12. 7. 2015

MFF Karlovy Vary

MFF Karlovy Vary

Americký film Bob a stromy (Bob and the Trees) zvíťazil dnes na jubilejnom 50. ročníku filmového festivalu v západočeských Karlových Varoch.
Herečka Iva Janžurová dostala cenu prezidenta festivalu za mimoriadny prínos k rozvoju českej kinematografie, informoval spravodajský server iDNES.cz.
Snímku Bob and the Trees natočil v USA žijúci francúzsky režisér Diego Ongaro, ktorý si dnes prevzal Krištáľový glóbus vo veľkej sále karlovarského hotela Thermal. Ocenenie je dotované sumou 25.000 dolárov (22.350 eur).
Dokumentárne ladená dráma, ktorá zvíťazila v hlavnej súťaži, rozpráva o živote drevorubača v americkom štáte Massachusetts. Jej hlavným hrdinom je skutočný drevorubač Bob Tarasuk, ktorý si vo filme zahral samého seba.
Ceny za najlepšie herecké výkony zostali doma v Českej republike. Získali ich Kryštof Hádek za drámu Kobry a užovky a Alena Mihulová za výkon vo filme Domácí péče. Českým úspechom je aj víťazstvo snímky Mallory režisérky Heleny Třeštíkovej v kategórii dokumentov.
Zvláštne ocenenie poroty získal rakúsky film Má krídla, kto končí pádom (Jeder der fällt hat Flügel) a cenu za réžiu udelili Visarovi Morinovi za macedónsko-kosovskú utečeneckú drámu Babai. Víťazom sekcie Na východ od Západu sa stal maďarský film Stredajšie dieťa (A szerdai gyerek).
Cenu divákov dostal nesúťažný taliansky film režiséria Paola Sorrentina s názvom Mladosť (La Giovinezza), v ktorom si zahral americký herec Harvey Keitel.
Deväťdňový festival sa slávnostne začal 3. júla a ponúkol projekcie asi 220 filmov z viac ako 70 krajín sveta. V hlavnej súťaži celovečerných filmov si zmeralo sily 13 produkcií.
Festivalový program ponúkol aj deväť slovenských a koprodukčných filmov v šiestich sekciách. V hlavnom programe slovenskú kinematografiu reprezentoval nový film režiséra Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý od svojej premiéry na tohtoročnom Berlinale úspešne putuje po zahraničných festivaloch.

Copyright © TASR 2015