti v Dóme sv. Štefana v srdci Viedne, v ktorom sa rozoznelo Mozartovo Requiem.
Súčasný generálny riaditeľ ORF Alexander Wrabetz pri tejto príležitosti konštatoval, že prítomní vzdávajú hold mužovi, ktorému Rakúsko a predovšetkým ORF vďačí za mnohé.
Odvahu a angažovanosť Bachera, ktorý mal silu realizovať svoje predstavy v praxi, vyzdvihol pri tejto príležitosti niekdajší rakúsky vicekancelár a minister financií Hannes Androsch, informovali rakúske médiá.
Rodák zo Salzburgu stál na čele ORF s prestávkami od roku 1967 do roku 1994 (konkrétne v období rokov 1967-1975, 1978-1986 a 1990-1994).
Po niekoľko rokov však písal aj komentáre pre denník Kurier, ktorého šéfredaktorom bol krátky čas v roku 1975. Neskôr sa stal aj vydavateľom iného viedenského denníka Die Presse. V 70. rokoch minulého storočia pôsobil Rakúšan ako poradca nemeckého spolkového kancelára Helmuta Kohla pre médiá.
Gerd Bacher sa v roku 1999 na základe rozhodnutia odbornej poroty stal spoločne s Karlom Krausom a Hansom Dichandom jedným z rakúskych novinárov 20. storočia. Bol laureátom vysokých rakúskych, nemeckých a slovinských vyznamenaní a ocenení.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.